.ASIA resuscitace živého trhu?

dotasia.pngUž je to pár dní co tato doména žije životem a pomalu se začíná diskutovat o tom zdali v ní domaineři topí peníze, anebo vhodně investovali. Na různých forech zaznívají názory obou stran a je poměrně težké najít co je loby za doménu a co názor s chladnou hlavou. ASIA to nemá do začátku vůbec lehké narozdíl od ostatních domén. Jsou zde velice silné argumenty, které říkají už od začátku ano. Navíc její hodnota je už od začátku vytvářena aukcí domén o které byl v předregistraci větší zájem. Najednou je nutné vytvoři cenu pro něco, co se ještě ani pořádně nerozkoukalo. Seznam ukončených oficiálních aukcí naleznete zde. Prozatím nejdržší byla ace.asia za 20,501$. Zajímavější je ale například doména jokes.asia pouze 1,284$ (jokes.mobi yla prodána za 24,100$ 2007-12-05 na SEDO.com). Je vidět že se bohatí domaineři zrovna o ASIA moc neperou a to už by něco mohlo znamenat. Zkusil jsem vybrat z různých fór ty nejzajímavější myšlenky a postřehy o .ASIA.

– Na sedo.com bylo zaparkováo za poslední týden 6705 .asia domén. V porovnání s tím 14153 .cn (čínských) , 1755 .in (indických), 533 .ru (rusko), 1236 .eu, 8141 .info, 101014 .com.

– .EU je Evropská Unie, lidé jsou si kulturou blízko o .ASIA to neplatí je to název kontinentu, žádné unie. Lidé jsou zde kulturně příliš odlišní. Nikdo neví co si pod touto doménou vlastně má představit.

– Zatímco na Sedo.com je .eu ve vyhledávání zařazená mezi common domains .asia ne

– Pokud je v ASII víc lidí než v Evropě neznamená to automaticky že je ASIA víc než EU

– Když se zeptáš Číňan odkud je. Odpoví ti že z Číny ne z Asie a to platí o všech obyvatelech Asie.

– ASIA je momentálně hit. Všichni jí registruj. Všichni na ní chtějí získat miliony. Nikdo ale nedělá unikátní stránky.

– Více jak 99% všech ASIA domén bylo koupeno ze spekulativních důvodů. (neznám zdroj)

– Mnoho lidí srovnává ASIA s MOBI nebo TV, ale MOBI a TV májí už předem daný účel k čemu budou sloužit.

– Když si bude hodně lidí přát aby byla ASIA úspěšná tak bude. Opravdu se přání plní ve světě kde jde o peníze?

Pro pobavení:

– ASIA znamena Another Stupid Internet Adress

– .EU + .ASIA = .EUthanasia

– Nový slogan: Přestaňte používat hlavu a začněte používat prsty – Registrujte .ASIA

Závěr

.ASIA se rozhodně vyplatí pokud máte premium anglické slovníkové slovíčko. Bouhžel ty šli převážně do aukce. Pokud máte cit na kvalitní 2 slova tak můžete zkusit štěstí, ale zlatý důl v tom nečekejte. Bude to dlouhodobá investice v horizontu 3 – 5 let (myslte na poplatek) s nejistým koncem. Jsou stále lepší investiční příležitosti například například .cz ještě obsahuje spoustu potenciálně “zlatých” slov, které se mohou v krátkém horizontu 1 – 2 let vrátit mnohanásobně. Stále je tu ještě minimální konkurence. Pokud chcete krátkodobé investice tak se soustřďte na LLLL.com nebo české/německé .info.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “.ASIA resuscitace živého trhu?”

  1. OT: musim rict, ze jsem si tvuj blog oblibil. Perfektni, zajimave a obsahove hodnotne clanky. A cestinu mas taky moc fajn. ;) Jen tak dal.

  2. Po přečtení tohoto článku jsem se vrhnul na http://www.godaddy.com a zkoušel štěstí s nějakou volnou doménou a narazil jsem, že je volná doména http://www.yahoo.asia – no ani vteřinu jsem neváhal a ihned ji zakoupil (naštěstí mám známé v Číně, což byl požadavek pro zakoupení této domény).

    Avšak jaké zjištění bylo, když jsem si ji oficiálně zakoupil – peníze mi byly ztrženy z mého Paypal účtu a po chvíli mi přišlo, že mám smůlu, ale doménu mi registrovat nemohou viz:

    Error: Add domain failed for YAHOO.ASIA: 2306:Parameter value policy error (yahoo.asia is reserved for sunrise1 application)

    Tak jsem celý rozčilený ihned napsal na goddady support, že jsem nazlobený a tu doménu prostě chci :-) (ze spekulativních účelů samozřejmě :-))

    No dnes mi přišlo vyjádření z Goddady.com, že mám smůlu viz:

    Dear Mirek,

    Thank you for contacting Online Support.

    Your registration for yahoo.asia did not process completely with the Domain Registry. This can happen for various reasons. You will receive a full refund for the registration fee to the payment method it was purchased with.

    We apologize for any inconvenience that this may have caused.

    Please let us know if we can assist you in any other way.

    Regards,

    Aubrey P
    Online Support Team

    Takže byl jsem se předčasně radoval, že na tom pěkně vydělám a zase za tím stojí banda lidí a mám smůlu.

    Z čehož plyne ponaučení: Nikdy se dopředu neradujte!

    Mirek ;-)

Comments are closed.