Postřehy z investování a stín blížící se ekonomické krize

Koncem roku vždy obíhám banky kvůli dividendám z akcií.  Většinou si říkám, že za ně nakoupím dárky a nějaké tradiční věci, které souvisí s Vánocemi :) Tento rok jsem na dividendách získal nejvíce od od roku 2012, co jsem začal zkoušet investovat do akcii. Celkem to bylo 11.793,73 CZK 😎.

Popravdě jsem se akciím zrovna moc v roce 2018 nevěnoval. Přikoupil jsem jen akcie Moneta (6.4.2018, 118 kusů za 85,15 CZK/kus). Stihl jsem to před ex-date (datum do kdy musíte vlastnit akcie, abyste měli nárok na dividenda). Zpětně se to nezdá až tak zajímavé, ale nekupuji akcie kvůli spekulacím ale jako dlouhodobou investici.

Rok 2018 jsem moc nechtěl investovat protože nějak mám pořád pocit, že ta dlouho očekávána krize už musí být za rohem. Přitom až na pár zpráv nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco pomalu mělo dít. Tedy až do podzimu, to už se objevily první ukazatelé jako je zvyšování úrokových sazeb, což zdraží hypotéky a popravdě posledních několik let na hypotéku dosáhlo překvapivě hodně lidí. Není to však něco čemu bych do detailu rozuměl. Spíše mě napadlo kolika lidem skončí příští rok fixní úroková sazba a budou muset platit o dost vyšší úroky. Před několika lety úrokové sazby ČNB byly velmi nízké.

Je toho trochu víc, ale o tom jsem tento článek psát nechtěl. Jak mi to vrtá hlavou, tak jsem samozřejmě přemýšlel jak změnit investiční strategií a jak velká krize vlastně může přijít.

Zonky

Například na Zonky jsem začal v průběhu roku investovat pouze do půjček, které jsou pojištěné. Na podzim investování značně omezil. Ze začátku jsem držel hotovost pod 10 %, později pod 5 %. Bylo to dost abych měl na dobré půjčky a zároveň, aby většina peněz pracovala (byla v oběhu). Teď jsem koukal že mám v hotovosti téměř 18 %.

Předpokládám že pokud by přišla krize, tak obecně půjčky to odnesou. I když jsem optimista a věřím, že zrovna dlužníci na Zonky do kterých investuji (nejhorší hodnocení A) by měli spíše  problém se splácením. Osobně by mi to nevadilo. Vím že Zonky umí navrhnout splátkové kalendáře a se zákazníky se dohodnout.

Jsou to peníze v půjčkách. Jestli se vrátí dříve anebo později z pohledu úroku nehraje roli.

V každém případě jedna má část je optimistická, ta druhá pomalu šlape na brzdu.

Akcie

Akcie vyžadují hodně času, a ten jsem jim tento rok moc nevěnoval. Mrzí mě to, protože mě to jinak baví. Jak jsem zmínil udělal jsem jen jeden obchod a to přikoupení Moneta, což je spíše investice na několik let dopředu.

Jenomže co akcie a krize? Pokud má přijít krize, tak by se vyplatilo spíše prodávat a nakoupit až přijde ne? Tohle ve mě hlodalo už delší dobu, ale pak jsem si řekl – tohle už je spekulace. Tu nedělám, protože mi nejde :) Chci se soustředit na investování. Takže žádné prodávání protože by to mohlo spadnout, ale budu se držet heslo nakupovat (spíše přikupovat) když to bude padat :)

Výsledek nebude jistě tak zajímavý. Představa že prodám akciový titul, která spadne na polovinu a já jich najednou budu mít 2x tolik je neskutečně lákavá.

Podílové fondy

Teď se většina z vás zasměje ;) Když jsem na akcie neměl čas, rozhodl jsem se investovat do fondů od KB (Amundi). Mají jich pěknou nabídku od prakticky bez rizika a s minimálním ziskem až po rizikové, které jsou jak na horské dráze. Já jsem si vybral v podstatě tři, které by v době prosperity měly klesat a v době krize růst.

Vybral jsem tyto:

Když už o té krizi pořád přemýšlím, tak proč nějak neinvestovat, aby se peníze při ní zhodnotily. Vybral jsem proto fondy, které při poslední krizi vyletěli nahoru. Dále nevíme co to vlastně bude za krizi, tak jsem investici rozložil mezi CZK, EUR a USD.

Pokud by cena za podíl v tomto fondu vzrostla, tak z nich můžu peníze vybrat a investovat třeba do akcií anebo přesunout hotovost do fondů, které naopak v krizi půjdou dolů (lifestyle, luxusní zboží atd.).

Další investice

Bohužel nic dalšího.

  • Kryptoměnám nevěřím, ale koupil jsem si doménu hashing.cz :)
  • Nemovitosti – nerozumím tomu a nemám na to :)
  • Měny – moc spekulativní i když se mě někdo po telefonu snaží o opaku přesvědčit každou chvíli :)

Závěr

Pokud jste tento rok investovali anebo hodláte třeba příští rok, tak se podělte o zkušenosti ;)

Prosím nikdo neberte moje názory vážně. Jsem jen prosté investiční BFU. Rozumím tomu jako koza petrželi :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Postřehy z investování a stín blížící se ekonomické krize”

  1. Já se až letos dostal k akciím, viz můj poslední článek u mě na blogu. V “špatné” době, ale teď v tom budu mít drobné a jak přijde krize jak píšeš přikoupím další. Chci jet trošku tvým způsobem. Jen ne vždy držet dividendové tituly a peníze pokud to půjde reinvestovat, ať to pěkně povyroste. Já pro začátek pořídil Avast (věřím v růst jak to akcie technologických firem umí) Stock (alkohol v Polsku a u nás, cena nízko, mají nakumulovaný majetek na investice, nebo mimořadnou dividendu či odkup akcií a snižují svůj dluh, to se mi líbí) a Kofolu (ta spadla a dlouhodobě platí dividendu firmu vlastní majitelé kteří mají chuť na expanzi a zájem být dobrý hospodář, což napříkald u Čezu necítím)

  2. S kryptoměnami děláš podle mě chybu. Tím, že spadli o více jako 80% bude velká šance že půjdou nahoru. Navíc kolem BTC vzniká spousty projektů, služeb… V roce 2020 je navíc “půlení” na které se hodně spekuluje…

    1. Pro mě kryptoměny fakt nejsou, nemám rád spekulace, zvláště když se není o co hmotného opřít.

      1. Co přesně hmotného má FIAT měna? Jen “záruku státu”? Podívej se na Zimbabwe, Venezuelu ale třeba i Turecko, nebo teď Rusko… Hodnota Bitcoinu je v tom, že je to nástroj, pomocí kterého můžeš velice rychle poslat libovolnou hodnotu na druhou stranu světa, aniž by jsi se kohokoli doprošoval nebo ptal. Ukaž mi jiný způsob jak to udělat. To je ta “hodnota”. Navíc je to věc, kterou ti NIKDY, NIKDO nemůže vzít. Najdi si 10 minut a koukni na tohle video: https://youtu.be/l0dLomdgty4

        1. Tohle radši ani nebudu komentovat, přijde mi to jak nabídka “investice po telefonu”. Tento typ argumentů (odůvodnění) rovnou slušně odmítám.

  3. V kryptoměnach je nejspíš hodně zajímavej potenciál, ale taky se raději držím osvědčených akcii a teďkon ještě váhám nad ropou. Pokud zamíří pod 40, tak bude celkem zajímavou příležitostí.

Comments are closed.