Nedělní zamyšlení – living in fast lane

push_the_limitsVčera vyšel na Ahydově blogu jeden z jeho doposud nejlepších článků Kdyz nemate prachy, tak si je kurva pujcte [aneb proc se vsichni boji zadluzit v ceskym IT bizu], který hned vyvolal vášnivé diskuze. V současné době je tam 90 příspěvků a velká většina je opravdu k věci, což je na bulvárně laděném celeb blogu rarita.

O co v zkratce jde. Ahyde prezentuje agresivní způsob investování, který je založení na investování půjčených peněz do projektů, jež mají větší návratovost než je úročení půjčky. Díky narůstajícímu majetku firmy si půjčuje stále více a více, což ve spojení s reinvesticí vydělaných peněz vede k masivní expanzi. To je jen ve zkratce. Detaily si musíte přečíst už sami.

Článek v rovině reálné

Celý postup pochopitelně funguje a to nejen u online bizu. Co však zapomněl Ahyde dodat je, že je nutné mít sakra dobrý business plán a potřebné know how. Pokud budete vědět, kde se nachází velké naleziště ropy za stovky milionů korun, ale ke koupi pozemku a postavení těžebních věží potřebujete desítky milionů korun tak asi v tom nikdo z vás nebude vidět problém si prostě peníze půjčit i na 15% úrok. Prostě víte, že jedete více či méně na jistotu. Takovýchto příležitosti nabízí internet nespočet. Pokud máte dostatek znalostí a umíte si to dobře spočítat tak by pro vás neměl být problém investovat peníze, které si musíte půjčit. Tenhle druh investování totiž nemusí vždy být jen naprostý gamble jako v ruletě. Základem je vědět, že tam ty peníze opravdu jsou a jak je z tama dostat.

Článek v rovině filozofické

Článek mě zaujal ještě z trochu jiné roviny. Každý kdo si jej totiž přečte tak se na chvíli zadívá do magického zrcadla, kde vidí sám sebe jak by mohl vypadat kdyby více riskoval. Někdo raději zavře oči, protože z toho dostane strach. Někdo nad tím mávne rukou se slovy mě stačí tak jak to je, proč riskovat. Každý prostě zareagujeme úplně jinak. Celá ta představa nám nahání strach, ale také nám něco našeptává, kdyby jsi do toho šel víc, tak by jsi mohl dosáhnout daleko víc a vše uspíšit. V tomto kontextu je zajímavé si pak číst komentáře a představit si jak se jednotliví diskutující zadívali do onoho magického zrcadla a reagují v podstatě na své gamblerské já.

Můj názor?

Článek je super. Ukazuje nám jak se dá vše uspíšit. Jak se dostat do úplně jiné ligy, ve které mám pocit, se cítí Ahyde tak trochu sám. Mě osobně inspiroval, aby jsem občas taky zariskoval (zainvestoval do věcí kterým věřím). Možná až příliš moc se držím osvědčeného a jistého. Stále mám strach jít do nových věcí nebo se straním hlubší spolupráce s lidmi. Bez alespoň nějakého riskování se asi nepohnu z mého sice pohodlného ale rozhodně ne vysněného místa. Na druhou stranu je nutné zachovat vždy chladnou hlavu. Mít vždy připravený i nějaký exit plán, prostě jistotu. Já si prostě vždy rád všechno spočítám a nerad riskuji.

V každém případě děkuji Ahydovi za inspirativní článek, který je rozhodně dobrý k zamylšení.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Nedělní zamyšlení – living in fast lane”

  1. Pokud nekdo ten clanek necetl rozhodne roporucuju ale prectete si hlavne tu diskusi, co se tyce ahyde vs fandor je to velice zajimava konfrontace. Oba maji svou pravdu a kazdy se musi rozhodnout pri postoji k temto vecem. Hodne inspirace na jeden den.

  2. Jeden clovek co preplaval reku, krici na vsechny ostatni na druhe strane, ze kdyz do te vody neskoci, tak se na jeho stranu nedostanou. Ma naprostou pravdu. A ti na druhe strane vi, ze, sotva umi plavat, je velkej proud a kdyz to zkusi, preplave 1/100 a zbytek se proste utopi.

    Ahyde se snaží otevřít oči nám, jak máme vidět svět z jeho pohledu. Někdo by mu měl ukázat svět z pohledu nás.

    S Ahydem se da vpohode souhlasit. I on vi, ze to co dokazal on, dokaze jen zlomecek lidicek v CR (a nechapu, proc se to tomu zbytku take snazi vnutit).
    Zakladem je, aby clovek dokazal poznat sve moznosti. Pokud vim, ze tohle ja nezvladnu, nema cenu se do toho poustet (nehrat ruskou ruletu jeste neznamena, ze sem konzervativni). Jsou veci, o ktere ma cenu se pokusit i kdyz vim, ze uspet bude tezke. A jsou veci, u kterych to proste smysl nema.

    A jeste jeden zajimavy pohled: co ziskal Ahyde tim co dela (jak zije)? Bavime se tu jen o nejakem podnikani/penezich. Pro mnoho lidi to je jen okrajova (ikdyz nutna) podminka k zivotu. Oni nepotrebuji miliony, prone, ten uspech co dokazal Ahyde, je v tom, ze si dokazi najit dobrou praci, ktera je uzivi a ktera je bavi. Ja kdyz naopak ctu Ahyduv blog, tak bych v jeho kuzi byt rozhodne nechtel ani za cenu jeho milionu (nebudu to rozibirat, ale kdo cetl co obcas pise o sobe, tak vi, kam mirim…).

  3. Nu jak se praví zde i na ahyde blogu, na všem je kus pravdy. Fandor dle mého vcelku přesně zhodnotil vstupy, se kterými do bizu vstupoval Ahyde. Jasně, Ahyde to měl sakra lehčí. Komu půjčí tatínek 3 mega a řekne, jasně synku, jdi si hrát, no a když vyhraješ tak mi dáš love zpátky a 10% navrh. No a když prohraješ, tak kamaráde nechoď za mnou pro kapesný. Nu já neměl na to v 18 říci tátovi, ať mi půjčí auto. Kdybych ho rozflákal, tak se nemají rodiče jak dostat do hokny. Koupil jsem si tedy svoje za 4000 Kč. Ten borec, co mi ho prodával říká, jo já ho prodávám, protože kupuju oktávku a za ty 4000 bude centrál…Já to beru taky sportovně. Na první ligu nemám, na druhou taky ne, netbiz mě neuživí. Musím sehnout hřbet a makat dále. Chodit na sedmou do práce, pak jít domů, přemýšlet kam jít s holkou bydlet a kde založit rodinu. Jsem z malé vesničky, net jsem měl doma poprvé před 3 roky a táhne mi na 30. Mám pár tisíc na kontě, nic jsem nedokázal a asi ani nedokážu. To není brekot, to je realita. Nemyslím si, že Ahyde je bůhvíjakgenius, prostě na to přišel a zbytek je jen normální práce. Né za koruny ale za tisíce. Není v tom závist, ale pröstě chytl vlak. Nebo proč myslíte, že lidi co mají ten mega navíc (s tím Ahyde začínal) nejdou stejnou cestou? Přes USA trh, resp..com trh je velkej ne? Asi na to nemají koule, nebo prostě vidí, že to brzy klekne. Za tu dobu Ahyde nadělá hodně moc mega dolarů, a bude dále ve fin bizu, i třeba za hranicemi. Ten neklekne. Prostě si na něj vydělal parkingem…Já mu to přeji…

  4. To Petr: Jsi až moc a moc pesimistický. Opravdu nikdy nic nedokážeš, když máš takový přístup. Protože v podstatě ani nic změnit nechceš!! Neříkám, že každý dosáhne toho co Ahyde. Ale pokud si člověk vtluče do hlavy, že u sebe chce něco změnit tak to dokáže. Já se celé své studium výšky snažil hledat možnosti a praxi…vyzkoušel jsme pár firem, pár pozic, naučil jsem se dělat weby, dělal jsem affiliate a stále dělám…stal jsem se externím manažerem v jedné firmě..měl jsem stejn ou výchozí pozici jak moji spolužáci. Nyní jedu jinou ligu než oni. Mám životopis o 1 stránku delší. Oni jsou na úřadu práce a já to vidím trošku jinak. Toto není chlubení, jen Ti chci ukázat, že každý jsme na tom stejně. Každý máme příležitost. Je na nás, co s tím uděláme. Sedával jsem so noci na netu, s přítelkyní jsme nechodili na večírky, ale během léta, kdy moji kámoši chodili do Tesca za 5 litrů, jsme my absolvovali 3 dovolené, protože zbyly nějaké peníze. Takže se nauč chtít a nebudeš muset každý den vstávat v 7 hodin….

  5. Tom: Ano, je to přesně o tom chtění. Kdo nic nedělá nic nezkazí. Člověk se musí naučit dívat se na svět pozitivníma očima a zapudit poraženecké nálady. Někdy je to sakra těžké (vím to sám nejlíp jaké to bylo když se sypalo directoglobal), ale všechno jde. Svůj mozek využíváme ani ne z 10% a každý jsme strůjcem svého štěstí. Je to sice otřepaná fráze, ale je to tak. Je třeba pravda, že Ahyde měl nějakou tu dobrou startovací pozici, ale každý z nás umí něco co Ahyde neumí nebo nemůže dělat. Třeba já umím francouzsky, tak dělám weby ve francouzštině, někdo jiný zase rozumí autům tak si může udělat web o Porsche Carrera, další je účetní, tak může udělat poradenský web pro podnikatele, atd. A nemusítě vůbec umět programovat.

  6. Tom, Vembl: otázka je odkud kam člověk může něco ovlivnit.

    Třeba někdo má nadání na jazyky a může dělat překladatele. Někdo má problém se naučit i jeden jazyk.
    Ale není sama schopnost “dokázat se změnit, uvažovat jinak” také určitá schopnost, kterou člověk musí mít? Tedy už dopředu je člověkovi dáno “jestli dokáže ovlivnit sám sebe v tom kam bude směřovat”, stejně jako někomu je dáno zvládat dobře jazyky?

  7. Řekl bych, že se to všichni snaží moc škatulkovat…to je správný přístup a to ne. Ale tak to není, protože svět není černobílý.
    Chci říct, že Petr není looser a Tom nemusí být nudný byznisman. Prostě je to o tom si to namixovat podle svého.

    Abych byl šťastný nemusím už od školních let po večerech dřít. Chce to občas i ty večírky. Ale je jasné, že čím více bude večírků, tím déle se mi bude rozjíštět jiná práce. Holt nemůžete být všude a je potřeba si v tom najít svůj poměr.

    To jen tak pro ty mladší aby neměli depku, že jim ujel vlak ;-)

Comments are closed.