Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio – čas přepočítat dividendy

Nastal čas smířit se s tím, že banky tento rok dividendu nevyplatí a “zadat to do systému”.

Jak si vedu evidenci akcii

Všechny informace o akciích, které mám anebo sleduji mám v jednom .ods souboru. Nejdůležitější list je seznam akciových titulů, plánovaná dividenda, aktuální cena, výpočet kolik na nich vydělám a na kolik musí cena spadnout, aby byl dividendový výnos 6 % před zdaněním, po zdanění a kolik je potřeba, aby porazil portfólio. Většinou nepoužívám reálnou dividendu, ale takovou, která je reálná pro příští rok. Z toho všeho se pak generují grafy a pracuje v dalších listech. Musím říct, že tyto hrátky s akciemi mi celkem slušně zlepšily znalosti a práci s  Open Office Calc. Jediné co mi tam chybí jsou takové ty sektorové grafy. To zatím Open Office na rozdíl od Microsoft Excel neumí.

List s výpisem vypadá zhruba takto. Ve skutečnosti je ještě delší, obsahuje kolik mám akcií, jejich aktuální hodnotu, jakou mají podíl na dividendách, průměrnou nákupku, rozdíl aktuální vs průměrná nákupka, různá procentuální vyjádření a ještě tabulku s měnami – přepočty podle aktuálních kurzů. Je to celkem komplikované. Původně jsem neplánoval, že budu nakupovat za jiné měny.

Přiznám se, že přemýšlím jestli by nestálo za to nacpat to do databáze MySQL a přes PHP s tím pracovat. Navíc bych mohl automatizovat třeba aktualizaci cen, což teď dělám ručně. Navíc bych mohl použít třeba Google Charts ke generování hezkých grafů, včetně těch sektorových boxíků.

Nastal čas podívat se na realitu

Na základě těchto dat mi ukazoval další list průměrný dividendový výnos cca 7,5 % po zdanění, což je super. Jenomže tam byly i banky a ty vyplácet dividendy na základě doporučení ČNB nebudou. Jistě pokud se nestane něco hrozného, tak nevyplacený zisk vyplatí příští rok. Peníze se nikam (snad) neztratí. Moje taktika je jet long, takže mi to nevadí.

Takže jsem s těžkým srdcem vyplnil do dividend u KB, Moneta a Erste nulu a nechal Calc všechno přepočítat. No spadlo to na 5,02 %. Což není špatné vzhledem k tomu, že banky v mém portfóliu momentálně dělají zhruba 31 % aktuální hodnoty (a to jsou díky krizi dole). Viz. graf.

A co se týká samotných dividend, tak to vychází teď následovně. S tím, že u společností L.P. počítám s daní 40 %. U ostatních 15 %.

Většinu dividend stále pokrývají české tituly, které sbírám už 8 let, ale už 32 % připadá na americké, které se vyplácí v USD. Což grafem průběžně hýbe, protože vše přepočítávám na CZK.

A bude to horší

Po rizikových REIT jsem se rozhodl vsadit na ropu a zemní plyn. Tyto energetické tituly odráží aktuální cenu ropy, která je pod šíleným tlakem. Energetickému sektoru se dosti vyhýbají mladí drobní investoři, kteří investují přes mobilní aplikace. Ti preferují technologické akcie a považují ropu za mrtvou, bez budoucnosti. Je zajímavé si číst jejich diskuze. Původně jsem těmto investorům nedával velkou váhu, ale podle Wikipedie od roku 2013 do roku 2017 třeba přes aplikaci Robinhood bylo provedeny obchody za 30 miliard USD a to se teprve rozjížděli. Co se mi povedlo dohledat, tak 5 nejoblíbenějších aplikací (Robinhood, TD Ameritrade, Interactive Brokers, Charles Schwab a E-Trade) udělali v květnu v průměru 12,84 milionů obchodů za den.

Když si k tomu přidáte informace k energetickému sektoru:

  • Od března tlačí Sadská Arábie cenu ropy dolů nadprodukcí.
  • Covid snižuje poptávku po naftě a benzínu.
  • Strach z voleb v USA (těžaři se snaží získat povolení a otvírat nové vrty, protože Biden by jim mohl zakázat zpracování na federální půdě).
  • Ropné společnosti Noble Corporation, Diamond Offshore Drilling, Valaris zbankrotovali další na tom nejsou dobře (Kosmos Energy, Transocean).

Tak to nevypadá dobře a investoři se prostě bojí. Cena je tak dole. Koukněte na graf energetického sektoru S&P500.10 od začátku roku.

U těchto společností, které to zasáhlo a ještě to nemusí končit, očekávám také snížení dividendy. Na druhou stranu jedu na long a za rok či dva může být cena těchto akcií dvojnásobná. Ale uvidíme, také to třeba nemusí přežít :)

Naposledy jsem přikoupil Energy Transport LP (ET) a koukám ještě po ONEOK, Inc. (OKE). Ale v seznamu prozkoumat mám i Valero Energy Corporation (VLO) a The Williams Companies, Inc. (WMB). Ještě uvidím.

Závěr

Kolik na konci roku bude finální vyplacená dividenda ještě uvidím. V mém případě mě ale nezajímá tento rok, ale ty další.

Když jsme u těch zajímavostí, tak mě zaujalo že Česká zbrojovka a Pilulka.cz chce na burzu. Pokud ceny u IPO nebudou moc přepálené, tak bych určitě minimálně Pilulka.cz chtěl zkusit. Takto jsem akcie ale zatím nenakupoval :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio – čas přepočítat dividendy”

  1. Tyjo, jedeš celkem hezky. Dobře to rozšiřuješ. Neplánuješ založit blog jen na toto téma a psát více? Hezky se to čte, jak je to od tebe taky “lidsky” podáno :)

    1. Díky, další blog neplánuji, ale psát bych víc mohl. Bude záležet podle času.

  2. keby si mal akcie v usa, skus digrin.com :P pripadne ak chces robit web v php, mohol by si skor contribuovat do digrin.com a spravit tam podporu pre ceske/eu akcie. akurat je to python, nie php. existujuca funkcionalita by ti ale mohla usetrit cas duplikovat co tam uz funguje :)

Comments are closed.