Tvorba zdarma anebo za referenci

Dneska jsem na Webtrhu našel vlákno Vytvořím web zdarma za referenci. Je to zajímavý způsob jak získat své první zákazníky, které pak můžete prezentovat těm dalším. Že to bylo zdarma přitom nemusí vůbec padnout. Byl jsem na obou stranách – něco jsem pro někoho zdarma tvořil i někdo tvořil zdarma pro mě, a tak bych se s vámi rád podělil o mé zkušenosti.

Zdarma může znamenat také neomezený rozpočet

Pokud někomu něco děláte zdarma, vždy si domluvte rozsah prací, jinak vás to může stát spoustu času i nervů. Pokud to podceníte, tak to poznáte hned při první ukázce vašich výsledků, kdy vám zadavatel začne vysvětlovat, co chce jinak.

Při běžné zakázce se určí rozpočet, rozsah toho co se bude dělat a případně domluví další cena práce (údržba, provoz, další úpravy). To často drží zákazníka zkrátka, aby si nevymýšlel nové a nové věci, případně úpravy už stávajících. Jakmile zákazník uvidí výsledky, tak jeho fantazie často nezní meze. Samozřejmě pokud to dává smysl je třeba vystupovat prozákaznícky a něco udělat navíc. Nikdy však neříkejte že dáváte svůj čas zdarma! Můžete třeba říct, že tento kus kódu už máte připravený z jiného projektu anebo že jinou část zvládnete rychleji (protože projekt je dobře navržený ;)), a tak mu to nebudete fakturovat.

O tyto výhody přijdete, když někomu něco děláte zdarma a jasně si neřeknete čas a rozsah projektu. Uvědomte si že protistranu to nic nestojí, takže v nejhorším případě to klidně odpíská.

K projektu zdarma se chovejte jako k projektu za peníze

Jakmile za něco nejsou peníze, tak byste se divili jak rychle vyprchá motivace něco dělat. Takže pokud do toho chcete jít tak už od začátku přistupujte k projektu jako k regulérní zakázce.

  • Plňte domluvené termíny. Snažte se k tomu dokopat. Správné návyky a porážka lenosti jsou základem budoucího úspěchu.
  • I když je to zdarma je to plnohodnotný zákazník. To hlavně znamená, že když se objeví zakázka za peníze, tak ne že na současné přestanete dělat. Jen prostě budete jako běžné OSVČ muset makat přesčasy zdarma :)
  • Pokud nejste ještě zkušení v komunikaci, tak se jí nevyhýbejte. Já jsem měl třeba ze začátku problém telefonovat. Dnes už netuším proč vlastně. Sepíšu si koho mám obvolat a během jednoho časového bloku to udělám. Na druhou stranu se snažím co možná nejvíce komunikace směřovat do emailů. Jednak je pak můžu řešit po jednom i v nočních hodinách, mám na to klid a čas. Hlavně moje práce je tvůrčí, takže občas při psaní emailu dostanu ten ideální nápad :)

Radši si vyberte zákazníky, kteří vědí že zdarma něco stojí

Pro své první projekty můžete oslovit menší neziskovky, charitativní projekty a třeba i organizátory volnočasových aktivit, kteří vědí jak těžké je získat sponzory. S těmito lidmi se jedná úplně jinak. Jsou rádi za každou korunu, kterou ušetří.

Ovšem nepodceňujte to. Jak bylo zmíněno výše určete si jasně rozsah projektu i váš ztrávený čas na něm. Dělat na něčem co má vyšší cíl anebo je prostě záslužné vás často může velmi rychle strhnout.

Ještě vám prozradím jednu velkou výhodu práce pro tento sektor. Krom dobrého pocitu a že taková reference na určitou skupinu lidí dokáže udělat velmi dobrý dojem, je tu jedno velké plus. Pokud vás uvedou jako sponzora anebo si třeba někam na jejich stránky bude moct dát odkaz na sebe, tak tento odkaz je silnější než si myslíte. Obecně na charitativní projekty odkazují státní anebo regionální instituce, což jsou weby s nesmírně vysokou autoritou. Dále na ně nemají problém odkazovat různé velké magazíny, u kterých jsou jinak odkazy jen za úplatek.

Prostě weby charitativního anebo obecně prospěšného rázu mají často zajímavou autoritu a odkaz z nich může mít velkou hodnotu, kterou byste jinde nesehnali anebo draze zaplatili. Přitom stačí se s nimi domluvit a klidně vás nechají udělat vlastní stránku – O náš web se stará … a tam si budete moct napsat něco o sobě a spolupráci. Jen pak bude všechna údržba na vás :)

Jak jsem psal tito lidé vědí že zdarma něco stojí. Je s nimi většinou super dohoda a jsou rádi za jakoukoliv pomoc. Ať už to budete dělat kvůli referenci, odkazu anebo dobrému pocitu, tak to za to stojí. Až za pár let budete vzpomínat na zajímavé projekty, na kterých jste dělali, tak právě na tyto si vzpomenete.

Závěr

Osobně bych dal přednost vlastním projektům, než práci pro někoho jiného zdarma. Na druhou stranu já věcí dělám hlavně pro sebe a navazuji na ně různé experimenty čímž získávám praxi.

V situaci kdyby mi bylo zase náct a chtěl bych třba dělat po škole v nějaké IT firmě, tak bych si určitě vyhradil nějaký čas třeba na komunitní projekty anebo obecně prospěšné projekty. Když pak po škole bez praxe nakráčíte do firmy a ukážete jim v životopise, že jste pomáhali s vývojem Open Source, máte za sebou pár přednášek na lokální koferenci + workshopy a mezi vaše projekty patří například rezervační systém místní neziskovky, tak na vás budou minimálně zvědaví. Takže váš životopis hned nevyhodí (ostatně co s prázdným životopisem) a dostanete se do k pohovoru, kde pak už máte možnost povídat o tom co chtějí slyšet.

Copak vy jste si mysleli že vám škola zajistí místo v top IT firmách? Ale kdepak i pro náctileté platí co si neuděláš to nemáš ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup