Google v roce 2018 zrušil 2,3 miliardy reklam

Google musí každý den bojovat s miliony reklam, které porušují jeho pravidla. Stojí jej to nemalé náklady na lidi i techniku. Ovšem bez toho by uživatele zaplavila reklama na podvodné služby, padělky anebo nebezpečné věci. Objevují se také nové druhy podvodů, kvůli kterým musí upravovat pravidla. Celkem se objevilo 31 nových pravidel.

Nově přibyly do podmínek například půjčky na kauci (bail bonds). V USA pokud vás obviní soud stanový kauci, kterou se zaručíte že neutečete. Existuje sektor půjček, který na tyto často velmi vysoké kauce půjčuje. Úrok přitom nejsou nízké, co jsem dohledal tak 4 – 10 %. Mezi další omezení patří třeba technická podpora třetích stran, přeprodej lístků, finanční služby s kryptoměnami a třeba i lokální služby jako je oprava garážových dveří. Google tyto reklamy zakázal protože cílí na velmi zranitelnou skupinu lidí a mezi inzerenty se mohou vyskytnout podvodníci.

Google tedy nevadí samotný produkt, ale to jak zranitelná je cílová skupina. Pokud se nějaký takový produkt anebo služba objeví, tak vše konzultují s odborníky. Cílit na zranitelné skupiny obyvatel smějí jen certifikované organizace.

Jak je vidět dospěli jsme do internetové fáze, kdy chybějící “internetová gramotnost” vyžaduje aby lidi chránila nějaká třetí strana. Ale to by bylo na jiný článek.

2,3 miliardy reklam

Google celkem zrušil 2,3 miliardy reklam za porušení nových i starých pravidel. Například phishing z toho dělal 58,8M reklam.

Z nových pravidel:

  • 207K bylo na přeprodej lístků
  • 531K na bail bonds

Strojové učení na vzestupu

V minulém roce Google nasadil strojové učení na odhalování podvodníků. Podařilo se jim takto odhalit milion účtů, což je dvojnásobek oproti roku 2017.

Problémový jsou samozřejmě i stránky, kde se reklama zobrazuje. Google chápe, že ne vždy se dá všechno podchytit a tak přebral iniciativu od webmasterů. V roce 2017 nasadil novou technologii, která hledá problémové stránky a odstraňuje z nich reklamu, přitom web jako celek dále může reklamu zobrazovat. V roce 2018 bylo nasazeno 330 nových detekčních klasifikátorů (detection classifiers), které pomohou detekovat nevhodnost na úrovni jednotlivých stránek.

Právě tato nová technologie umožnila vyřadit z reklamní sítě 28 milionů stránek. Takovéto stránky jdou pak na ruční prověření a získávají se z nich data pro strojové učení.

Google v roce 2018 zabanovat 734K účtů, které zobrazovali reklamu a 1,5 milionů aplikací.

Fake news

Velkým problémem jsou “fake news”, tedy weby které publikují falešné anebo poupravené zprávy, tak aby ovlivnili lidi zvláště v politických otázkách. Tyto weby mohou být i součástí zahraniční propagandy. Například u nás před nimi varovala BIS. Moc se to u nás ale neřeší na rozdíl od USA, kde se nimi ovlivňují volby. Základem je samozřejmě na tyto weby dostat lidi a k tomu je často využívána reklama i na Google Ads.

Google proto má nová pravidla pro politickou reklamu. V roce 2018 prověřili 143 tisíc reklam a vydali political ads transparency report. Ta odhaluje kolik se v takové reklamě protočí a kdo jsou největší inzerenti. Google má v plánu podobný report spustit pro volby v EU a Indii.

Některé dezinformační weby jsou živeny z AdSense. Google je řadí do kategorie low-quality sites. V roce 2018 z takových webů odstranil reklamu na 1,2 milionů stránek, zrušil jí v 22K aplikacích a 15K webů vyřadil úplně.

Policy manager v Google Ads

Pokud jste někdy inzerovali v Google Ads (bývalém AdWords), tak vám jistě nějakou tu reklamu zamítli. Důvody jsou různé, algoritmus občas něco najde. Vzhledem k neustálému zpřísňování budete moct od dubna použít nový Policy manager. Ten vám pomůže najít chybu a v případě, že jste si jistí, že je reklama v pořádku tak požádat i i znovuposouzení. Navíc dohlédne třeba i na překlepy v URL, aby reklama nesměřovala na neexistující stránku.

Většina kontrol přitom prý bude probíhat v reálném čase, takže je odhalíte ještě při psaní reklamního textu.

Závěr

Google jako provozovatel největší reklamní sítě na světě, je často pod palbou kritiky za všechno možné. Jak je vidět snaží se bojovat na všech frontách, což samozřejmě není levné a vývoj nových algoritmu často musí být velmi rychlý. Na druhou stranu mu to také vydělává nemalé peníze. Většina příjmů Google jde právě z reklam. Například ve 4 kvartálů 2018 byl obrat Google, respektive Alphabet 39,12 miliardy dolarů.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup