Superblog

Blogování je zábava, ale pokud jde o peníze už to tak lehké není. Je nutné se starat nejen o články, potřebujete i nějaký ten růst, popřípadě vyrovnané statistiky. Stačí se o blog týden nestarat a ve statistikách je pořádný kráter. Jestliže chcete prodávat reklamu za slušné peníze musí mít inzerent záruku, že kupuje kvalitu a ne jen další zpětný odkaz, který se stejně ztratí dřív, než jej vyhledávače začnu brát vážně. Ale tento článek nebude o tom jak vést blog, ale o tématu, které jsem pracovně nazval Superblog.

Nedávno jsem psal o plánu jedné české společnosti rozjet doménu .free, která bude v omezené míře zdarma. Dokonce už je na ní předregistrace. Ani tak nejde o tu doménu, jako o koncepci minimalizace nákladů, která mi leží v hlavě. Začátkem roku jsem zkusil udělat menší minisite farmu na jedné doméně. Jedna vstupní stránka a několik subdomén. Náklady se tak rovnají renew domény. Hosting nemá cenu počítat, protože jej potřebuji k jinému projektu a při náročnosti celé farmy (PHP je tam jen na include) by jich mohli být stovky.

To mě vrací k mému nápadu. Co si udělat Superblog. Pomocí WordPress 3 není problém z jedné instalce řídit několik blogů. Na každé subdoméně jedno téma/jeden blog. Vše řízeno přes katalog na hlavní stránce. O kolik by to bylo lepší než mít pro každý blog samostatnou doménu. Dopředu uvádím, že blogy by měly unikátní obsah v rámci pravidel a neprováděly by žádnou nelegální praktiky. Mohl by to být zajímavý experiment. Na kolik asi vyhledávače sleduji aktivitu na celé doméně? Na druhou stranu je tu zase možnost u více domén použít více webhostingů a získat tak odkazy z různých IP adres.

Říkáte si, že udržování takového kolosa by dalo zabrat. Popravdě 5 blogů s dobře placených oblastí by mohlo pro začátek stačit. Stanovit si kvóty každý den jeden článek na každý blog je sice brutální, ale to se jen zdá. Přepsat tiskové zprávy, komentovat témata jinde, anebo překládat články vlastními slovy nemusí být nic těžkého. Normostránka textu bude stačit. Nic co by se nedalo stihnout za 3 – 4 hodiny. Hodinku až dvě zabere linkbuilding (naházení článků na twitter, facebook, linkuj, komentování článků jinde atd.) Jsme tak někde na 4 – 6 hodinách za den s tím, že píšete každý den sedm dní v týdnu 365 dní v roce. Potenciál je tu slušný. PR články z PlaCla poslouží jako příjemný přivýdělek a zároveň inspirace na článek. Prodej reklam bude záležet na návštěvností, která prostě bude. Z těch odkazů, kterým denně věnujete 1 – 2 hodiny něco přijít musí. Postupně se budou články objevovat i ve vyhledávačích. O reklamu zájem také bude (kolik je v ČR tématických blogů, které píšou denně?). Více blogů by mělo vyrovnat příjmy v dobách kdy o některá témata není takový zájem.

Když se nad tím zamyslíte je to celkem dost práce, bez konkrétního zisku, který může být od platu brigádníka až po plat poslance. Možná pokud by to začalo vydělávat tak by se dali najmout studenti, co by psali články. Možná. Ale do začátku pokud nechcete riskovat peníze si budete muset všechno dělat sami. 4 – 6 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce tj. 1825 článků za rok. Vypadá to dost náročně. Na druhou stranu on někdo řekl, že se na internetu dají vydělat pěkné peníze bez pořádné práce?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Superblog”

  1. 5 článků denně je docela hardcore, mně dá práci napsat jeden článek na blog za celý týden, a to jetě musím přemáhat svou neuvěřitelnou lenost. :)

    Kdybych se do něčeho podobného měl pustit, tak bych si raději na to najal lidi, přičemž bych doufal, že se investice časem vrátí.

  2. Tak rozhodně bych šel do něčeho podobného raději než psát 1NS za 50-100Kč pro jiné… Jen až na to přijdou někteří pisálci, bojím se že bude i v těchto webech nátřesk a čas na nějaký agregátor :-)

  3. 5 clanku denne ? 1 clanek tydne ? :) Ja mam tak 1 clanek za 2 roky :D Obdivuju uz to ze tu dokazes psat tak casto jak pises ted :)

  4. Psát každý den 5 článků na různá témata dá docela fušku. Problém je v nejistotě příjmů. Pokud by se blogování v češtině a českém prostředí opravdu člověk věnoval, kolik mu to může přinést? 5 tisíc měsíčně? Nebo 30 tisíc měsíčně? Já třeba zkoušel jeden experiment na mém blogu o medicíně a farmacii a upřímně řečeno je velmi těžké dostat ten web někam nahoru, i když se člověk snaží seč může. Zatím je výdělek někde kolem 5 Euro měsíčně, což je slabota. Přesto doufám, že se jednou ten linkbuilding někde projevit musí, tak uvidíme co budu říkat za měsíc či dva.

  5. Fakt má cenu zasírat kyberprostor dalšími stránkami, které budou informačně na hovno?

    Píšete dobře, je to zajímavé, ale nezkušel jste někdy vymyslet taky jinou náplň podnikání, než zasírání webu MFA? Hlavu a zkušenosti na to máte. Je to fakt marnění času, což je ve Vašem případě dost smutné.

    Úhoř

  6. 6 hodin denně, to už máš jak normální práci, a pracovat ani studovat, bys u toho nestíhal, musel bys to mít jako hlavní práci, a pochybuju, že se to dá zmonetizovat, tak aby z toho byl průměrný plat, to už je lepší udělat jeden pořádný velký portál.

  7. Něco podobného už asi 14 dní provozuju. Sice malinko jinak než tu píšeš, ale koncept je tomu celkem blízký. Případně ti pak soukromě po ICQ poreferuji ;)

  8. drago necetl jsem moc pozorne, ale se ze zacatku si rikal neco o subdomenach (tem bych se vyhnul). osobně mi nevadí, ale v ocich inzerenta je to špatný.

  9. Psát denně jde, témat v cizojazyčních blozích je fůra, kdyby už nebylo nic z vlastní hlavy, jen je třeba se k tomu dokopat.
    Vidina promarněného času tu musí jít vidět a tak mnoho lidí raději půjde do něčeho jistějšího než je takto náročný projekt, vím, o čem mluvím.

  10. kdybych se už do něčeho podobného pouštěl, tak asi v angličtině… přecejen ať už ceny reklamy adsense nebo i jiné reklamy, které seženeš + mnohem větší cílovka = mnohonásobně vyšší zisky ne?
    A můžeš tam vlastními slovy překládat články z češtiny ;)

    1. Já bych popravdě volil spíš variantu investice. Tj zaplatit si někoho kdo ty články napíše. Jeden článek za týden by musel být kvalitní ostatní by stačily průměrné.

  11. Ono by to bylo náročné, na druhou stranu, pokud by se jednalo o 5 článků na různá témata, nemuselo by to být až tak hrozné. Každopádně i tak to je docela dost práce. Osobně mi bych do toho nešel, protože mi to nepřijde jako tak skvělý nápad v poměru k časové náročnosti.

  12. Klidně i veřejně, ale až to bude v takovém rozsahu, aby to stálo za prezentování :). Vzhledem k náročnosti implementace celkem nemám strach, že by se do toho pustil každý, navíc v segmentu v kterém jsem to spustil :)

  13. Já si myslím, že psaní textů je duševní práce a jako taková je problematická. Zatímco jeden den napíšeš 5 článků za 2 hodiny, druhý den se budeš mořit s 5 články 10 hodin a hlavně s nejistým výdělkem. Tohle bych zkoušel až kdybych měl nějaký finanční polštář v podobě pravidelného pasivního příjmu a když už, tak opravdu v cizím jazyce (angličtina, francouzština, apod.) a na doméně .com, u které si můžeš v GWT nastavit geolokalizaci :), aby to mělo alespoň nějakou šťávu.

  14. Nejedou smazané “české” domény na Cybersqutting, nějak se to všechno vypařilo…

  15. Mi příjde copywriting jako největší zlo, neumím to, nebaví mě to a nechcu to dělat. No a když to náhodou dělám, tak to stojí za ho

  16. Něco podobného se udělat dá s návštěvnosti stovky UIP denně na jednotlivých stránkách. Ale jak to monetizovat?

    Sklik dá pár korun denně, PR článek může být v řádu stokorun, zase si člověk může dovolit napsat těch článků pouze pár, jinak se to bude reklamou jen hemžit, affiliate vydělá občas nějakou stovku, nic závratného, prodej bannerové reklamy v řádu stokorun je poměrně těžké, spíš se jedná o desetikorunové položky. Myslím si, že s jedním podobným webem více jak 3000 czk člověk nevydělá, a pokud tak to ho to bude stát velké úsilí.

    Abych to shrnul, není problém úspěšné stránky vytvořit, problém je ale monetizovat je tak aby ti těch 5 stránek vydělalo alespoň 30 tisíc měsíčně.

    Není problém pracovat 6 hodin denně, je to jako každá normální práce, a zbylé prostředky se můžou dále investovat do stabilních příjmů bez práce.

    Osobně zkouším něco podobného na trochu jiném principu, takže víc o čem mluvím. Ale na tomto principu fungují firmy, nebudu jmenovat, ale jsou moji inspirací a já doufám, že se jednou dostanu alespoň na polovinu toho kde jsou oni, když mají na to najmout si redaktory apod.

Comments are closed.