Linkujte chytře a tématicky

binarydna.jpgNedávno jsme tu měli soumrak patičkářů. Jakási akce seznamu, která poslala k zemi nejen srank. V podstatě jakékoliv odkazy na spod stránky jsou v současné době u seznamu stejně prospěšné jak reklama na pivo v protialkoholní léčebně. Tedy pořádně na obtíž, zralé na brzkou SERP sebevraždu. Seznam sice zatím není tak chytrý jak google a tak se proti tomuto opatření dá bojovat pomocí black hat technik, které ale u google vedou k jisté penalizaci a GPR bude to poslední na čem vám bude záležet. Na druhou stranu tvůrcům českým MFA je google stejně ukradený. BFU proudí žilou interentového trafiku právě ze seznamu. Kdo pohledá najde.

Ale zpět k tématu od kterého tak rád při psání utíkám. Zatím to odnesli patičkáři a uživatelé různých seo lišt. Počítám, že další budou následovat jakékoliv nerelevantní sady odkazů, které mají odlišné stylování či velikost písma. Prostě jasně nápadné a do stránky nezapadající elementy. Tím to končit ale nebude. V blízké budoucnosti se vyhledávače jen tak hodnocení stránek podle počtu odkazů jen tak vzdát nebudou chtít. Už teď se spekuluje o tom, že odkazy v textu mají větší váhu než ty po stranách. No spekuluje, hodně SEO odborníků už to považuje více či méně za fakt. Mimotextové odkazy tak postupně strácí na důležitosti.

Jak se proti tomu bránit je jen na vás. Můžete je obklopit textem. Pamatujete na Ditecto SEO bonus efekt? Stačilo ty odkazy obehnat trochou textu a za pár stovek jste mohli být první na seznamu. Spíše než ale hledat způsob jak vyměňovat efektivně odkazy by stálo za úvahu zamyslet se nad možností jak docílit co možná nejefektivnějšího využití odkazů v textu. Možná než přemýšlet jak se přispůsobit bude lepší najít nové cesty developování. První co mě napadlo, když jsem přemýšlel nad moderním prolinkováním minisites bylo využití wikipedie. V podstatě nám nabízí návod jak by to mělo fungovat. Jako příklad si uveďme například moje oblíbené geo minisites. Dejme tomu, že budu psát o České Republice. V popisu budu psát, že sousedí se Slovenskou Republikou, Německem, Rakouskem a Polskem. Přitom všechny země budou nalinkované na další minisites. Při každé zmínce o jiném státu bude linkován další minisite. Stejně, aby celý kolotoč minisites fungoval jak má musíte jich mít desítky, tak proč nevyužít tu nejefektivnější metodu jak je prolinovat. K čemu vymýšlet v současné době moderní A->B->C->A, když to jde udělat naprosto legálně a daleko lépe. A kdo teď bude tvrdit, že při tvorbe minisites nemůžete vědět jaké budete dělat další tak pěkně kecá. Tvorba minisites není tak snadná jak se zdá. Kdo to chce dělat pořádně a ve velkém musí mít plán. Vědět kolik a jaké budete dělat, jaké použije šablony, monetizaci atd. Dělat minisites po jednom je neefektivní. Opravdu zkusil jsem to a teď, kdyby jsem měl začít dělat novou generaci tak si vyberu obor a pokusím se jej co možná nejvíce pokrýt. Udělal by jsem si na to speciální skripty, které by mi usnadnili manipulaci s obsahem. Nic velkého stačilo by na úrovni textové úpravy skriptu. Důležité je zautomatizovat linkování a mít možnost měnit společné prvky (reklama, prodávané odkazy, počítadla).

Zase jsem odbočil. Hlavní myšlenka je využít linkování místo k přenosu ranků k posílení klíčových pozic v SERP. Spousta developerů například linkuje pouze na hlavní stránku, kde doufá, že se pak síla rozloží mezi podstránky. To je sice super a celkem efektivní, ale nové linkování obklopené textem by mohlo být daleko flexibilnější a linkovat konkrétní podstránky dalších minisites. Stejně se to ve výsledku sečte. Chce to mít vše jen pěkně naplánované a promyšlené.

A jak to udělat technicky? O tomhle jsem přemýšlel. Už dříve jsem si udělal jakousi pseudowiki pro knihovnu k mé online hře Land of Ice. Hlavní myšlenka byla v tom, že si skript vždy vzal text a nahrazoval v něm určitá slova odkazy. Tahle metoda ale šla použít pouze pro menší počet slov. Sice je PHP proklatě rychlé, ale s objemnějším textem by mohl nastat při větším počtu hledaných slov problém. Sice jen o velikosti zlomku vteřiny, ale při větší návštěvnosti už by to bylo znát. Dále by mohlo dojít k problému s linkování dvouslovných výrazů, pokud by zároveň jedno ze slov bylo také v seznamu. To jsem řešil u u mé knihovny pomocí priority, ale tady by to mohlo být daleko závažnější. Tyto chyby se navíc špatně hledají. Proto by jsem už při psaní textu označil všechny potenciální slova. Text by jsem ukládal do nějakého “uložiště” a z něj vygeneroval zdroj textu pro minisite. Skript pokud by znal url minisites tak by mohl tyto zvláštní slova automaticky nahradit. Pokud by je neznal nehcal by je normálně. Přegenerování by mohlo být vždy po přidání nových minisites a doplnění nových url. Celý systém by mohl být automatický a v podstatě velice jednoduchý. Anebo také by stačilo vše jen dobře naplánovat. Vědět jaké budou další minisites a už při psaní textu s tím počítat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Linkujte chytře a tématicky”

  1. >Sice je PHP proklatě rychlé

    Tak to mne opravdu po ranu pobavilo. Co takhle ASP.NET nebo nativni modul pro Apache nebo ISS?

    Pak jsme v prvnim pripade radove nekde jinde, v druhem pripade uplne jinde. Ale bastl PHP je tak zazity, ze proste jinak lide nakloneni modernim technologiim jsou najednou jako oslepeni.

    S tim wiki to citim uplne stejne, pro nekolik projektu pouzivam wiki princip pro ruzne veci a jsem spokojen.

  2. Systém linkování na konkrétní slova ale v menší míře řeší reklamní systém PPP. A konečně začíná fungovat i u nas v podání placla.cz Nevím zda už jsi slyšel nebo zkoušel, ale ani né po půlročním provozu bych řekl že má dobrý potenciál.

  3. xSpiky: no tak na odesílání a zpracování formulářů ti stačí, což je 99% všeho.
    ASP.NET je super to nepopírám.

    mirecekp: v placla mám oba blogy, ale články jsou buď tématicky mimo nebo mizerně placené.

  4. clanky budes mit v jedny tabulce (original bez odkazu) a kdyz budes chtit pridat odkazy,tak to jednou zacas prozenes pres str_replace(slovo odkaz) a ulozis do jiny tabulky., takze original ti zustane porad cistej

  5. Je to tak a kdo to pochopí, tak bude o krok napřed před seznamem. Ohlídat si regulárem jedno slovo je hračka, u víceslovných frází už je to ale potíž. Každopádně už existují pluginy pro WP a myslím, že reklamní systém zaměřený tímto směrem by udělal menší díru do světa. Jo, a funguje to.

  6. Tuhle myslenku uz jsem mel davno, jenomze je velky problem s tim, ze kdyz to tak udelas, tak ti klesne CTR, ono lidi uz si nevsimnou reklam, a klikaji na odkazy z clanku, nejvice to plati u minisite do 100 UIP, tam je to opravdu poznat! takze to opravdu nedoporucuju prehanet, sice budes na prvnich pozicich, ale budes met male vydelky..

  7. Tyto věci se staly velmi matoucí, protože Google se mění jeho poměrné algoritmy velmi často.

Comments are closed.