Francie chce, aby Google vydal svůj algoritmus

Ve francouzském senátu vzniká návrh zákona na kontrolování Google. Podle něj by získal Arcep (France’s Regulatory Authority for Electronic Communications and Posts), což je francouzský telekomunikační regulátor, právo dohlížet na férovost výsledků vyhledávání Google.

K tomu ale bude potřebovat jeho algoritmus. Ten by musel Google poskytnout. Zároveň bude povinen Google umístit na svou domovskou stránku odkaz na nejméně tři konkurenční vyhledávače. Jeden z nich by přitom musel být francouzskou společností.

Kontroverzní na celém návrhu zákona je hlavně podmínka, že se vztahuje pouze na vyhledávače, které „mají dostatečnou moc na ovlivnění fungování digitální ekonomiky“. Vzhledem k tomu, že Google ovládá zhruba 90 % trhu s vyhledáváním, tak je nepravděpodobné, že by takto byla „regulována“ i jeho konkurence.

Pokud by návrh zákona skutečně prošel, tak by Arcep mohl za případnou nespolupráci ze strany Google, udělit pokutu ve výší až 10 % výnosu společnosti. Proti návrhu se postavil francouzský ministr ekonomie a průmysl Emmanuel Macron. Podle něj by takovéto zákony měla navrhovat Evropská komise. Jeho oponenti říkají, že v tomto ohledu je evropská legislativa příliš pomalá.

Může takovýto zákon ve Francii projít? Možné je všechno. Google ale svůj algoritmus určitě neodhalí. To by mohl být také jeho konec.

Zdroj:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Francie chce, aby Google vydal svůj algoritmus”

  1. Pěkná blbost. Ať Google zruší veřejnou evropskou verzi – konečné rozhodnutí ať nechá na uživatelích. Nebo ať na úvodní stránce dá možnost hledat pomocí ….. – stejně budu používat Google

  2. To jsou blázni.

    Vydejte algoritmus neuronové sítě. To přece nejde! Ani tvůrce té strojově naučené sítě netuší, jak to vlastně funguje.

  3. Dopadne to tak, ze se Google stahne z Francie a to jsem zvedavy na ty protesty :). Je to podobne jako s recepturou. Nikomu nic neni do presneho navodu jak to kdo dela, ale ingredience (vsechny SEO faktory) by mely byt odtajnene. A nejenom Googlu, at to udelaji vsechny vyhledavace…

    Myslim si, ze stejne je tenhle povyk jen proto, ze Google neplati dane v kazdem state a vyvadi zisky legalni cestou jinam.

  4. >Ani tvůrce té strojově naučené sítě netuší, jak to vlastně funguje.
    Ehm… LOL
    // zkus být trochu konkrétnější

  5. V extrémnom prípade to môže dopadnuť tak že google odpojí francúzko .. a nech si vyhľadávajú ako chcú, môžu skúsiť magickú guľu.

  6. Nejhorší je na tom to, že se na něj nedokáže dostat ani Bing či Yahoo. Co tedy chtějí regulovat? :) To je jako kdyby vyzvali kokakolu, aby dala do placu recept na kolu. To je ale tfujtajbl. EU, co očekávat.

  7. Naprostá pitomost, ale Google si za to může sám. Pravidelné invaze do soukromí, krajně diskutabilní zacházení s hledáním i reklamou a další černé puntíky mu rozhodně nepomáhají a vyvádění daní jinam už je jen třešnička na dortu. Obavy z Google jsou velmi opodstatněné, protože dnes už dokáže ohrožit i státní ekonomiky. Tohle ale řešení není.

    1. Aby to Google nevyřešil tím, že si koupí celou Francii a bude mít klid. :-)

Comments are closed.