10 tipů pro google adsense

Procházím internetová fora a hledám nějaké info jestli nový prezident nějak ovlivní domaining. Bouhžel jsem nic podstatného na celý článek nenašel, tak jsem se rozhodl, že dokončím jeden starší článek teda spíš tipy pro google adsense. Tipy jsou univerzální pro většinu PPC systémů, ale jako příklad uvádím google adsense.

1. Nepodvádějte a to ani neúmyslně.

– Spousta lidí si myslí že spoře oblečené nahotinky, nebo fotky z opilecké párty by vám neuškodili, ale opak je pravdou. Jakákoliv forma i neerotiky nebo propagace drog či alkoholu = ban.

– U jednoho mého PVPVA (Projekt Vzniknul Pod Vlivem Alkoholu) díla jakseozrat.info, jsem musel použít místo google adsense adfox, protože tento web byl v rozporu s pravidly. Proto na kontroverznější díla dávejte spíše české systémy, kde je snadnějí vysvětlit že jde o vtip a ne o propagaci alkoholu.

2. Než nasadíte adsense zjištěte si jak na tom keyword je.

– Celkem decentní výsledky lze dosáhnout pomocí služby spyfu.com. Sleduje trendy keywordů, jejich cenu i které firmy se o ně přetahují. Bouhžel zaměřeno na ameriku a anglii.

Google KeywordToolExternal asi zná každý, pro ty kdo neznají jej sem dávám, dobře poslouží i pro optimalizaci stránek.Nezapomeňte na rolovací menu Choose columns to display, kde si dejte show all.

– Nejrychlejší test je zadat slovo přímo do google.c, pokud kolem vyskáče hodně reklam je o slovo zájem.

3. Pokud se vám objevují kliky za 0, pak je řešení několik.

– Zobrazují se neplacené reklamy, u každé jednotky to lze i po umístění kódu vypnout, ovšem někdy slouží reklamy jako kus designu pozor na to ;)

– Máte sdílenou IP adresu a někdo z ní kliknul. Lepší dostat 0 než ban.

– Reklama má cenu třeba 0,0045 USD. Zobrazují se částky od 0,01 USD.

4. Pokud se vám u adsense zobrazují špatné reklamy pak může být problému více.

– Obsah stránek není dostatečný, z vlastní zkušenosti vím, že ideální je alepoň jedna normostránka (1800 znaků).

– Zaměření stránek není přítažlivé a tak se tam zobrazují reklamy, které tak trochu nemají s vaší stránkou nicspolečného.

– Je okurková sezona pro obsah vašeho webu. Jde hlavně o sezóní záležitosti. Pokud máte web o letní dovolené tak v zimě se vám budou zobrazovat reklamy na zimní dovolenou, protože důležitý bude keyword dovolená.

5. Jak zvednout nízké CTR?

– Obsah webu musí ladit s obsahem reklam, pokud budete propagovat přípravky na růst vlasů a budete mít reklamu na prodej dudlíků, tak CTR opravdu bude hodně velké ni.

– Nebojte se pojmy v článku/textu zvýraznit pomocí bold, underline nebo italic.

– <h1> je váš přítel a měl by obsahovat keyword.

– Nejúčinnější reklamní jednotky jsou statisticky 250×250, 300×250 a 336×280.

– Design reklamy musí ladit nesmí být odstrašující.

– Pokud máte článek řiďte se pravidlem NDP (nad, do, pod) , jednoduše řečeno reklama nad článek, do článku a pod článek.

– Pokud máte v textu zajímavý obrázek k prostudování dejte reklamu hned pod něj, nebo vedle něj. Až si uživatel článek přečte a vrátí se k obrázku zároveň bude vidět i reklamu a možná bude pokračovat v hledání dalších informací právě přes reklamu.

6. Pokud něco testujete buďte trpělivý.

– Chvilku trvá než se dá zjistit jestli byla změna pozitivní nebo negativní.

– Do testů nezapomeňte započítat trendy jako weekendy nebo mistrovství světa.

7. Změna je život.

– Postupem času počet kliků u kvalitních webů klesá, důvodem je, že si pravidelní návštěvníci na reklamu zvyknou. Občas stačí pár prvků na stránce prohodit, nebo reklamu zaměnit za jiný systém. I když bude nová reklama méně výkonná po nasazení té staré většinou vzroste počet kliků.

– Udělejte si design pro každý měsíc a pomocí skriptu zjišťujícího aktuální měsíc jej měňte.

8. Ujasněte si jestli děláte stránky pro peníze nebo pro uživatele.

– Adsense přímo v pravidlech zakazuje dělat stránky za účelem vydělání peněz.

– Provoz ale hlavně motivace něco stojí, to ale BFU (běžný franta uživatel) nepochopí. Takže nová reklamní jendotka může být kolektivně příjmána negativně. Nenechte se odradit, pokud uživatelé o stránku opravdu stojí tak se vrátí.

– Zkuste se na svou stránku občas podívat jako běžný uživatel a zeptat se sám sebe není těch reklam už příliš moc?

9. Platí se víc za obrázky nebo za text?

– 4 ze 5 webmástrů tvrdí, že za obrázkové reklamy se platí méně než za textové, pokud s tím někdo máte zkušenost klidně napište do diskuze. Logicky by měl být opak, ale ať pročítám kterékoliv forum tak je odpoveď vždy stejna a to že se platí méně za klik na obrázek.

10. Nevsázejte jen na adsense.

– Ban může příjít jako blesk z čistého nebe. Nedávno někdo na webtrh.cz psal, že dostal pochvalný email jak dodržuje pravidla a za týden ban.

– Kromě adsense existují i české systémy jako etarget nebo adfox, mají ale problém s hledáním relevantních reklam, zvláště pokud nemáte vysoce konkurenční web.

– Další forma náhrady/doplňku je například directo.cz, kde jde o kvalitu a lze dosáhnout většího zisku hlavně u webů se spoustou návštěv, ale malou hodnotou kliku.

– Pro některé stránky se víc vyplatí různé affilate systémy než adsense. Testování je ale občas na dlouhou dobu. Zvláště pokud je provize třeba 1000Kč za jeden zprostředkovaný obchod může se účinnost projevit i za púl roku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “10 tipů pro google adsense”

  1. Ku tomu etargetu… uz som to pisal aj na webtrhu a je to aj v etarget FAQ. Etarget ma by default vypnutu kontextovu (relevantnu) reklamu a zobrazuje hocico. O zapnutie treba bud poziadat, alebo (tipujem) pri viac navstevovanom webe ju zapnu oni. To dost zvysi relevanciu odkazov (pokial su inzerenti) a takisto aj peniaze za kliknutie ;)

  2. Máte sdílenou IP adresu a někdo z ní kliknul. Lepší dostat 0 než ban. Tohle je aplikovano od adsense? To jsem rad

  3. head: díky za info, já etarget ještě nezkusil, ale hodně se o něm mluví tak jsem to zmínil

    SAD: někde jsem četl o klukovi co dělal stránky pro svoji vesnici/městečko a poblíž byla nějaká turistická atrakce. Měl to hezky zakomponované do textu a všichni z té vesnice/městečka na to klikali aby zjistili víc. Pak se na foru ptal, proč má kliky za 0. Odpověď mu byla sdílená IP. Většina lidí v tom městečku mělo jednoho providera a ten poskytoval vlastní IP jen na požádání.

  4. Něco bych dodal k bodu jedna. Jde o ten obrázek.
    Po změně pravidel, si Adsense už dává pozor na to, aby reklama nebyla nijak dávám k obrázků, jako to bylo někdy velmi využíváno.
    Takže bych si dával, možná to nemusí být úplně ono.

  5. Dobry clanok, plnych zaujmavych tipov, vdaka.
    Fondil: Co tak obrazkovy adsense blok a vedla neho textovy? To myslim nie je zakazane, ci hej?

  6. > # Adsense přímo v pravidlech zakazuje dělat stránky za účelem vydělání peněz.

    Tohle je pro mě pořád záhada. Jsou tedy klasické mfa weby pro Google problém? Dyť jde přeci o web, který je přeplácaný reklamou, obsahuje minimum textu a je optimalizovaný (nebo sedí na dobré doméně) na klíčové slovo. Myslím, že i Ahyde psal že Google tyto weby podporuje, přitom je to podle mě jasné porušení pravidel. Jak to tedy je?

  7. Driver:
    on tyhle weby spíše podporuje, protože přinášejí více užitku než obyčejné stránky inzerentům.. ale bůhví jak to je. :)

  8. Driver, Morasino: Co vim, Google nepodporuje MFA! Google podporuje weby, kde jsou JEN reklamy, nic jinyho, viz klasicky parking/mistypo apod.

Comments are closed.