Jak Ukrajina využila krypto a proč by to s fiatem nešlo

Dneska jsem poslouchal můj oblíbený YouTube kanál Coin Bereau, kam zrovna přibylo video INSANE Crypto Hearing: What Politicians Want To DO!! Tématem bylo slyšení mezi senátory a odborníky na krypto s názvem Understanding the Role of Digital Assets in Illicit Finance (Pochopení role digitálních aktiv v nezákonném financování).

Mezi účastníky byl i Michael Chobanian, zakladatel ukrajinské kryptosměnárny KUNA Exchange, s více jak 450K uživateli. Ten přinesl zajímavé informace o tom jak Ukrajina využívá kryptoměny v současné nelehké situaci. Rozhodně celé video stojí za to poslechnout, ale rád bych se zaměřil právě na zkušenosti Michaela, protože je ukázkovou odpovědí na otázku “K čemu je krypto, když máme okamžité bezhotovostní platby po celém světě?”

Slyšení se konalo 17.03.2022, takže čísla a informace jsou aktuální k tomuto datu.

Michael žil v oblasti na jihu země, která je aktuálně ohrožená válkou, proto když jej ráno probudili exploze, tak sebral rodinu a jel na západ země. Věděl co musí udělat.

Ukrajinský cryptofond

Ve spolupráci s Ministerstvem pro digitální transformaci a Ministerstvem obrany jeho společnost KUNA zajistila kryptoměnové peněženky a další potřebné aktivity, aby mohli lidé z celého světa posílat dary na podporu Ukrajiny (Crypto Fund of Ukraine). Byly implementovány potřebné technologie a analytické postupy, aby všechny platby byly otestovány zdali nepochází z ilegálních aktivit.

Většina darů, které chodí jsou v BitCoin a Ethereum. Celkem do 17.03.2022 bylo vybráno přes krypto přes 50M USD s tím, že cíl je 100M USD.

Za krypto se kupují hlavně léky, vojenské vybavení a humanitární pomoc.

Jeden ze senátorů se ho zeptal proč lidé darují krypto a ne fiat. Michael mu odpověděl, že ukrajinské banky nejsou tak dobře propojené jako ty západní. Takže zpracovat jednotlivé dary z různých částí světa by jim trvalo dny. Oproti tomu dary přes krypto jsou zpracovány okamžitě a hned s nimi může vláda a další organizace dále nakládat, což je ve válce jako je tato naprostá nutnost. Navíc zmínil, že dary přichází i ze zemí, kde není až tak rozvinuté bankovnictví.

Senátory zajímalo jak dlouho trvalo připravit vše potřebné pro příjem kryptoměn a kolik by to trvalo u bank. Michaelova společnost KUNA, poté co vše schválila vláda, to zvládla za 10 minut (zřídit peněženky kam mohou lidé posílat krypto, napojit na systém proti praní špinavých peněz (AML)). Naproti tomu postavit celou infrastrukturu pro příjem darů z celého světa ve fiatu by trvalo 10 pracovních dní.

Dále se jej zeptali jak moc dary přes krypto reálně pomohli zemi. Řekl že vše je o tom dostat dary okamžitě a okamžitě je moct použít na potřebné věci a to krypto plní. Navíc díky záznamu v blockchainu je snadné dohledat za co je krypto utráceno

Další dotaz byl zdali Ukrajinci sami používají kryptoměny. Michael řekl, že Ukrajina už dříve byla velice progresivní co se týká kryptoměn. Adopce tam dosáhla 12,7 %. Takže bylo běžné platit nejznámějšími kryptoměnami a stejně tak stablecoiny. Teď adopce výrazně akcelerovala, protože je náročné ze zahraničí nakupovat za ukrajinské hřivny.

Kryptoměny a ruské sankce

Věnoval se také obcházení sankcí ruskými oligarchy. Vysvětlil že nemohou použít směnárny, protože tam není dostatek likvidity. Zjednodušeně pokud chcete proměnit miliardy USD anebo jen desítky milionů v kryptu na fiat, tak tam není dostatek likvidity, abyste nesestřelili cenu.

Oligarchové nemohou použít mixery a chain hopping k obcházení sankcí, protože na těchto službách není dostatečná likvidita. Nízká likvidita u těchto služeb umožňuje chain analitikům “demixovat” takovéto transakce.

Jejich jedinou cestou je tam jít mimo burzy a najít někoho na přímou směnu. K tomu by šly využít neutrální země, jenomže v blockchainu je vše zapsáno navždy. Zpětně by se tak dalo dohledat kdo byl zapojený do porušováni sankcí. Zatím to vypadá, že to nezkouší anebo se jim nedaří nikoho dohledat.

Zajímavá byla i otázka zdali Rusko může použít těžbu kryptoměn k obcházení sankcí. Michael je přesvědčen, že vztah mezi ruskými těžaři a vládou není zrovna ideální, protože ti prosazují svobodu a nesouhlasí s jednáním vlády. Micheal nemá žádné informace, že by mezi ruskými těžaři a vládou byla jakákoliv spolupráce. Navíc je nemožné přesouvat miliardy USD aniž by si toho někdo v blockchainu nevšiml.

Běžní Rusové se zbavují rublu a mění jej za krypto, aby zachránili své úspory. Jsou to lidé, kteří mají povědomí o tom co se děje. Neměli by tam být cílem sankcí. Ty by měli cílit pouze na lidi, kteří jsou za válku zodpovědní anebo jí podporují.

Závěr

Zvykli jsme si na to, že můžeme kdekoliv platit kartou českými korunami. Proto se nedivím, že spouště lidí přijde krypto zbytečné – navíc rizikové. Jenomže většina světa takto nežije. Když je mobil a internetové připojení někde dostupnější než levné bankovní služby, tak se není čemu divit, že v něm tam vidí budoucnost. A to se stále bavíme jen o velkých kryptoměnách případně stablecoinech pro placení.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.