Ze života OSVČ aneb jak se žije v časech roušek – březnové papírování

Přiznám se, že tento rok postarat se o celé papírování mi dalo zabrat. Jak se pandemie přesunula i do ČR, člověk se zaměří na jiné priority. Navíc to až nezdravě táhne k sociálním sítím a sledování zpráv. Naštěstí mi brzy došlo, jak to je neefektivní a zbytečně. Omezil jsem to opět na Twitter, kde mám pár novinářů, kteří vybírají to nejpodstatnější. Navíc si to stačí pročíst jednou za čas. Produktivita práce opět poskočila a zůstal čas občas i něco napsat.

Všechny papíry (přiznání k dani z příjmu, přehledy pro OSSZ a pojišťovnu) se snažím mít vždy hotové v první polovině března. Postupně se mi k tomu vždy nabalí někdo další (rodina, známí), kdo předpokládá, že když jste OSVČ tak všechnu státní byrokracii máte v malíčku a o všem přehled. Někdo chce poradit jiný rovnou vyplnit papír.

Většinou je to spíše formalita a nikdo mi do toho nemluví. Tento rok měl však každý potřebu se ujistit jestli vím o všem aktuálním, co vláda říkala, co se kde psalo atd. Už jsem musel být až trochu zlý, když jsem opakovaně vysvětloval, že pokud něco řekne politik, vláda anebo napíše novinář tak to není závazné a následky z toho poneseme my a ne oni. Slib není závazný a zvláště bulvární novináři, kteří jsou nejvíce slyšet často nemají ani ponětí o čem píšou, přitom to vydávají za fakt, co se zapíše do historie.

Proto všechny informace doporučuji čerpat ze specializovaných zdrojů, kde vědí o čem píší a ověřit si to podle odkazů anebo dohledat oficiální dokumenty. Mě v tomto ušetřil čas hlavně Podnikatel.cz.

Daň z příjmů fyzických osob – Finanční úřad

Daň z příjmů fyzických osob vyplňují vždy přes elektronický formulář na Daňovém portálu. Za sebe to rovnou odešlu a jen jim tam donesu podepsané potvrzení. Ostatním tisknu vyplněný formulář. Tento rok to bohužel z důvodu nouzového stavu nešlo. Podatelna omezila hodiny i dny a od známého jsem zjistil, že se tam stojí několika hodinová fronta. Hledal jsem proto alternativu. Možností bylo zřídit datovou schránku anebo poslat klasickou poštou.

Nakonec jsem vsadil na Českou Poštu. Finanční úřad posílá potvrzení, takže pokud by to nedorazilo prostě to pošlu znovu. Vytiskl jsem si taky vyplněný formulář, koupil na poště tu nejtlustější obálku A4 a všechny formuláře poslal takto :)

Potvrzení tentokrát nepřišlo na email ale SMS a to všem.

V každém případě hodně zvažuji tu datovou schránku. Příští měsíc bude potřeba poslat Přiznání k DPH. Jen mě odrazují ty nevýhody s tím spojené. Hlavně že jí od té doby musím používat, že jí nelze zrušit a také zkušenosti ostatních, kdy oficiální korespondence která by tam měla chodit, tak nechodí. Rád bych si ponechal možnost volby :/

Přehled o příjmech a výdajích – OSSZ

Tak tady jsem měl největší strach. Ať dělám co dělám, tak téměř nikdy se mi nepodaří zaplatit správné množství peněz. Jeden rok jsem zkusil schválně platit více, ale stejně jim tam vyšlo nějaké penále, které se ale právě na pobočce vysvětlí a smázne.

Formulář vyplňuji online na ePortálu ČSSZ. Pak jej vytisknu a donesu na pobočku.

Tentokrát jsem jej poslal poštou.

Přehled o příjmech a výdajích – VoZP

VoZP (Vojenská Zdravotní Pojišťovna) u nás v Táboře dlouho neměla pobočku, tak jsem to posílal vždy poštou. Před dvěma roky jí otevřeli a tak jsem to řešil přes ně. Vyplnil jsem formulář online, vytiskl a odnesl. Všechno máme ve městě vedle sebe a já prostě rád vidím, že je hotovo.

Tento rok však přišel v dopise s přehledem i aktivační klíč pro Klientský portál VoZP, přes který se dají podávat formuláře online. Takže celý problém se vyřešil. Mimochodem formulář už byl předvyplněný. Bylo tam kolik mám uhrazeno, stačilo jen zadat příjmy a výdaje. Doslova za dvě minuty bylo hotovo.

Závěr

Možná si říkáte proč jsem to neodložil na klidnější období, když přeci vláda rozhodla, že není nutné podat přiznaní k Dani z příjmů fyzických osob do konce března. Jednak nerad odkládám věci, protože pak na ně musím myslet, a také si nemyslím že to je dobrý nápad. Celý elektronický systém na kterém to stojí nejde upravit ze dne na den. Příští měsíc už třeba nepůjde podat elektronický řádné daňové přiznán, protože to systém nebude umět. Co když nad ním za tři roky něco postaví, co bude počítat bonitu OSVČ a ti co podávají opožděně přiznají schytají horší skóre a častější kontroly. Takto masivní systémy, kde je propojené všechno se vším moc dobře nejde připravit na rychlé výjimky. Radši všechno podle pravidel.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Ze života OSVČ aneb jak se žije v časech roušek – březnové papírování”

  1. Zajímavé. Datové schránce se také snažím vyhnout, je to jednosměrka bez cesty zpátky.
    Podání daně z příjmu dávám přes stejný formulář, ale pomocí osobního certifikátu to jde z formuláře i elektronicky podat. Sociálka šla stejně.
    Zkusil jsem využít novou občanku s čipem. Jde se s ní přihlásit na sociálku a ve formuláři se díky tomu objeví předvyplněné osobní údaje. Ale podepsat s ní formulář a elektronicky ho podat nejde, na to jsem musel použít zase certifikát.

Comments are closed.