Zajímavý pohled na aktivní investování

Před nějakou dobou se ke mě dostalo jedno zajímavé video na YouTube, které se věnuje tématu dlouhodobého investování na akciových trzích. Zaznělo v něm několik věcí, o kterých delší dobu přemýšlím. Myslím si, že by si jej měl poslechnout každý, kdo se rozhodně že “porazí” trh.

Juraj Karpiš má více jak dvacet let zkušeností s investováním na akciových trzích a ve svém videu probíral velice zajímavá témata ohledně “aktivního stock pickingu”.

Na trhu hrajeme proti skutečným profesionálům

“Vyhrát nad trhy je extrémně náročné, protože soupeříte s celým světem. Na trhu v USA 10 % nejbohatších lidí vlastní 90 % obchodovaných akcií. Na trhu soutěžíte s těmito 10 %, kteří si na vás najímají profesionály.”

Tato informace pro mě byla nová. Fakt jsem měl za to, že na trhu při aktivním obchodování jeden musí prodělat, aby druhý vydělal. Takže jsem z toho usuzoval, že mám šanci 50 %. Ve skutečnosti to však bude spíše tak jak zaznělo ve videu. 10 % bude vydělávat na 90 %.

Ostatně když se kouknete na weby různých platforem, které nabízí obchodování s akciemi, tak tam mají varování kolik lidí zhruba prodělá. Třeba eToro má aktuálně 77 % (CDF – Contracts for Difference umožňují investorům spekulovat na změnu hodnoty různých aktiv, jako jsou akcie, komodity, měny nebo indexy)

XTB má 79 %.

Toto číslo se mění. Viděl jsem jej nad výrazně nad 80 % i pod 70 %. Ale myslím si, že krásně demonstruje jak náročné je aktivním obchodováním vydělat a jak to má běžný retailový obchodník těžké.

Kdo má informace má výhodu

“Čtením výkazů se nedozvíte nové informace. Na trhu soupeříte s lidmi, kteří buď ty výkazy píšou anebo chodí s lidmi na golf, kteří je píšou anebo tvoří ty události, z kterých se tvoří.”

Něco podobného mě občas při čtení kvartálních zpráv napadlo. Říkal jsem si, že tam je tolik textu, že to určitě nepsal užší management. Jsou tam tabulky a grafy, ty dělali zase jiné lidé. Co ta čísla, ta musela putovat nějakou cestou postupně nahoru. Většinou se zveřejňuje i hezká grafická prezentace výsledků, kterou musel udělat zkušený grafik. Prostě to muselo projít rukama spoustě lidí. Že by nikdo z nich nic nepustil, neprořekl se kamarádovi v hospodě? Anebo sám toho nevyužil?

Jak zaznělo ve filmu Wall Street, nejceněnější jsou informace a nevěřím že by někdo dokázal tyto zprávy vždy naplno utajit. Ať už někdo něco řekne anebo prostě dojde k úniku dat jinou cestou.

Přiznám se, ale že si to řeknou někde u golfu jakoby se nechumelilo mě nenapadlo. Na druhou stranu ani by mě to nepřekvapilo.

Co s tím?

Ve videu zaznělo, že ideální je vsadit na dlouhodobí růst a prostě “nudně” kupovat nějaké ETF s nízkým poplatkem. Což je samozřejmě strategie, která funguje. Zkouším nějaká ETF na eToro a krásně to jde, ale popravdě je to hrozná nuda. Občas si říkám, že radši bych to měl v nějaké firmě, které bych mohl fandit.

Popravdě mě baví číst ty kvartální zprávy, sledovat ty firmy jak se jim (ne)daří. Jenomže pak se nesmím divit, že to tak úplně nevydělává :) Ostatně v roce 2021 jsem zkoušel udělat portfólio se SPAC a jak to dopadlo. Ze 7 firem, 1 SPAC nevznikl, 1 už není, na 2 je ztráta přes 90 %, zbytek jsou v mínusu.

Njn sice akcie kupuji od konce roku 2012, ale teprve v druhé polovině 2020 jsem opravdu pořádně začal, takže jsou to spíše takové chyby začátečníka. No nadělal jsem jich dost :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Zajímavý pohled na aktivní investování”

  1. Ked ta to bavi, pokracoval by som v tom sledovanim sprav a investicii. Aj ked SPAC bol fail, pouci ta to a dalsie investicie budu uz ine faily :) tych failov bude menej a podla mna je lepsie mat trenovanu hlavu, ako len slepo verit, ze ETF nikdy nesklame. Alebo si to rozdel, nejake percento do ETF a nejake si nechaj na hranie, pricom sa budes viac ucit o investovani do firiem.

    1. Zdravím, aktuálně to mám rozdělené. SPAC a penny stocks jsou moje největší faily, alespoň zatím :) Díky nim jsem se ale naučil více vnímat a hledat red flags.

  2. Prosím neplést si ten risk warning. Do toho se nepočítájí účty, které nakupují reálné akcie. Proto je tam CFD…
    Brokeři nemusí uvádět risk warning u účtů, které nakupují reálné akcie.

    1. Zdravím, ono to bylo myšleno k tomu day tradingu na což se CFD nejčastěji využívají. Na druhou stranu třeba eToro má ETF také jako CFD.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.