Ze života OSVČ aneb jak se žije v časech roušek – dubnové papírování

O tom jak jsem zvládl vyřídit daně a přehledy v březnu jste si mohli přečíst v minulém článku. To byla poměrně krizová záležitost, kde jsem musel hledat nové cesty jak dostat papíry na úřady a nikoho přitom nepotkat. Přitom existuje už hodně dlouho zcela triviální řešení a to se jmenuje datová schránka.

Proč jsem jí vlastně neměl?

Projekt datových schránek jsem sledoval někdy na začátku, kdy se setkal s velkou kritikou ze strany odborné veřejnosti. Z dnešního pohledu mi to přijde, že stát naprosto neřešil PR celého projektu, a tak ve spoustě lidí, včetně mě, zůstalo jen – s tím co se běžně používá je to nesrovnatelně horší, jsou tam směšná omezení a pokud si to zřídíte už to nepůjde zrušit, takže to ani nezkoušejte. Už od začátku jsem měl pocit, že to je tak špatné že to stejně někdo předělá a já pak třeba vyzkouším verzi 2.0. No a to všechno nějak zůstalo.

Mimochodem mezi tím jsem zkusil zaručený elektronický podpis od České Pošty a jednu dobu jsem s ním úřadům dokumenty posílal. Jen s tím bylo nějak moc práce a když zdražili, tak jsem dal přednost 1x za kvartál zajet na úřad. Většinou jsem to spojil s dalšími aktivitami ve městě.

Zřizujeme Datovku

Že datová schránka není absolutní zlo jsem se dozvěděl díky spolupráci s lidmi, co jí používají. Minulý rok na ní přišla řeč v rámci práce. Ne že by jí někdo vychvaloval, prostě mi řekli, že je použitelná, funguje a šetří čas. Samozřejmě padla i negativa jako že úřady jí ne vždy využívají i když by měly. Tehdy mi to v hlavně přeplo a řekl jsem si, že by stálo za to projít si jak vlastně funguje a třeba jí dát šanci.

Po vyřízení březnového papírování, už jsem měl celkem jasno. Potřebuji Datovou schránku.

Na webu datoveschranky.info, jsem zjistil si ověřil, že se dá zřídit na poště, kde mají Czech Point a že mi ke zřízení stačí občanka. Na promo videu navíc vše vypadlo, že bude zvládnuto velice rychle.

Zašel jsem tak na poštu a u přepážky s modrým logem Czech Point sdělil paní, že chci datovou schránku. Paní mi položila otázku zdali jsem FO, FO podnikají anebo PO. Říkám FO podnikající. Paní něco naťukala do počítače. A jaké máte IČO? No to mě dostala. Začnu dumat, jestli není na vizitkách, ale tam mám jen kontakty. No nic nezbývá než sám sebe vygooglit. Nadiktuji své IČ. Za chvilku tiskne papíry k podpisu a dostávám Potvrzení žádosti o zřízení datové schránky.

Tento papír obsahuje číslo vaší datové schránky a pro aktivaci nutný identifikační údaj virtuální obálky.

Za pár minut už jsem doma a zvědavě koukám jestli mi dorazil aktivační email. Jop! je tam.

Po kliknutí na odkaz se dostanete na stránku, kde musíte zadat identifikační údaj virtuální obálky z papíru, co vám vytiskli na poště.

Teď už si přesně nejsem jistý, jak to šlo postupně. Ale získal jsem jednorázové heslo, které bylo nutné změnit do tvaru odpovídající nějaké vyhlášce. Rozhodně nic co si zapamatujete – speciální znaky jako %, velká a malá písmena, délka.

Následovalo přihlášení do datové schránky…

Datová schránka

Zatímco celý proces zřízení byl hodně retro, tak samotné UI datových schránek na mojedatovaschranka.cz už vypadá hodně dobře. Bohužel teď mají údržbu, takže screenshot doplním později.

První co jsem udělal byla úprava nastavení, tak aby mi chodili upozornění na nové datové zprávy emailem. Lze si nechat zasílat i SMS ale cena je 3 CZK/SMS. Tím padla jedna má obava, že budu muset do datové schránky koukat každý den jestli něco důležitého nepřišlo.

Po spuštění datové schránky vám dorazí 2 datové zprávy. Jedná uvítací a za pár minut ještě Výpis z Registru osob. Podle nich jsem si pak nastavil filtry v Thunderbirdu.

To je vše. Asi jediný větší UX problém, na který jsem zatím narazil je, že pro přihlášení jako login nepoužíváte číslo datové schránky.

Přiznání k DPH, VIES, KH přes Datovku

Dneska jsem si konečně našel čas na papírování. Prošel jsem faktury, zkontroloval zdali všechno sedí podle účtu a doplnil do tabulek chybějící data zaplacení. Vše spočítal, zkontroloval a připravil podklady pro papírování.

Formuláře vyplňují přes Daňový portál finanční správy. Doposud jsem je vyplnil, odeslal, vytiskl potvrzení, podepsal a odnesl na podatelnu FU.  Teď jsem je chtěl rovnou poslat FU.

Formuláře vyplňuji v Chromu, protože má dobře zvládnuté formuláře. Většinou na kliknutí vyplní vše za mě. Na konci celého procesu jsem čekal, že si stáhnu soubor a pošlu jej datovkou, ale takhle to nefunguje. Datovou schránku používáte k ověření totožnosti (něco jako autorizační brána). Před odesláním se k ní jen přihlásíte. Což byl problém, protože jí mám ve Firefox stejně jako další důležité věci. Mám pro jistotu různé prohlížeče na různé věci.

Ok říkám si nevadí, stáhnu tedy rozpracovaný soubor a nahraji jej ve Firefox a odteď budu vyplňovat formuláře tam. No Chrome je má prostě lepší …

Takže pokud máte Datovku, tak jí pro odesílání formulářů z Daňového portálu finanční správy, využíváte jen k autorizaci. Je to v podstatě lepší, protože se jen přihlásíte.

Závěr

Datovová schránka jako služba na mě zatím udělala dobrý dojem.

  • Na poště se zřízením nebyl žádný problém, jen si sebou vezměte vizitku s IČ.
  • Email o zřízení dorazil okamžitě, žádné čekání až 3 dny jak je na papíře.
  • Ověřovací proces je trochu retro, jsou tam divná pravidla (Přístupové údaje lze zobrazit maximálně pětkrát, a to jen po dobu tří hodin od jejich prvního zobrazení).
  • Datové schránky jsou přehledné a snadno se v nich dá nastavit co potřebujte.
  • Že fungují poznáte podle první ostré datové zprávy s vašim výpisem z registru osob, což je super nápad.

Tak teď už za sebou máme snad komplet všechnu byrokracii a můžeme se naplno mimo práce věnovat ještě dalším věcem. Třeba investování ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Ze života OSVČ aneb jak se žije v časech roušek – dubnové papírování”

  1. Zkus ještě kouknout na odkaz CZ.NIC, je tam ke stažení program Datovka. Je s ní lepší pořízení, než se přihlašovat na web přes prohlížeč. Komfortní ovládání. Ale hlavně!!!! NEMUSÍŠ si platit úložiště datových zpráv na poště, ale nakonfiguruješ si jako úložiště adresář na pevném disku. A pokud bys měl dvě schránky (jednu jako FO nepodnikající, druhou jako FO podnikající) tak je ta výhoda ještě markantnější. Odesílání zpráv potom funguje jako práce s Outlookem, nebo jakýmkoliv jiným poštovním klientem. Zvolíš adresáta, zadáš předmět, přiložíš soubor a odešleš. :-) Jo a taky jsem se strašně datové schránce bránil a používal el. podpis….
    https://www.datovka.cz/cs/

    1. Datovka od CZ-NICu nenahrazuje Trezor od posty.

      A proc ? Protoze ti umoznuje ulozit pouze zpravy ktere si ty rucne stahnes. Pokud si tedy 90 dni datovku z nejakyho duvodu neotevres, tak o to stejne prijdes, coz se v pripade sluzby Trezoru od posty nestane

  2. Ta UX chyba s přihlašováním pomocí uživatelského jména a ne ID schránky má dva důvody:
    1) Datovka je mocný nástroj, útočník musí případně odhalit jméno a heslo, obě v kombinaci písmen, čísel (a u hesla znaků)
    2) Nicméně hlavní důvod, je že u PO může být více uživatelů jedné datové schránky. Typicky každý jednatel má vlastní přístup ke společné firemní schránce…

  3. Měl sis vzít rovnou i osobní datovou schránku. Chodí do toho pokuty…teda vlastně doporučená pošta od úřadů jsem chtěl říct :-D

  4. Ještě je otázka jestli se zřízením datové schránky nevystavujete větší možnosti kontroly finančáků :) Přece jenom těm lidem se nechce posílat korespoňdáky, tak si vyberou někoho kdo má datovku nebo se pletu? :)

    Ušetříte čas s daňovým podáním, ale zase třeba strávíte hezký den s kontrolou na finančáku.

    1. Zdravím, přiznám se že mě to napadlo. U nás vychází kontrola na cca 1 za 30 let. Já jsem jí zatím ještě neabsolvoval. Samozřejmě párkrát mi za celou dobu podnikání volali a něco jsem řešili, hlavně kvůli VIES. Měl jsem ale kontrolu z živnostenského úřadu ještě před založením schránek. Pokud bude tak se jich na to zeptám a určitě o tom napíšu :)

    2. Nesmysl, datovku mám cca 10 let, z čehož jsem strávil 8 let na maloměstě kde i přesto byl finančák.

Comments are closed.