Příručka virtuálního zlatokopa II.

cartoon_goldminer.jpgTakže posledně jsme si vysvětlili některé pojmy ohledně trafiku a nastal čas na hledání teritoria, kde by se mohlo nacházet nějaké to zlato. Takže začínáme si dávat dohromady listy.

Listy jsou soubory, většinou txt nebo xls, kde se nachází velký neroztříděný seznam domén, které budeme muset nějak projít a najít v nich potenciální dobré kousky. K samotnému třídění můžeme přistoupit sami, najmout si nějakého člověka, anebo si napsat nějaký algoritmus, který dokáže z listu po důkladné analýze něco dostat. Výsledný produkt se nazývá seznam. Na rozdíl od listu má u každé domény zaznamenané nějaké detaily, které nám pomohou se rozhodnout jestli jí má cenu registrovat nebo ne. Tyto detaily můžou být třeba počet znaků, alexa rank, google page rank počet výskytů při hledání na google (google hits) nebo třeba jestli se nachází v DMOZ či archive.org. Dá se sledovat opravdu velmi velké množství detailů. Záleží jen na nás k jakému účelu doménu chceme později použávat.

Příklad č.1 – Sháníme nikdy registrované domény na parking

Tohle se může na první pohled zdát jako velice obtížné, ale stačí trochu popřemýšlet a zjistíte, že to zas tak složité není. Zdrojů dat je velké množství. Pokud ovládáte programování v PHP, zvláště funkce pro práce s textem, tak si můžete velice ulehčit případné hledaní. Při tvorbě tohoto listu se zaměříme na nějaký druh produktu (tiskárny, mobilní telefony, televize) čím více to je hledané tím lépe. Nejdříve si zjistíme kteří výrobci vyrábí daný druh zboží. Pak jako zdroj dat můžeme použít jejich stránky, anebo stránky nějakých eshopů. Příklad. chci seznam všech notebooků. Vím že je vyrábí třeba Acer. Zajdu na stránky eshopu Alza. Rychle zjistím jak funguje jejich vyhledávání – http://www.alza.cz/notebooky/18842920-pX.htm kde X je číslo od 1 do 7. Nahážu do robota co mi vycrawluje jména všech produktů. Pokud nemáte robota tak rovnou běžte na stránky acer.cz, sekce notebooky a okopírujete si všechny produkty třeba do xls. Postupně takhle získáte velký seznam stovek až tisíc produktů. Samotný list, ale ještě není připravený. Například je nutné poodstraňovat mezery a vytvořit položky kde jsou mezery nahrazené pomlčkou. Celý list tak začne narůstat do obludných rozměrů. Později jej můžeme použít ještě na hledání typo domén. Ok teď velký list produktů. Za všechny slova přidáme .com. Teď prosím všechny obhájce ostatních gTLD domén aby to překousli. Bouhžel .com je king a lidé budou hledat vždy nejdříve obsah na .com doménách. Ok takže náš list je už připraven pro další fázy. Teď použijeme nějaké masivní ověřování volných domén. Klidně poslouží i godaddy bulk check, které zvládne otestovat 500 domén naráz. To co je volné uložíme do nového souboru, který pojmenujeme seznam. Teď nějak musíme zjistit jestli je na volných doménách nějaká návštěvnost. Tady následuje fáze dvě, kterou si všichni tak dobře hlídají. Můžeme použít porovnání alexa ranku třeba s ostatními parkovanými doménami podobného druhu, otestovat hledanost a také zkusit jeden nástroj co nám poskytuje dynadot. Zmínil jsem jej v článku o dynadot na 404m.com. Tato hračka se jmenuje Data Analyzer Tool a mě osobně přišla jako, že funguje jen na půl. Dokáže ale odhalit i provoz na doméně která nikdy nebyla registrována. Postupně tedy do seznamu přidáme detaily, které by mohli rozhodnout ve prospěch registrace. Jakmile vše zkoukneme tak registrujeme.

Příklad č.2 – Sháníme typo domény na parking

Tak tady už toho moc volného nenajdete, ale alespoň si povíme postup. Nejdřív musíme najít seznam nějakých hodně navštěvovaných domén. Může nám třeba posloužit TOP milion domén na alexe. Vezmeme prvních 10000. Vybereme pouze z toho pouze anglické s největší účastí US trafiku. Vyhážeme všechen warez, adult a podobné hodně navštěvované nevýdělečné domény. To co zůstane poženeme nějakým hezkým typo generátorem, nebo si nějaký samo uděláme. To co má jinou koncovku než .com se vyplatí přidat do listu právě s .com koncovkou. Výsledkem bude gigantický seznam, který ale když otestujete na volné domény zjistíte, že toho moc volného není. Opět přichází tajemný krok číslo dvě, kde musíte zjistit jaký asi má doména trafik a jestli se vyplatí registrovat. Hledejte jestli už doména někdy byla zaregistrována. Většinou se najde zbytkový alexa rank. Chce to projít různé internetové cache jestli doména nebyla parkovaná atd. Data Analyzer Tool opět poslouží jako další vodítko.

Existují samozřejmě i další možnosti jak dělat listy. Každý si přijde na své. Jestli přemýšlíte, které detaily u domény sledovat prohledejte na internetu různé služby, které nabízejí seznamy expirovaných domén. Existuje velké množství ranků, které mohou s výběrem pomoct.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Příručka virtuálního zlatokopa II.”

  1. Chcem sa spytat, parkujem domenu s podobnym alexa rankom ako ma napr. domena ububenicku.cz
    Na mojej domene je okolo 25 uip denne
    Je mozne, ze domene ububenicku.cz(ktora v daukce.cz) bude mat podobnu navstevnost. Ci moze mat aj nulovu ? Podla alexa.com je v poslednom mesiaci narast. Kolko moze mat asi domena ububenicku.cz uip denne ?
    dik za info

  2. Ahoj velmi zajimavy a konstruktivni clanek. Chvalim otevrenost psani, tento text obsahuje obrovske mnozstvi knowhow za ktere by mnozi zabijely;-). Jinak bych uvital casem i odbornejsi clanek na tema tvorba robotu a crawleru. Diky.

  3. No tak jsem se regnul do toho dynadotu, jen kvůli tomu nástroji. Chce to po mně ale minimálně 2 dolary na kontě. Což tam klidně hodím. Bude to ale pořád tak, že nemusím nic koupit a prostě za 2 dolary na účtě můžu každý den otestovat 10 domén? Víš to drago nebo ne? Asi to vědět nebudeš, protože tam máš jistě více :-). Ale díky za podnětný článek, dobře sepsáno, opravdu.

    1. To fakt nevím, já tam protočil už nějaký ten dolar. Mám tam hlavně .biz domény na které se u godaddy blbě hledaji slevové kódy.

Comments are closed.