České katalogy = falešní bohové

Záhadné ovoceZnáte to. Podle mnoha seo odborníků se bez registrace do nich nedá vůbec přežít. Mají zajistit prosperitu stránek a posílit pozici v SERP. Jak to ale je ve skutečnosti? Jsou opravdu katalogy stránek k něčemu nebo jsou to jen falešní bohové podobně jako Goa´uldi, kteří chtějí parazitovat podobně jako MFA?

Registrací do katalogu se zvedne page rank

Po mnoha testech, které jsem si opravdu precizně naplánoval a na výsledky čekal opravdu dlouho mám odpověď. Při registraci do zhruba 50 katalogů u 4 z 10 stránek stoupl page rank na 1. Na stránky nevedli žádné další odkazy a stránky nebyly prolinkované. Vzhledem k vynaloženému času a efektivnosti se více vyplatí klasický výměna, linkovací služby nebo podpisy na fórech. Podle všeho google považuje většinu českých katalogů (hlavně těch postavených na freeglobes) za linkfarmy a tímto směrem už prakticky není možné získat vyšší page rank než 1. Důvodem je velké množství externích odkazů (page rank se dělí) a to, že váš odkaz bude na podstránkách, které často nemají ani page rank 1. Dosáhnout page rank 2 je vzhledem k počtu katalogů v ČR teoreticky nemožné. Co se týká sranku tak u všech 10 testovaných webů bylo dosaženo sranku 50.

Registrací do katalogů získáte více návštěvníků

Nevím jak u eshopů, ale ani na testovaných stránkách ani na blog 404m.com nebo cn130.com jsem z katalogů nedostal prakticky nic. Je pravda, že občas nějaký človéček zabloudí, ale v porovnání třeba s linkuj.cz nebo uvedení url v komentářích na tématických blozích je to opravdová úbohost. Ovšem znám jednoho člověka co si platí dobré pozice v katalozích (různé zvýrazněné pozice, sponzor sekce atd.) pro svůj eshop a říká že konverze se mu za těch pár stovek měsíčně vyplatí. No nevím nemůžu posoudit. Eshopy budou asi úplně jiná kategorie do které nevidím. Vzhledem k věnovanému času spíše doporučuji pro zvednutí návštěvnosti články z blogů dávat do linkovacích služeb.

Registrace do katalogů posílí pozici ve vyhledávačích

Na seznam to rozhodně platí. Tam je každý odkaz lepší než žádný. U méně konkurenčních slovních spojení je to rozhodně dobré místo kde začít. Na druhou stranu otázkou je jaká je účinnost? Jsou vůbec stránky, kde bude odkaz indexované seznamem? Náš největší zdroj BFU mění výsledky tak často jako politici své oficiální stanovisko. Už dlouho se čeká na soumrak patičkářů a likvidaci link farem. Budou i katalogy plné odkazů na minisites a MFA považované za linkfarmy? Kdo ví. Prozatím se kvůli posílení postavení stránky na seznamu registrace podle mě mě vyplatí (ceny registrací se na webtrhu pohybují až na hranici 2Kč/kus, takže za nějakých 100 kousků zaplatíte 200Kč).

A teď google. Tady je to trochu problém. Pár lidí mi psalo na ICQ jestli po masivní registraci do katalogů může skončit stránka v sandboxu. Teoreticky to možné je, ale v praxi na českém internetu podle mě není dostatečné množství katalogů, které schválí stránku v jeden okamžik a vytvoří tak podmínky pro hození webu do sandboxu. Tam by měli končit spíše stránky využívající v hojné míře patičkové nákupy přes služby jako backlinks nebo český mlink (větší množství netématických odkazů napsané pidipísmem vedle sebe bez jakéhokoliv okolního textu). I tak by jich museli být tisíce a objevit se během několik dnů. Pokud chcete kvalitnější umístění na google, podle mě toho dosáhnete spíše PR články než registrací do katalogů.

Vyplatí se tedy registrovat do katalogů?

Podle mě se to nevyplatí a to mám skript, který prakticky automaticky registruje do freeglobes (taková katalogová obdoba WordPress). Na druhou stranu kvalitní registraci seženete na webtrhu zá pár stovek, což je částka o kterou příjdete u středně velkého projektu testováním na kterou barevnou paletu se nejvíc kliká. Prostě pokud to nemusíte dělat sami tak za ty peníze se všechny případné výhody vyplatí (page rank 1, pár desítek lidí za rok, nějaký ten backlink navíc).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “České katalogy = falešní bohové”

  1. Říkal jsem si, že pro google to musí být prakticky k ničemu. Jsem rád, že mi to někdo konečně potvrdil :)

  2. Z mojích skusenosti som nedosiahol vyžší srank ako 40, a aj to postupne klesalo ako sa odkazy zaborili hlbsie do struktúry.Momentálne majú katalogy mizivý efekt, je bežné že sa dosiahne srank 10 -20 (vlastné skúsenosti)

  3. Mam podobne zkusenosti a registraci asi kompletne vypustim, je to ztrata casu. A vzhledem k tomu ze vyhledavace (google atd) se snazi delat sve vyhledavani hlavne pro lidi, tak je i jasne ze ignorace nahonenych backlnku z katalogu je vcelku logicka.

  4. Osobně jsem katalogům moc velkou váhu nepřikládal, takže jsem registraci do nich solidně odbýval. :-D Nevím, zda je to pravidlem, ale všiml jsem si, že u webu, který jsem do vybraných katalogů poctivě zaregistroval (jen pár desítek katalogů), Google nezobrazí na dotaz “link:dana-domena.tld” žádný odkaz, který by vedl z katalogů. Je tedy celkem evidentní, že odkazům z katalogů nepřikladádá vůbec žádnou váhu.

    Pokud má navíc stránka slabou reputaci (je nová), tak registrací spíš hrozí, že se na název webu zobrazí některý z katalogů místo webu (vlastní zkušenost – jak na Googlu, tak na Seznamu).

  5. Platí a stále bude platit pravidlo: “Content is King”. Nikdy jsem do katalogů neregistroval a myslím, že je to ztráta času, peněz i energie.

  6. Registrace do katalogů se stále ještě vyplatí a často je to nejefektivnější způsob získání zpětných odkazů. Jde pouze o vhodnou volbu katalogů. Píšeš, že se více vyplatí klasická výměna a linkovací služby. To jsou ovšem velice omezené zdroje a pro mnohé stránky již neefektivní. Navíc 50 katalogů je opravdu málo, z toho bych rozhodně nevyvozoval takové závěry.

  7. katalogy su naozaj mizive aj pre seznam o googli nehovoriac, pre zacinajuce webiky je to vsak dobre stuchnutie v pred, ale tam je velmi dolezite ako sa odkazy tvoria – cas, mnozstvo, zdroje a dalsie faktory. Dolezite je to preto lebo mozes skoncit prave v sandboxe ale samozrejme nejde len o katalogy, u starsich weboch sa registracia ani nemusi vyplatit jedine ak ide o nejaky long tail alebo malo konkurencne slova, inak je to strata casu.
    PR s tym nema cenu sa ani zapodievat 1-3 je nepredajne a viac katalogy ani nedaju, musel by byt web na dobrej podstranke co v drvivej vacsine nie je.

  8. Trošku by som protirečil.
    Tiež som urobil pokus.
    Zaregistroval som si 10 nových domén/sk,cz,info/
    Urobil som na weboch unikátny obsah a zaregistroval do katalógov.Po prvom update PGR weby získali PGR 2-3 a 3 weby PGR 4.
    Web ktorý som neregistroval do katalógov ostal na nule.
    Na weboch som nerobil žiadne prelinkovanie medzi webmi.

  9. Registrace do katalogů se vyplatí pouze tehdy, přijdou-li z tohoto katalogu následně nějací návštěvníci. Z těch cirka 200 katalogů, do kterých jsem zkusmo prováděl před několika měsíci registrace, chodí pravidelně návštevy z cca 5, možná 10 – viz.:
    http://www.pozri.cz
    http://www.zona.cz
    http://www.topclasslinks.com
    http://alfa.elchron.cz
    http://clonet.eu
    http://katalog.portik.cz
    http://1am.cz

    Zbytek je junk a je ztrátou času se vůbec snažit do nich registrovat. Korunu všemu nedávno nasadil Vivantis, který provozuje vlastní katalog na adrese lx.cz. Registrátor mi do něj přidal web s nabídkami práce, během pár dní mi přišla na unikátní emailovou adresu, použitou při registraci, “pozvánka” do provizni-system.cz a po několika dalších dnech byl web zamítnut. Narozdíl od onpage MFA wtf-prace.info.

    Myslím ale, že takových excesů s katalogy má každý mraky.

  10. pěknej článek. tedy spíš ta schopnost “zaujmnout lidi”. nelíbí se ti registrátorka?

    registrace je hodně relativní záležitost, kde záleží na konkurenčnosti tématu. ted ale pracuju na jednom méně konkurenčním projektu a tam jsou katalogy k nezaplacení – stačí mi k umístění v top10. ve více konkurečních oblastech zase ocením kvantitu odkazů nehlědě na to, že katalogovej zápis je často relevantní odkaz.

    a jak registrákorka řiká, že 50 katalogů je málo, tak bych chtěl vidět kvalitu těch dalších 100…

    za další, content is a king? todle řekněte začátečníkovi a nikdy ničeho nedosáhne, protože se samotnym obsahem si těžko vystačí.

    navíc vzhledem k povaze seznamu je efektivnější budovat trvalé odkazy než odkazy nakupovat. mohli by vám vypršet dřív než si toho seznam všimne, což je poslední dobu více než pravděpodobné.

  11. Před pár lety jsem registroval každý svůj web do cca 300 katalogů a GTPR se vždy vyšvihnul na čtyřku.

    Dneska už to nestojí za tu námahu.

  12. Pro začínající weby s ranky 0 jsou dobré výměny skoro nemožné proto si myslím že nakopnout to katalogama neni vůbec špatny web získá základní ranky a vyměny jdou hnedle snadněji.Minimum určitě aspon 100 katalogů.Ten script na registrováni do free globes…Pokud by někdo věnoval nebo i prodal napiste mi na xkatalogy@seznam.cz dohodnem se.

  13. ten srank 50 se mě zdá moc, po zaregistrivání webu do 150 vybraných katalogů dostanu sRank maximálně 30…

  14. Dost podstatny je zpusob te registrace. Vetsina lidi si napise jeden nadpis a jeden popisek a s tim registruje do 150katalogu. To je samozdrejme naprosta ztrata casu.
    Napoveda: par tydnu po registraci si ten popisek zkopirujte do googla.

    Ale registrace s vetsim mnozstvim popisku, a jeste zkombinovanym s ruznymi nadpisy muze pomoct docela dost.

  15. Registrací do katalogů se povětšinou dostanu na PR 2 a SR 40, což je celkem slušná startovací pozice pro další výměny. A u málo konkurečních KW stačí na top 5, takže bych katalogy tak úplně nezatracoval.

  16. Zrovna včera jsem to s kamarádem řešil, nakonec jsme dospěli k podobnému závěru. Řekl bych, že se vyplatí tak 30 – 50 největších katalogů…

    P.S: Jsem rád, že tu někdo sleduje Hvězdnou bránu.

  17. Na několika mých webech po registraci do katalogu naskočil PR3. =) Tak bych to úplně nezahazoval, jenom bych doporučoval registrovat do katalogu s PR3+.

  18. kedysi som mal portál a po trištvrteroku PRG4 :-) samozrejme, som registroval aj do katalógov, nie len CZ, SK a celosvetových… bolo to fakt ohromné množstvo katalógov a vyplatilo sa to? no nvm veľa síl, času a nápadu som venoval obsahu, aktualizáciam atď ale to až tak posledný štvrťrok. dosahoval som návštevnosť cez 3300 unikátnych návštevníkov denne čo bolo oproti staršej konkurencii naozaj veľa. teda konštatujem: do bezcenných katalógov sa pridávať nemá zmysel, katalógy zaberajú, ale len ako také “napumbnutie” stránky do predu – treba makať ale HLAVNE inými spôsobmi

Comments are closed.