Ahrefs se pustil do vývoje vlastního internetového vyhledávače

Bylo nespočet pokusů o vytvoření dalšího internetového vyhledávače. Zkoušeli to už mnozí, ale nevzpomínám si, že by to někdy byla společnost stojící za jedním z nejznámějším analytickým nástrojem na zpětné odkazy na světě. Má šanci Ahrefs Pte. Ltd. uspět a ukousnout si alespoň jednotky procent trhu anebo snad jednou konkurovat Google?

Kdo je Ahrefs?

V roce 2011 vydala společnost Ahrefs první verzi svého nástroje Site Explore. V této době nebylo na trhu analýzy zpětných odkazů moc konkurence a tak se rozhodli toho využít. Rok před oficiálním spuštěním probíhali přípravy systému, intenzivní crawlování internetových stránek a jejich analýza. Během několik měsíců se Site Explorer stal velice oblíbeným nástrojem a za pár let možná i nejoblíbenějším vůbec.

Ahref začínali se šesti servery v clusteru. Teď mají obří systém o výkonu 60 tetraflopů, který poskytuje 38 tisíc procesorů. V jejich databází se nachází 3 triliony URL s 12 triliony odkazy. Každý den jejich roboti projdou 6 miliard stránek na 200 milionech doménách. Přitom zvládnout aktualizovat index každých 15 minut. Data zabírají 30 tisíc TB. Pro srovnání Google zvládne jen 3x tolik.

Mnoho lidí věří že databáze odkazů Ahrefs je stejně velká jako ta Google, sámi by dokázali spočítat bývalý Google Page Rank. Ahrefs zkoušeli několik ranků, které převzali nejen lidi ze SEO ale i domaineři. V současné době už je k datům pouze placený přístup.

Na základě získaných dat Ahrefs publikují mnoho zajímavých analýz.

Proč se do toho chtějí pustit?

Generální ředitel Ahrefs Dmitry Gerasimenko oznámil na Twitter že se pouští do vývoje obecného internetového vyhledávače. Jako hlavní důvody uvedl problémy, které Google nechce řešit.

První problém vidí v ochraně soukromí, další pak v tom že se nechce dělit o své zisky. Jako příklad uvádí že Google vydělá 100 miliard dolarů z vyhledávání a jak skvělý by byl model dělení zisků 90/10 pro tvůrce obsahu. V 90 miliardách USD by bylo určitě dost peněz i pro tvorbu kvalitního obsahu, který v posledních letech ubývá. Například by mohl přispět Wikipedii, kam velká část lidí přes něj směřuje anebo z ní přímo tahá obsah a zveřejňuje. Dokonce by to mohlo být dost aby ti nejlepší mohli vylepšovat existující a přidávat nová hesla jako práci na plný úvazek. Jako další příklad uvádí YouTube, kde sdílení zisků z reklam vytvořilo úplně nový průmysl.

Celou myšlenku rozvíjí ještě dále. Doporučuji pročíst celé vlákno, pokud vás to zajímá. Mimochodem pokud se vám myšlenka líbí, tak můžete rovnou zažádat o práci u Ahrefs na vývoji nového vyhledávače.

Mají šanci?

Pokud připustíme, že by do toho vážně šli s takovým nadšením a získali i dost peněz, což reálné je, tak jaké mají šance uspět? Předně mají velké zkušenosti s technologiemi na procházení webových stránek, nějaký už vyzkoušený a otestovaný software, dále databází domén a webových stránek. To je dobrý základ na kterém se dá stavět. Oproti konkurenčním projektům vědí jak hodnotit odkazy. A přiznejme si to, odkazy jsou zatím to nejlepší podle čeho hodnotit pozice ve vyhledávačích. Zvláště pokud jim umíte přidat správnou váhu. Google se jich snaží zbavit už roky a nedaří se mu to.

Ukousnout si z trhu vyhledávání znamená přetáhnout uživatele z Google. Ten byl dříve za super cool vyhledávač pro pořádné Ajťáky. Dnes už je spíše synonymem šmírování a vlezlé reklamní společnosti. Překvapuje mě jak i na webech se zábavnými obrázky se stále častěji objevuje v roli padoucha a lidem se to líbí.

Na vlně ochrany soukromí se veze vyhledávač Duck Duck Go, kterému lidi fandí. Chtějí mít pocit, že poráží Google. To se projevuje i na jeho číslech. Vyhledávač Duck Duck Go dosáhl 9 miliard hledání v roce 2018. Sice nemá na celosvětovém trhu podíl ani 1 %, ale otázkou je jestli i to vlastně není obrovský úspěch. Schválně si představte, že v tom co děláte byste měli téměř 1% celosvětový podíl na trhu. Mě by to stačilo, jsem skromný :)

Ahrefs tedy šanci má, stačí když vytvoří použitelný vyhledávač a ovlivní influencery, kteří jej pak jako cool novinku představí svému publiku. Pokud zaujme uživatele si jistě najde.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup