Jak mi jde investování na eToro I. – květen 2021

V květnu jsem při procházení seznamu SPAC, které mají uzavřenou dohodu narazil na $FTCV, která přivede na burzu investiční platformu eToro. Než jsem investoval rozhodl jsem se, že si to nejdříve vyzkouším. Musím uznat, že oproti Fio e-broker je to úplně něco jiného. No v krátkosti – k základnímu poplatku jsem si něco přihodil a teď to mám na hraní v mobilu místo her :)

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

A jak si vedu?

Na to že jsem začal 14.05, tedy zhruba v polovině měsíce, jsem ukončil už 34 obchodů (nákup + prodej). Otevřených mám 51 obchodů a zadaných dalších 15 pokynů. Pro srovnání na Fio jsem od roku 2013 udělal nějakých 86 nákupů a prodejů.

A úspěšnost. Z 34 obchodů jsem 32 v zisku. U 1 obchodu, byl to ten první, jsem špatně nastavil stop loss a prodal pozici. U druhého jsem ehm udělal obří začátečnickou chybu a shortoval akcii před ex-date, takže jsem musel doplatit rozdíl. Kdybych však správně nastavil povel take profit, tak bych byl v plusu :/

Celkově jsem v zisku za květen 7 % podle mých záznamů. eToro si u mě vede ziskovost 8,13 % (nepočítají poplatky). Většina vydělána na kryptoměnách, něco málo na akciích.

Proč kryptoměny

Původně jsem chtěl to chtěl na nějaké menší obchodování a občasné shortování akcií, které sleduji a už nějak vím jak reagují na zprávy, jaké mají výsledky, na čem firma pracuje atd. Bohužel většina z těchto titulů, kterým rozumím není v eToro v nabídce. Zároveň jsem si chtěl uložit nějaké menší peníze do BitCoin, kterému sice prorokuji temnou budoucnost, ale než nastane tak věřím, že pěkně poroste.

U dalších kryptoměn (alt coinů) mě zaujala vysoká volatilita a přemýšlel jsem jestli by se třeba na tom nedalo také něco vydělat. Trochu jsem to tedy procházel a zjistil jsem, že se kryptoměny posunuly opravdu o velký kus kupředu. Když jsem si četl třeba o Ethereum, tak jsem si říkal že to je celkem zajímavý projekt, daleko přesahující nějaké krypromince. Zaujalo mě i Cardano a staking :) Před pár dny jsem celkem koukal na koncept DeFi, protože na eToro přidali pár kryptoměn spojených s DeFi.

No řekněme, že ač jsem ke kryptoměnám stále hodně skeptický, tak po letech pár chytrých hlav opravdu přišlo na zajímavé využití.

Nicméně stále zachovávám názor, že kryptoměny jsou vysoce rizikové a já mám radši ty papírky. Takže nehodlám držet krypto ve vlastní peněžence.

Gambling?

Pod minulým článkem se objevily komentáře, že se jedná o gambling. Souhlasím, že tam je riziko vysoké. Na druhou stranu současný trh mi v porovnání s OTC akciemi v mém Super “rostoucím” portfóliu, přijde celkem v pohodě. To co se děje dává smysl a do značné míry se dá i předvídat. Proto není problém za den udělat několik obchodů se ziskem 10 – 20 %.

Aby to byl gambling, nesměli byste mít nad výsledkem žádnou kontrolu a tu zde máte. Respektive si stačí nastavit vhodná pravidla a rozložit investice. Samozřejmě základní předpoklad je, že BitCoin nepadne na nulu. Zdali se trh zotaví v červnu anebo bude několik měsíců zamrznutý je celkem jedno. Stačí vědět že v současné fázi se snaží velicí hráči vysát malé a netrpělivé. Trh je manipulovaný o tom jsem přesvědčen, ale také to znamená že je pod kontrolou.

Co se týká mé strategie, která zatím funguje, tak předpokládá, že všechny altcoiny jsou ovlivněné pohybem BitCoin více, než BitCoin samotný. Vybral jsem si takové, kde je nízký spread a volatilita 10 – 20 %. Zároveň to musí být samostatné a fungující projekty, které potáhne komunita a zprávy. Ačkoliv mám jeden otevřený obchod na Dogecoin, tak se mu vyhýbám. Ten čeká jen pád. To však neznamená, že když o něm Elon tweetne a on vyskočí, tak ho nezkusím shortovat ;)

V následující tabulce vidíte všechny kryptoměny a kolik jsem na nich v součtu vydělal. Peníze jsem několikrát otočil. Většina obchodů byla za minimum a to je 25 USD. Něco jsem ukončil zbytečně dříve, jinde jsem zase něco blbě nastavil. Stále se s tím učím :/

Co se týká akcií, tak tam jsem se s tím hlavně učil, což něco i stálo (dividenda při shorování :)). Shortoval jsem AT&T, když zrušili dividendu. Během dne spadla akcie o několik procent. Shortoval jsem CoinBase když se propadal BitCoin a znovu jí koupil, když šel nahoru a to několikrát. AMAT byl pokus odložit peníze vydělané z krypta, ale v současné době mám pocit, že je lépe zhodnotím právě na kryptu. Minimální nákup akcií je za 50 USD.

Co dál?

V současné době mám nakoupené pozice v $BTC jak postupně padal. Pokud nepadne na 30K USD a níže tak nemám v plánu přikupovat. Zároveň mám v úmyslu držet.

$ETH je zajímavý projekt s potenciálem růstu. Bude na sebe tahat pozornost a ani bych se nedivil pokud by se na něj zaměřily nějaké velké fondy.

$ADA jsem původně chtěl držet, ale během propadů to dost lítalo. Na jednom obchodě se mi povedl dokonce udělat 41,84 %. Staking se mi líbí i jako koncept do budoucna. Mají aktivní vývojáře a něco kutí.

Pokud bude trend s velkou volatilitou pokračovat, tak se chci zkusit zaměřit na $AAVE a $BNB. Jinak se asi vrátím k akciím. V posledních týdnech mám pocit, že býčí trh platí jen pro určité akcie. Zbytek už se pomalu propadá.

Závěr

Pokud máte účet na eToro tak si mě můžete najít pod drspac. V profilu je kompletní portfóliu a historie obchodů. Původně jsem tam chtěl nakupovat rizikovější SPAC za méně peněz, ale v nabídce jich tam moc nemají. Jméno se změnit nedá.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak mi jde investování na eToro I. – květen 2021”

  1. hele vis ze mozna ztrata u shortu je neomezena, ne vzdy se brokwrovi povede stop loss realizovat na nastavene urovni

    staci priklad nedavno z short squeezu ale i mirnejsi pripady kdy dochazi k rychlemu rustu

    1. Děkuji za upozornění. Takto do extrému to nepoužívám, na tolik si zase nevěřím :)

Comments are closed.