Google nepoužívá Doménovou autoritu jako hodnotící signál

V posledním Google Webmaster Hangouts (z 18.04.2019) padla otázka kolem Doménové autority (Domain Authority) – zdali je to něco skutečného a používá se jako hodnotící signál. John Mueller pohotově odpověděl, že Domain Authority nepoužívají, a že se jedná o metriku třetích stran. Ačkoliv tohle je poměrně známá věc, je dobré si to připomenout, protože v různé pozměněné formě se o tom hodně mluví.

Domain Authority vznikla skutečně jako metrika třetí strany. Měla vyjádřit jakou váhu (autoritu) má doména. Svým způsobem se jedná o konkurenta Google Page Rank, protože podobně jako GPR se vypočítává z množství příchozích odkazů. Takže když GPR zmizel tak se do popředí dostaly právě metriky snažící se hodnotit celou doménu anebo konkrétní webovou stránku.

Samozřejmě není to jen o zbožném přání, aby tyto metriky fungovaly. Třeba Ahrefs a jejich Domain Rank je postaven na datech ze 3 trilonů stránek na kterých evidují 12 trilionů odkazů. Denně přitom jejich robot projde 6 miliard stránek a 200 milionů domén. Jejich crawlovací výkon je 1/3 Googlebota. Mimochodem plánují vlastní vyhledávač. S takovýmto množstvím dat už pro ně není problém starý dobrý GPR dopočítat. Jenomže oni si udělali vlastní. Není se tak čemu divit, že lidé od domainingu i SEO prostě začali jejich rank používat. Mnoho lidí to pak přebralo jako fakt.

Je dobré že nám všem John připomněl, že domain rank je jen výmysl třetí strany. Občas na to všichni zapomínáme. Na druhou stranu postavený na velmi velkém množství dat. Není se tak čemu divit, že občas to může pěkně sedět. Vysoký domain rank = lepší odkazy = lepší pozice v Google.

Na druhou stranu Johnovi zas tak moc nevěřím, že Google nemá vlastní obdobu Domain Authority. Víme že existuje něco jako YMYL. Tedy specifický skupina webů, kde se hledí na to, kdo web provozuje a zdali informace na něm jsou autoritativní ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup