Axel Springer stahuje svůj požadavek, aby jim Google platil

Němečtí vydavatelé by rádi dostávali provize z reklamy, která se zobrazuje na Google News, protože tam mají zároveň kus svého textu. Už od roku 2012 se tak snaží “prolobovat” patřičný zákon. S EU to nemá Google zrovna dvakrát lehké a více méně je tlačen do kouta. Tentokrát mu zákon umožňuje bezplatně zobrazovat pouze titulek a odkaz. Nezbylo mu nic jiného než se tím řídit. Výsledky na sebe nenechali dlouho čekat. Jeden z největších vydavatel obsahu ustoupil.

Poté co návštěvnost z Google padla na webech Axel Springer o 40 %, rozhodli se couvnout a pro Google připravit speciální licenci, která mu umožňuje obejít vylobovaný zákon.

Jak takový propad vypadá si můžete prohlédnout na následujících grafech alexa ranku, který je v podstatě seznamem nejnavštěvovanějších domén na internetu. Propad znamená, že se před váš dostal někdo jiný, třeba konkurence.

Jeden z největších německých Die Welt, jehož papírová verze začala vycházet už v roce 1946, dostal pěkně zabrat.
Jeden z největších německých magazínů Die Welt, jehož papírová verze začala vycházet už v roce 1946, dostal pěkně zabrat.
Obdobně dopadl i magazín computerbild.de
Obdobně dopadl i magazín computerbild.de

 

Ačkoliv alexa rank není ideálním měřidlem, rozhodně je ukázkou jaký vliv Google má. Jestlipak budou i ostatní následovat  Axel Springer? Anebo se posunou za něj?

Na stránkách Wall Street Journal se objevilo prohlášení z Google, že každý měsíc posílají přes službu Google news online novinám a magazínům 500 milionů kliků, což je neuvěřitelné číslo. Navíc byla zmíněna 1 miliarda EUR, kterou média vydělali z reklam v rámci spolupráce s Google. Z textu mi však nebylo jasné jestli mysleli přímo AdSense.

V Německu to tedy dopadlo, tak jak se dalo očekávat. Přeci jen do ruky, která nám pravidelně dává najíst se nekouše.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Axel Springer stahuje svůj požadavek, aby jim Google platil”

  1. Je vidět, že lidé z Google znají lidskou psychiku daleko lépe, než němečtí vydavatelé. Je to směšné, jak oni sami po prosazení zákona hledají způsob, jak ho umožnit obejít byť přes licenci, neb by přišli hodně zkrátka :D Jak říkám, největší problém lidí je jejich nenažranost.

  2. Ono to není tak černobílé. Online koluje otevřený dopis Googlu od ředitele Axelu a plně s ním souhlasím. Google už je téměř monopolní vyhledávač, zároveň je největší online prodejce reklamy, poskytuje širokou paletu služeb. Střet zájmů je naprosto zjevný a možnost kontroly nebo regulace je prakticky nulová. Ze start-upu se Google už dávno posunul do korporace a v některých ohledech nekutečně bezohledné – viz. třeba parazitování na obsahu v podobě Google Images. Fotobanky díky tomu přišly až o 70 % organic trafficu, jaké škody to napáchalo třeba fotografům těžko říct. A podobných problémů je bohužel hodně.

  3. Je to tak, snažit se dojit chlebodárce co to dá je sice přirozené, ale už není přirozené ho vydírat soudy či EU. To už je v podstatě odborářské…. A co se týče monopolu Google tak tam tam zloděj křičí chytte zloděje. Axel Springer drtil skoro monopolně třicet let naše sousedy a i u nás si minimálně v oblasti bulváru a suplementu počínal dosti agresivně ( koupě vážného konkurenta Expresu a jeho hned zastavením, koupě AHA a ihned odsunutí na post doplňkového bulváru hlavního titulu). Takže zrovna Axel je ten poslední kdo by měl něco křičet a jako první s tím skutečně začal něco dělat. CZ sekci prodal, s Google se dohodl atd…

  4. Ne vše od Google je košér, viz zmiňované obrázky. Ačkoliv jiným přinesou návštěvy, protože by lidi neproklikávali 100 fotobank, aby našli. takhle najdou rovnou na Google a jdou přímo na cíl.

    Máte někdo zkušenost s Alexou v Česku? Podle mého to moc nefunguje, zřejmě máme slabší oddíl naistalovaných toolbarů alexa. Čísla vč části trendů mi přijdou dost na vodě.

    1. Jenže Google přinese jiným ty obrázky tak, že je hotlinkuje přímo ze zdroje (= cílový web má zátěž, ale ne traffic!) a lidi spokojeně stahují obrázky přímo z Google Images. Přesněji řečeno masivně KRADOU. A Google místo by výslovně napsal “KAŽDÁ fotka je soukromým majetkem, není li explicitně uveden opak” to píše přesně naopak – “fotka může být chráněna autorskými právy”. WTF?!

      Ta zmínka s fotobankama znamenala, že až 70 % lidí co NAJDE obrázek co hledali už nedojde na cílový web, protože ho můžou ukrást přímo z Google. Fotobanky to samozřejmě měří, protože jim jde o miliony $$. Tohle ale zasáhlo úplně všechny weby s obrázkama/fotkama – prostě s novým Google Images šel traffic z vyhledávání obrázků ke dnu. A s podobnými příklady můžeme pokračovat velice dlouho, moc se o nich ale nemluví.

      1. Já sem se tu situaci rozhodl řešit tak, že jsem několik set tisíc obrázků z googlu prostě vyhodil. Každý měsíc se zobrazily po celém světě dle statistik +- 10.000.000 lidí, traffic neskutečné stovky gigabitů a návštěvnost prakticky nula.

        Jenže ouvej pokud fyzicky nezměníte adresu obrázku na serveru nepomůže vám vůbec nic a google ho bude nadále indexovat, robots, headery, odstranění odkazů… nic nepomáhá a obrázky se vesele dále ukazují… .

        Kolik lidí hlavně v USA už udělalo to samé? O kolik stovek milionů obrázků už je to nejlepší vyhledávání chudší???

        1. Karel: klidně si obrázky nech jen zakaž jejich “hotlinkování” – to znamená, že nepůjdou na Google zobrazit. Pouze náhledy, které má Google u sebe. Aby je někdo mohl vidět, bude muset navštívit přímo tvůj server. Dělá se to přes .htaccess.

Comments are closed.