Zamyšlení nad ChatGPT a Google

Už jste si hráli s OpenAI ChatGPT? Když jsem jej vyzkoušel poprvé, tak jsem byl velice mile překvapen, jak se strojové učení posunulo kupředu. Druhý den jsem zjistil, že umí česky :)

Ahoj všichni, já jsem ChatGPT! Jsem umělá inteligence, která vás ráda provede světem chatbotů a automatizované komunikace. Jsem schopná přirozeně komunikovat s lidmi a přizpůsobovat se jejich potřebám.

Můžu vám pomoci s různými úkoly a odpovědět na vaše otázky. Můžu vám také poskytnout informace nebo vyřídit nějaký úkol za vás. Jsem rád, že můžu být pro vás užitečný!

Vždy jsem nadšený a plný dobré nálady, takže se nebojte zeptat na cokoliv. Jsem tady pro vás a rád vám pomůžu s čímkoliv, co potřebujete. Tak neváhejte a začněte si se mnou povídat!

Reakce ChatGPT na zadání: “Představ ChatGPT čtenářům blogu 404M. Píš o ChatGPT jako o sobě samotném. Nešetři nadšením a dobrou náladou.”

Postupně jak jsem zkoušel další a další věcí a hlavně tipy z různých webů, tak se mi služba stále více a více líbila. Ovšem nikdy jsem jej nevnímal jako robota, co by za mě dělal kompletní práci. Spíše pomocníka, který pro mě připraví podklady, udělá osnovu anebo vytvoří krátké shrnutí jednoduchého pojmu, který pak použiji při psaní.

Samozřejmě, že jsem s ním zkoušel generovat i celé texty, abych zjistil kde má limity a pak testoval jak se na to budou tvářit vyhledávače :)

ChatGPT musí Google penalizovat

Poměrně rychle se začaly objevovat názory, že Google určitě bude texty z ChatGPT penalizovat. Nechápal jsem proč by to dělal? Jak s generováním obsahu, tak i zaplavováním indexu Google “odpadem” mám zkušenosti. Tady na blogu najdete spousty starých článků s různými mými experimenty.

Google se často ohání algoritmy, aktualizacemi a zlepšeními, které mají nekvalitní obsah eliminovat, ovšem za ty roky jsem pochopil, že buď jej neskutečně přeceňujeme anebo mu ten “nekvalitní” obsah vlastně nevadí.

Moje experimenty většinou dopadly tak, že i když byl obsah viditelně generován, tak pokud byl pro uživatele užitečný, tak jej Google klidně dal na první stránku. Většina mých experimentů “neumřela” na penalizaci, ale prostě někdo jiný vytvořil lepší a kvalitnější obsah, který nabral větší autoritu (zpětné odkazy).

Ostatně řada služeb je postavená na výstupech z databáze, kde se mění jen pár charakteristických údajů a přesto jsou důležité (technické specifikace, různé atlasy atd.)

V posledních dnech hlasy o tom, že ChatGPT musí být určitě penalizovat a Google jej určitě brzy začne detekovat sílily. Nedalo mi to a napsal jsem na Twitter dva krátké tweety. Všechny reakce mě mile potěšily a děkuji na ně. Stojí za to si je rozebrat.

Co si myslí moje twitter bublina :)

Původní tweety.

Takže dle mého názoru (který nemusí být správný), Google ChatGPT nemusí penalizovat jen proto, že to je AI. Google je jedno jak obsah vznikl, řeší pouze zdali je užitečný pro jeho uživatele. Čím více uživatel hledá, tím více reklam mu může zobrazit. A uživatel který najde to co potřebuje je spokojený. Ten sám o sobě vůbec nemusí řešit kdo je autorem.

Dominance Google a jaké s tím může AI zamíchat

Milan vznesl dotaz jestli díky novému obsahu Google více vydělá na reklamách. Tohle je příliš rozsáhlé téma. Pokud se budeme dívat jen na generovaný obsah, tak s něčím to určitě pomůže. ChatGPT umí vzít vstupné data a nejen z nich vytvořit text, ale také je pospojovat (zařadit do kategorie), dovysvětlit atd. Výstupy z databází tak mohou být ucelenější, lépe čitelné. Pokud jde Google o lepší uživatelský zážitek tak tohle pomůže.

Dále bych se vrátil k tomu, že ChatGPT mě osobně slouží jako pomocník. Zatím se na mé produktivitě nijak zvlášť neprojevuje. U běžného článku mi občas ušetří pár minut – třeba u tohoto článku, místo abych psal co je ChatGPT, tak jsem jej nechal pro vás vygenerovat představení sebe sama. Doposud jsem s ním nic převratného nevymyslel. Ale to se může změnit. Co jsem tím chtěl říct je, že lidem kteří píšou a jejich texty jsou čtené může pomáhat s prací. Oni pak napíšou více textů a Google bude mít více obsahu pro indexování. Nicméně to nebudou celé texty, třeba jen pár odstavců, poznámky, ozdrojování atd.

Nicméně velmi zajímavou poznámku k tématu měl Vladimír…

Google bereme jako nezpochybnitelnou jedničku na trhu, kterou nikdo už nedokáže porazit. Osobně si myslím, že jako vyhledávač klidně může najít konkurenta. Svět se mění a Internet Explorer anebo Windows také kdysi vládl ve svém oboru.

Síla Google je v tom, že jej pořád používáme. Musí být naší první volbou všude a za to platí nemalé peníze. Ať už tím že vyvíjí Android anebo je první volbou snad v každém internetovém prohlížeči. Pokud bychom jej pár dní nepoužívali a pak najednou přešli na “něco podobného” co umí také slušně vyhledávat, tak u toho prostě zůstaneme. Je přece jedno přes co se dostanete k odpovědím na vaše otázky ne?

Největší problém pro konkurenci je v tom, že Google umí opravdu dobře vyhledávat a má k dispozici celý obsah dostupného internetu a to velice rychle.

A teď si vezměte že Bing začne používat ChatGPT a rovnou zodpoví běžné dotazy. To co má naučené. Google už řadu let se snaží velice snadné otázky zodpovídat přímo a další databázové řeší přes Google Knowledge Graph. Bing tohle bude dělat lépe a efektivněji.

Pak tu samozřejmě máme novinky (zprávy) a práce s nimi. To ChatGPT zatím neumí, ale společnost OpenAI by jistě přišla s řešením pokud by Microsoft dobře zaplatil.

No a co nám tam vlastně zůstává? Jistě občas se potřebujeme dostat někam na stránky a nepamatujeme si URL. To by mohl zvládnout i Bing :)

A ten zbytek? Jako třeba když si budeme chtít něco koupit atd. To už vyřeší nabídka a poptávka v PPC, tedy organické výsledky ;)

Ve skutečnosti to asi nebude tak jednoduché, ale popravdě zkuste přemýšlet co jste v poslední době zadávali do Google a kolik z toho vy vám stačila odpověď AI a kde opravdu musíte jít někam na web.

V IT bych se prostě na to, že něco zůstane jednička na trhu navždy nespoléhal.

Bulvární magazín pomocí OpenAI? Proč ne!

Osobně jsem čekal, že kompletní generované texty budou spíše záležitostí longtailů a databází, ale ve vlákně Petr zmínil svůj projekt bulvárního magazín paparazzi.cz, kde kompletně texty vznikají přes OpenAI a ilustrační obrázky také (Dall-e 2). Prý už má stovky přístupů za den. Ani se nedivím, však se koukněte :)

Penalizovat ne, ale co upozornit?

Super komentář k tématu ve vlákně zazněl od geekmania.cz. ChatGPT možná generuje skutečné texty, ale nekontroluje jestli jsou pravdivé. Pravost informací může být u článků klíčová. Ostatně sám jsem při testování narazil na řadu nepřesností. Proto také ChatGPT beru jako pomocníka, po kterém musím vše zkontrolovat.

Pokud na webu budete mít články s chybami, tak uživatelé nebudou spokojení s tím, co jim Google zobrazuje. Pak by klidně penalizace mohla přijít. Otázkou je co s tím. Nabízí se možnost donutit majitele webu označovat obsah vytvořený AI anebo jakkoliv automaticky generovaný, který nekontroloval člověk. Anebo Google přijde s vlastní verzí, která začne obsah na oblíbených webech kontrolovat. Tím získá další konkurenční výhodu.

Závěr

Je super kam pokročil vývoj strojového učení. Můžete si přečíst příběh naspaní AI, kouknout na obrázky, které nakreslí a dokonce i poslechnout hudbu kterou k tomu složí. Konečně si člověk připadá jako v budoucnosti :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Zamyšlení nad ChatGPT a Google”

  1. Já přes API od OpenAI generuji texty pro celý affil web. Popisky produktů a kategorí, články, FAQ, strukturovaný data apod.
    Mám několik funkčních modelů, které na základě vstupních dat generují kvalitní a unikátní content.
    Nebojím se toho a úspora času a peněz je značná.

  2. S integrací ChatGPT do SERP přijde i dost problémů. V profi fotografii už se řeší, že nejde jen tak vyrabovat tisíce nebo i miliony něčích fotek a na tom trénovat komerční “AI” (ve skutečnosti je to jen machine learning, ale budiž). A co si budeme nalhávat, CC zdroje zdaleka nedosahují ani zlomku kvality profesionální tvorby a navíc často mají podmínku v zachování licence. Tam se pak dostáváme do právního problému, kdy výsledné dílo je zčásti CC a zčásti ne a co potom? Aktuálně se to řeší a bude to dost zajímavé.

    Pokud integruju ChatGPT přímo do SERP, tak odkuď se berou ty informace? Na čem se ten ChatGPT trénuje? Je to komerční služba, ne charita, takže nemůže prostě provádět scraping internetu a syntetizovat výsledky, to právně narazí. Už zero click searches jsou obrovský problém, kdy třeba Google bezuzdně rabuje wiki a zneužívá rich snippety, kdy v podstatě natvrdo monetizuje cizí data přímo v SERP. A samozřejmě i právní důsledky vidíme, nedávno třeba zprasená CZ novela ohledně zpravodajství. Tohle bude o několik řádů horší.

    Takže pro tvůrce kvalitního obsahu to je jasný signál – běžte za paywall, do e-booků. do printu, nechte si top obsah do email newsletteru…

  3. Zkoušel jsem to na geografické údaje a turistické informace a je to nepoužitelné. Například na otázku jaké památky jsou v Šilheřovicích to napíše, že Šilheřovice jsou malá obec v okrese Bruntál. Když odepíšete, že Šilheřovice nepatří do okresu Bruntál, tak se to omluví a napíše, že leží v okrese Brno-venkov, a takhle se dá pokračovat v konverzaci dál. A to není výjimečný případ, v případě obcí to dělá běžně. Jde tomu vata a omluvy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.