Arbitráž české banky o .biz doménu

Velké firmy či instituce se v zahraničí celkem často soudí o generickou doménu (gTLD), popřípadě o typodomény, které jim odvádí pravidelné návštěvníky. Popravdě, že by se do arbitráže pustila česká banka o .biz mě nenapadlo. Co ale bylo včera nepředstavitelné se dnes stalo realitou. Komerční Banka vydala tiskové prohlášení, že po neúspěšném vyjednávání s vlastníkem domény komercnibanka.biz musela požádat o pomoc ADR.EU (alternative dispute resolution).

Podnět k mimosoudnímu řešení sporu o doménu podala Komerční banka v červnu letošního roku. V rámci arbitráže prokázala KB porušení práv plynoucích z registrovaných ochranných známek i dobrých mravů při registraci domény.

“Od počátku zjištění konfliktního stavu jsme se snažili dosáhnout dohody smírnou cestou. Ovšem na naše opětovné nabídky nebylo ze strany držitele domény a provozovatele stránek komercnibanka.biz pozitivně reagováno. Výsledkem bylo předání věci arbitrážnímu centru pro porušení práv plynoucích z ochranných známek a poškozování dobrého jména společnosti. K tomuto jsme se uchýlili až jako k poslední možnosti, nicméně ve světle rychle vedeného soudního sporu se ukázalo být toto rozhodnutí efektivním. Získání předmětné domény do právoplatného držení Komerční banky považujeme za průlomové, jelikož se spor vedl nikoli o národní, nýbrž tzv. generickou doménu (gTLD).”

David Šmahel z marketingové komunikace KB

Rozhodnutí je opravdu průlomové. Mají se teď držitelé typo domén bát o své cenné kousky, které jim v podobě MFA vydělávají pár desítek dolarů za měsíc? Popravdě spíše bude více bububu dopisů, které se na toto rozhodnutí budou odvolávat. Přeci jen arbitráž je většinou až poslední možnost, když ostatní selžou, včetně snahy o nějaké to “transférovné”*.

Mě osobně by zajímalo jak daleko zašla ona snaha o dosažení dohody smírnou cestou. Ale to ví jen arbitrové, lidé z KB a bývalí majitel domény.

* Teď pár zážitků ze života

Mám osobní zkušenost jen s třemi případy. 2x mi zavolali, protože nevěděli co se vlastně stalo (že už nemají doménu).  To se vyřešilo během cca 10 minut a odchodným 500 a 1000 CZK (nemám žaludek na nějaké vydírání, tohle byl poplatek za náklady,instruktáž proč se to stalo a jak tomu zabránit.) Ten třetí případ byl trochu nepříjemnější, protože chlápek začal dost zostra. Než jsem pochopil co se vlastně stalo a vysvětlil mu že tu doménu mám protože jeho webmaster se na to vykašlal (neprodloužil renew), tak to trvalo. Pak mi slíbil, že ho roztrhne jak hada a velice se omlouval. Opět 1000 CZK plus pár rad, včetně toho, že si má koupit i pomlčkovou verzi. Ještě dodám, že se ve všech případech jednalo o .cz doménu, která měla trafik, vždy za to mohlo nějaké lajdáctví a bylo to v dobách, kdy nic.cz nerozesílali obálky či nevolali na kontakt. Tady rozhodně palec nahoru pro nic.cz. Pro majitele domén je to možná trochu otravné, ale věřím, že to zachránilo už nejednomu podnikateli jeho doménu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Arbitráž české banky o .biz doménu”

  1. no je to otravné dosť , keď volajú … a doma mám už zbierku asi 20 obálok, ktoré ani neotváram :D

  2. Trošku nechápu k čemu jim to bude, pro obchod v ČR je to k ničemu, reálně to stejně nikoho nepřivede. Aby to byla nějaká preventivní ochrana dobrého jména tak by museli vykoupit i další domény (nejen gtld, a to nemají ani com,info a asi name, a i kdyby) aby to mělo smysl. Prostě zbytečná činnost.

  3. teď si čtu tu tisk.zpravu:”Komerční banka se aktivně zapojila do boje proti doménovému spekulantství” x “Ovšem na naše opětovné nabídky…” no to si nějak odporuje. Však jediná reálná možnost jak šlo na té doméně vydělat bylo prodat ji za pár korun kb, takže mě nabídka kb nepřipadá jako boj proti spekulanství…

  4. Souhlasim s Berlinem, že spor je postavený na hlavu, doména samotná nemá podle mě cenu ani 2000 Kč (a proč tu doménu KB potřebuje ?), takže jakoukoliv nabídku bych vzal a ještě navíc pokud je to přímo od Komerční banky, která má dost silný právní kalibr, aby z transakce udělala ziskový obchod na úkor majitele

  5. Tak ten majitel nevím co si myslel že získá když bude odmítat nabídky od KB. Na Lupě psali: Komerční banka nyní hodlá tuto sumu vymáhat po druhé straně, tedy fyzické osobě, která si doménu zaregistrovala v roce 2008. Což je nějakých Dohromady tedy celkem 30 000 korun. :D

  6. Myslím, že nápad na celou akci vznikl zvenčí a získání “spekulantské” domény mohlo být především obchodní příležitostí pro externího konzultanta, který pak i s arbitráží pomohl. KB teď vlastní .biz doménu, na které je stejný obsah jako u .cz a hlavním výsledkem je zřízení neošetřené duplicity.

  7. “Rozhodnutí je opravdu průlomové.”

    V cem?

    Arbitraz neni zdarma.

Comments are closed.