Další přírůstek do dividendového portfolia – Lockheed Martin Corporation

Na tuto společnost jsem občas narazil, ale nikdy mě nenapadlo do ní investovat. Ani nevím proč. Je to jedna z mála u které bych se nebál říct, že tu bude i za 10 let. Navíc se částečně věnuje i výzkumu vesmíru, což je odvětví do kterého investuji opravdu rád :)

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Kdo je Lockheed Martin Corporation

Lockheed Martin Corporation ($LMT) je obří nadnárodní zbrojařská společnost s historii sahající do roku 1912, která dodává jedny z nejžádanějších a technologicky nejpokročilejších bojových letounů na světě, raketové systémy a také se zaměřuje na průzkum vesmíru. Zaměstnává přes 114 tisíc lidí.

Jejich největším odběratelem je vláda USA s kterou mají nasmlouvány kontrakty na dlouhou dobu dopředu. Jedním ze zásadních produktů je Lockheed Martin F-35 Lightning II, což je bojový letoun, navržený tak, aby se dal ve velkém nasadit jak do výzbroje USA tak i spojenců z NATO. Vyrábí se ve velkých sériích a tím je snížena i pořizovací cena. Doposud bylo vyrobeno více jak 720 těchto strojů.

Proč jsem $LMT koupil

Když jsem investoval do společností Astra a Rocket Lab, které se zaměřují na posílání nákladu do vesmíru, tak právě Lockheed Martin byl často zmiňován u kontraktů NASA. V podstatě pokud jste chtěli investovat do dobývání vesmíru, tak právě $LMT je jedna z mála možností. Řekl jsem si až bude čas tak se na ně podívám …

Tento anebo minulý týden padlo v jednom videu na Investičním webu, že $LMT se kvůli výsledkům celkem výrazně propadli. Vzal jsem jednu malou pozici na eToro. Říkal jsem si že do pár měsíců by mohla tak 20 % zisku dát.

Nějak mi to ale nedalo a začal jsem se o tuto společnost zajímat více. Dividenda není nejhorší, nějaký potenciál pro růst tam je. Dlouhodobě dokonce může být celkem velký.

4 zajímavé divize

Lockheed Martin Corporati má celkem 4 divize

  1. Aeronautics – letadla
  2. Missile and Fire Control (MFC) – rakety
  3. Rotary and Mission Systems (RMS) – vrtulníky a systémy velení
  4. Space – vesmír

Všechny jsou ziskové. Největší obrat i zisky jsou z letectví,

Když jsme u toho letectví, tak tam podstatnou část dělá právě bojový letoun F-35. V roce 2020 jich dodali 120 a tvořili jim 28 % celkových tržeb, za tento rok to bude 133 – 139. V dalším roce očekávají problémy s dodavatelskými řetězci, celkem dodají 151 – 153 kusů a v dalších letech už by chtěli držet plán 156 kusů za rok.

Nicméně tímto nekončí. Podle článku na Forbes má jen Pentahon v plánu utratit 400 miliard USD za 2500 letadel F-35 v různých variantách do roku 2046.

“The Pentagon plans to spend a total of $400 billion procuring around 2,500 F-35s, including 1,763 F-35As for the Air Force, 353 F-35B jump jets for the Marine Corps, and 340 F-35Cs for both Navy and Marine Corps. Furthermore, 900 F-35s are projected to be exported abroad through 2046.”

A je otázkou kolik jich koupí spojenci. Protože bojové letouny 5. generace nikdo moc vyvíjet nechce.

Co s týká vesmírné divize, tak krom vynášení nákladu na oběžnou dráhu a satelitů, tak sem patří i balistické rakety, které se odpalují z ponorek a interkontinentální střely. Tato divize má na starosti i vývoj hypersonických zbraní. Na toto téma jsem viděl spoustu zajímavých videí.

Dividenda

Společnost vyplácí dividendu již 19 let, kterou pravidelně zvedá. Aktuální 2,60 USD za kvartál bude od prosince 2021 zvednuta na 2,80 USD/kvartál. Čímž se dostaneme při aktuální cenně 339 USD/akcie na nezdaněný dividendový výnos 3,3 %. Není to tedy standardních 6%+ které hledám, ale na druhou stranu je zde potenciál růstu a zvyšování dalších dividend.

Závěr

Lockheed Martin beru jako velmi zajímavou společnost. Je tam nějaký menší růstový potenciál a dividenda. Na aktuálním trhu, kde se mi nechce investovat do technologických akcií, protože mám pocit že snad každou chvíli praskne bublina, beru $LMT jako defenzivní titul.

Uvidíme jak to půjde s akciemi dál. Pokud by se cena udržela anebo propadla a trh dále poroste asi bych navýšil pozici až na 5 % portfólia.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.