Jaké odkazy jsou proti pravidlům Google

Jak jistě víte podvádět s odkazy se nemá. Je to proti pravidlům Google a může za to být penalizace. Víte však jaké vlastně odkazy jsou v rozporu s Google pravidly?

Google oficiálně označuje porušování pravidel za Podvodné praktiky s odkazy. Jedná se o takové odkazy, které mají zmanipulovat hodnocení PageRank a ovlivnit výsledky vyhledávání. Je důležité vědět, že za podvod se dají označit jak příchozí tak i odchozí odkazy. Ovšem u příchozích odkazů to už opravdu musí být extrém, aby došlo k penalizaci.

Ale vezmeme to pěkně postupně:

  • Nákup nebo prodej odkazů a to včetně takových za které dostanete produkt zdarma. – Pokud vám tedy někdo pošle nějaké zboží k ohodnocení, vy napíšete recenzi s běžným odkazem, tak se dopouštíte porušené pravidel pro webmastery a můžete dostat penalizaci. Samozřejmě otázkou jej jak vám to Google může dokázat, tedy pokud to výslovně nenapíšete do textu. Což byste ovšem měli, protože se jedná o reklamní texty ;)
  • Rozsáhlá výměna odkazů –  Toto pravidlo zahrnuje jakoukoliv organizovanou výměnu odkazů, včetně schémat, kde měníte odkazy mezi sebou (A↔B) anebo více stránkami (A→B→C→A).
  • Rozsáhlé marketingové kampaně pomocí článků na internetu nebo příspěvků na cizích stránkách s uvedením textových odkazů, které obsahují mnoho klíčových slov. – V podstatě se jedná o články, kde jsou je velké množství klíčových slov jako odkazy anebo se soustřeďují na long tail. Pamatujete na staré PR weby, kde byl limit 3 odkazy na článek a vy jste si říkali proč?
  • Používání automatizovaných programů nebo služeb k vytváření odkazů na vaše stránky. – Tato část se týká programů na spamování diskuzních fór jako je třeba XRumer anebo na automatickou či poloautomatickou registraci do internetových katalogů. Prostě  oldschool black hat SEO linkbuilding :)
  • Vyžadování odkazu v rámci smluvních podmínek, kontraktu nebo podobné dohody, aniž by třetí strana (vlastník obsahu) měla možnost použít atribut nofollow nebo jiný způsob blokování hodnocení PageRank. – Přiznám se že tohle jsem neznal. Podmínění vložením ikonky s odkazem mělo dříve spousta služeb. Například měřiče návštěvnosti anebo i freehostingové služby. Tak pozor na to. Zrovna takovéto odkazy se dají velice dobře detekovat automaticky.

Dále Google řeší nepřirozené odkazy. V podstatě se jedná o off topic – netématický obsah. Tedy obsah, který s obsahem vašeho webu nemá nic společného. Osobně jsem s tím nikdy neměl problém a nenarazil ani na žádnou penalizaci. Ale je dobré o tom vědět.

  • Textové reklamy, které předávají hodnocení PageRank. – Obecně jakákoliv reklama by měla mít atribut nofollow
  • Reklamy ve formě placených článků s odkazy, které předávají hodnocení PageRank. – Všechny reklamní články by měly mít odkazy s atributem nofollow.
  • Odkazy s optimalizovaným textem odkazu v článcích nebo tiskových zprávách distribuovaných na jiných webech. –  Jedná se o odkazy formou klíčových slov v textech. Google na tohle býval hodně háklivý, protože to velmi dobře fungovalo ;)
  • Odkazy na nekvalitní adresářové stránky nebo stránky se záložkami. – Katalogy, RSS čtečky atd.
  • Skryté, nekvalitní nebo klíčovými slovy zaplněné odkazy vložené ve widgetech, které jsou distribuovány na různých webech. –  Opět jsou to klíčová slova jako odkazy. Tentokrát mimo hlavní obsah článku.
  • Široce distribuované odkazy v zápatích nebo šablonách různých webů. – Odkazy formou Hostováno u společnost …, Powered by WordPress, Šablona od … atd. Tohle bývalo často diskutováno jako problém. Obecně za to Google nepenalizuje, pouze takovéto odkazy ignoruje.
  • Komentáře ve fórech s optimalizovanými odkazy v příspěvku nebo podpisu – Opět klíčová slova jako odkaz anebo podpisy s longtail. Hlavně cokoliv co se dá považovat za spam.

Závěr

Obecně byste ke každému odkazu, za který jste dostali zaplaceno anebo z něj máte jiný prospěch (výměna odkazů) měli dávat nofollow. Že je rozšířenou praxí to ignorovat je věc jiná. Googel vám za to samozřejmě web z indexu nevyhodí. Většinou pouze takové odkazy v tichosti ignoruje. Penalizace jsou spíše výjimkou. Problém mají hlavně nové weby a ty s malým množství obsahu. Prostě na velkých a zaběhnutých webech se toho hodně ztratí ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Jaké odkazy jsou proti pravidlům Google”

  1. A jaký je názor na zpětné odkazy formou bannerové reklamy? Také jde o zpětný odkaz, také za to člověk většinou dostává zaplaceno, také jde často o něco co s obsahem webu moc nesouvisí, také se u nich moc neřeší nofollow.
    Máte k tomu někdo nějaké info?

      1. Myslel jsem si, že je to tak, ale všiml jsem si, že na vašich stránkách to tak nefunguje, proto mě napadlo, zda na to neplatí nějaká výjimka.
        O to co bude v postranním widgetu se zřejmě bude starat nějaké rozšíření nebo kód od adexpertu. Tedy pokud tam nevkládají nofollow, je lepší se tomu raději vyhnout, pokud nechci být penalizován? Nebo to není potřeba až tak hrotit?

        1. Google si to většinou řeší na své straně (ignoruje odkaz pokud uzná za vhodné). To by musel penalizovat celý internet. Konkretně ale u Adexpert je kód vkládán přes JavaScript.

Comments are closed.