Jak vybrat doménu pro spekulaci

Těžká to otázka na kterou bylo odpovězeno již mnohokrát. Shrneme si zde pár základních informaci.

Sílá klíčového slova

Optejte se sami sebe, je to klíčové slovo opravdu tak silné, aby stálo za registraci? Má cenu registrovat vůbec toto přídavné jméno?

Potenciál daného odvětví

Pokud máme slovo notebook je jeho potenciál pro prodej velký, protože se váže k internetu. Jedna se o drahou věc lidé budou hledat informace než si jej koupí. Naproti tomu Zápalky nemá komerční potenciál. Bude si někdo kupovat zápalky online? Bude někdo kdo si je chce koupit hledat informace na internetu. Maximálně nějaký sběratel.

Kdo bude mít o doménu zájem

V našem příkladu o Notebooku bude mít zájem o slovo Notebook prodejce elektroniky, výrobce notebooků nebo magazín. Nebojte se zadat slovíčko do googlu a hledat spojení. Často zjistíme že třeba obecný název může být reklamním sloganem nějaké firmy.

Umíte si pod slovem představit projekt

Jedna ze základních pouček. Určitě když budeme hledat doménu pomocí statistik hledání tak pro slovíčka hezký, 123 atd. najdeme velice krásná čísla. Ale jaký projekt tam bude? Bude to projekt, kde se v PPC kampaních bude platit desítky korun za klik anebo haléře?

Likvidita domény

Vodíkový pohon je určitě skvělá investice. Určitě se o něj poperou firmy a automobilky, ale kdy? Za 5 nebo 50 let? Držte se dole toho co je reálné.

Drahý Keyword

Hotel, cestování, finance to jsou všechno drahé keywordy. Klik se může vyšplhat až na několik dolarů na takové stránce. Například doména TotalVisa.com byla prodána v roce 2006 za 15,250 USD nebo dokonce MakeMoneyOnline.com, tato 3 slovná doména se prodala za neuvěřitelných 95,000 UDS.

Relativní návštěvnost

Pokud má nějaká doména velkou návštěvnost, ale obsahuje slovíčka jako zdarma/free nebo doména slibující nelegální soft těžko se bude dobře prodávat. Lidé co hledají věci zdarma je těžké převsvědčit aby něco koupili. Na druhou stranu jsou ale na této planetě Marketingoví odborníci kteří ze slovíčka zdarma, udělají za hubičku z toho za pár drobných pak za nízkou částku poté určitě se vám to vyplatí a než se nadějete zaplatíte víc než za originál :) Důležité je uvědomit si cenu návštěvníka co příchází hledat informaci kde si sjednat hypotéku na byt a člověkem který hledá seriové číslo ke hře, co si může koupit za 50Kč. V této úvaze se díváme na návštěvníka jako zdroj peněz ne jako na člověka.

Dávejte si pozor na dvousmysli

Příkladem budiž legendární ComicsExchange, které dostali od googlu nálepku adult protože si velký G myslel že se jedná o ComicSexChange. Příkladů ale najdeme více PenIsland alias PenisLand.

Hledejte konkurenci

Pokud je v nějakém oboru velká konkurence bude zájem i o na první pohled ne moc zajímavé domény.

Tak to by stačilo příště probereme type in trafik a jak sehant domény co vydělají na náklady.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Jak vybrat doménu pro spekulaci”

  1. Dobrý den,

    doménovým poradenstvým se zabýváme už několik let, a letos jsme se rozhodli pomáhat i Vám s výběrem vhodných domén. Můžete nás navštívit na http://www.poradcedomen.cz, kde můžete zjistit více o tom, jak takový výběr vhodné volné domény probíhá.

    S pozdravem, PoradceDomén

Comments are closed.