Google a jeho blog search

Nedávno mě zaujala služba Blog Search od google blogsearch.google.com. Spíše ze zvědavosti jsem zkoušel jak se umísťuje můj blog na která klíčová slova. Vyhledávání je překvapivě hodně googlovské s klasickou možností hledat stránky pouze česky. Navíc jsou zde připravené funkce pro blogy jako publikováno za poslední hodinu/12 hodin/den/týden/měsíc atd.

Už delší dobu se spekulovalo jestli google nepenalizuje ve vyhledávání blogy, nebo dokonce že je vůbec nemá rád. Ostatně ani se není čemu divit. Právě nejbulvárnější (čtěte nejméně nezaujaté) články měli na sebe nejvíc odkazů a právě odkazy jsou to oč tu běží. Tyto články se pak dostávali nahoru a ty neutrálněji či chcete li profesionálnější zůstavaly dole. Přeci jen v dobách vzniku google bylo dělání stránek spíše výsadou “ajťáků” a ne každého kdo umí napsat dokument ve wordu. Jinak řečeno internet sloužil na výměnu informací nikoliv na psání kohokoliv o čemkoliv. Blogy jsou však o něčem jiném. Každý si píše co chce a jak chce. Může psát a vyjádřit právě tu “svoji” pravdu a když zakáže komentáře tak mu do toho ani nikdo nemůže “kecat”. Jenomže pak je potřeba nějak v tom velkém balastu hledat. Už na to nebude stačit starý dobrý google, bude to chtít trochu poupravit způsob hledání a indexace. Naštěstí jsou tu nové možnosti moderních blogů jako trackbacky (koukněte se pod poslední příspěvek v diskuzi k článku Kupte si com za 1.99 USD), které můžou posloužit jako další proměnné do složitého vzorce řazení výsledků.

Moderní blogovací nástroje jako je WP určitě budou v dalších verzích podporovat i jiné vymoženosti jak co možná nejlépe ohodnotitkvalitu nebo kvantitu blogu. Možná bude u každého blogu nějaký stupeň bulvárnosti nebo jiný ukazatel kvality na úkor kvantity.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup