GeoDomény jsou stále horké zboží

ostrov.jpgŽe nadpis platí nás minulý měsíc přesvědčila doména russia.com, která se prodala za 1,5 milionů USD. Na geo domény se dokonce specializují někteří domaineři. Chce to sledovat vývoj na trhu, vědět kde se otvírají nové možnosti a investovat do lokací, jež se mohou za pár let stát turistickým rájem. Aby jsem řekl pravdu tak různé formy kombinace cestovního ruchu a geo domén mohou být ideální pro vytváření minisites. Hledanost je velká, poptávka po reklamě patří mezi ty lepší, ale hlavně pohybujete se ve světlé zóně. Nehrozí zde boje s TM, fotek ve free foto bankách je víc než dost. Prostě se to zdá jako ideální biz. Jenomže na rozdíl od šedé nebo černé zóny MFA bizu je zde nehorázná konkurence a probojovat se alespoň na úroveň podprůměrného šedého MFA je celkem těžké. Ale dost o developování MFA to patří na cn130.com. VraŤme se zpět ke geo doménám.

Vybral jsem pár geo domén, které se prodali v minulých letech

  • England.com – 2M USD
  • Chinese.com – 1,12M USD
  • Britain.com – 1M USD
  • Melbourne.com – 700K USD
  • Macau.com – 550K USD
  • NewZealand.com – 500K USD
  • SantaClarita.com – 39K USD
  • SierraMadre.com – 15K USD
  • WestPalm.com – 50K USD
  • Toluca.com – 19K USD
  • Bellevue.com – 150K USD
  • Mallorca.net – 25K EUR
  • MarshallCounty.com – 5600 USD

Zatím co ty nahoře jsou jedny z největších geo dealů vůbec. Najdete v seznamu i názvy pohoří, ostrovů, oblastí atd. Prostě geo domény jsou naprosto všechno co můžete najít na mapě a i obyčejné minisites na ten největší zapadákova si na sebe dokáže bez problémů vydělat. Tzn. můžete myslivcovat jak dlouho budete chtít. Fandor na DD2 v přednášce zmínil pravidlo Definování více potenciálních kupců. Geo domény tohle ve většině případů splňují.

Geo doména města

O domény měst může mít zájem jak město, tak místní přepravce, stravovací nebo ubytovací zařízení, lokální reklamní kancelář atd. Já bydlím v Táboře. Doména Tabor.cz patří městu. To už jí nejspíše neprodá, ale kdyby jí nemělo tak se na ní dá vybudovat kvalitní turistický průvodce a kasírovat místní stravovny, ubytovací zařízení atd. že se o nich na stránkách zmíním. Ona narážka Vy nemáte svou reklamu na Tabor.cz? je podle mě hodně silná. Většina BFU prostě zná .cz doménu jako oficiální (zapomeňme teď na úlet datoveschranky.info kde museli v TV pomocí názorného přeškrtávání ukázat BFU, že datavoeschranky.cz v tomto případě není oficiální stránka) a automaticky předpokládá, že na nazev_mesta.cz najde oficiální web. Když už jsme u Fandorovi přednášky, taky se zmínil o cenně geo domén s názvem města. Podle něj má hodnotu domu na náměstí takového města (mluvil o větších městech samozřejmě).

Geo doména lokality

Turisticky zajímavé lokality. Chráněné památkové rezervace. Historická místa. Spousta velice hledaných a dobře placených keywordů bez TM. Stačí nasadit jednoduchý fan web a jediný způsob jak se k doméně kdokoliv dostane bude koupit jí od vás. Přeci jen vlastnit doménu bez obsahu se u nás zrovna moc neodpouští, což všichni kdo na DD2 nedali přednost koláčkům před přednáškou Mgr. Jiřío Zemana, určitě vědí. Základem je tedy obsah a alespoň nějaké to developování. Vím, že domaineři jsou poměrně líná stvoření, ale teď by jsem to moc nepodceňoval, protože domény narůstají na cenně a stále více lidí si uvědomuje jejich hodnotu.

Ještě jednou se vrátím k Fandorově přednášce z DD2. Když prezentoval některé svoje velice dobré kousky, co zakoupil za “pár korun” byla tam i doména AdrspasskeSkaly.cz. V momentě kdy si jí velice pochvaloval jako dobrý kup, v sálu byl doslova slyšet masivní šepot. Upřimně řečeno já měl co dělat si to přečíst, nevím jestli by jsem to dokázal správně napsat. Jenomže je třeba si uvědomit, že na doméně zřejmě bude nějaký obsah a oba naše majoritní vyhledávače (seznam a google) moc dobře vědí jak se to píše správně a případné překlepy rychle opraví. Správná varianta je v tomto případě jen jedna a vyhledávače jí znají.

Tip na investici

Pokud chcete investovat do budoucnosti a nebojíte se developování máte poměrně slušnou šanci teď nakoupit .eu IDN domény. Nebuďte překvapeni pokud většina nepujde registrovat. Státy si dobře chrání svoji budoucnost a to ve všech jazycích. Na druhou stranu pochybuju, že si budou chránit i turistické destinace ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “GeoDomény jsou stále horké zboží”

  1. Drsný ceny. Co se geo domén týče, tak na webtrhu bylo zajímavé vlákno o obsahu pro geodomény zdarma.
    Pokud developuješ například web o Praze, většinou děláš SEO čistě na Prahu, ale asi to moc nemá smysl psát nějaký článek o muzeích, protože ti na ty fráze stejně nikdo nepřijde. Dost psaní, mrkněte na to:
    http://cs.tixik.com/api/generator/?place=Praha

    Osobně si myslím, že s tímhle se dá dobře postavit důvěryhodný web (+ s těma fotkama z free fotobank .) za pár desítek minut a může to dost podstatně pomoct.

  2. russia.com sa krasne predala a cena je adekvatna
    predsa len svetove velmoci: Rusko a USA … CZ a SK ;)

  3. to jara: dobrý nástroj, pro provozovatele webu, který má něco výdělat ale dost k ničemu,lidi to bude masívně odvádět zadarmo pryč

  4. o té ceně webu města rovnající se ceně domu na jeho náměstí přemýšlím, co jsem si to minule přečetl, no nevím.. mám zkušenosti sice spíš s malými městy a tam to určitě neplatí..

  5. Berlin: s tím masivním odváděním lidí pryč je to podle mě trochu blbost. Sice ti někdo uteče skrze ty zajímavosti, ale asi nikdo to nedá do nejlukrativnějších pozic (tam je AdSense :). Podle mě určitě lepší mít spoustu super obsahu a těch pár ,,šprdlíků” poslat pryč, než pořád jen syslit. To pak radši nepoužívej ani AdSense – tam jde o desítky procent provize, v tomhle případě skoro o nic.

  6. Jara: To co píšeš není úplně pravda. Lidí to odvede hodně, a to mnohem víc, než kolik jich klikne na adsense. Už jen proto, že to vypadá jako obsah a člověka to nutí rozkliknout tím, že si chce těch pár slov dočíst. Pravdou je, že se to aspoň otevírá v novém okně. V lukrativních pozicích bude adsense? Člověče a kde bude tohle, když se to tváří jako hlavní obsah? Navíc možná se pletu ale pokud je to přes ten skript, tak vlastně jako bych tam žádný obsah neměl a Google nic nevidí. Prostě nacvakat to narychlo jako obsah na web je blbost. Bude z toho jen sračková MFA, která vypadá sice super, ale nepřináší nic nového. Prostě na webu je nejduležitější ORIGINÁLNÍ obsah. Takové ty “vloženiny” se dají používat maximálně na nějaké drobnosti, jako je počasí, nebo mapa a to nejlíp v angličtině (lidi na to tolik neklikají jako, když je to česky, ne jako hlavní obsah. Jinak říkám, vypadá to vzhledově super, někomu to může pomoct, ale není to nic na web, který má zároveň přinášet zisk a mít přínos originálním obsahem. Hodí se to nejlíp pro nějakého Frantu, který dělá na obci web a nechce se mu s tím dělat tak tam plácne tohle a okolí ho bude poplacávat po ramenou jaký není kabrňák, jak je to hezke (je to na pohled hezké). Případně jim to tam šoupne za pár sekund firma co jim web spravuje a nechá si to hezky zaplatit. Něco z toho bude příklad té Veliše, co je v referencích. Prostě to je nástroj pro BFU. Webdeveloper potřebuje originální obsah i za cenu nižší rychlosti. Ještě jsem si všiml v prvním komentáři věty:”Pokud developuješ například web o Praze, většinou děláš SEO čistě na Prahu, ale asi to moc nemá smysl psát nějaký článek o muzeích, protože ti na ty fráze stejně nikdo nepřijde” tak tohle je absolutní kravina, na to rychle zapomeň.

  7. U .eu domen jsou nazvy clenskych zemi ve(skoro) vsech jazycich rezervovany pro vladu dane zeme, napr. slovakia.eu slowakei.eu, akorat to vetsinou nikdo nevyuziva, asi proto, ze .eu je porad nepopularni. Vyuziva to napr. nemecko.eu.

    Samozrejme ze u geo-domen jsou spory taky mozne, a vubec ne vyjimecne.

  8. Mám dvě poznámky:
    1) likvidita geo domén je poměrně špatná, myslím že mám velmi slušné portfolio českých i zahraničních geo domén a prodal jsem zatím dvě (krusne-hory.cz a krivoklatsko.cz, obě pod sto tisíc korun).

    2) kupoval jsem letos například tyto geo domény:
    stockholm.net – 6,5k usd
    lisbon.net – 6,5k usd
    queens.net – 6k usd

    Myslim, ze to byly velmi dobre dealy, ale pro devel, na spekulaci moc ne. Mimochodem do 10k usd se daji porad koupit bajecne .net nebo .org geo domény, bohuzel jsem nekoupil treba vienna.net za 9k usd (cash-flow), narazil jsem na nekolik dalsich za podobne penize.

Comments are closed.