Google nasadil nové vyhledávání obrázků i na desktopy

Pokud jste v posledních dnech hledali na Google nějaký obrázek, asi jste si všimli poměrně zásadních změn, anebo také třeba ne, protože Google nový design a funkce vyhledání už dlouhé měsíce testuje na vybraných uživatelích. Teď už však nové vyhledávání obrázků vidí všichni a je načase se na něj připravit.

Nové vyhledávání obrázků bylo nasazeno už v březnu 2018 pro mobilní telefony. Tehdy mě zaujaly hlavně popisy a domény pod obrázky. Říkal jsem si pokud by to platilo i pro desktopy, tak to může mít celkem zásadní vliv na onpage optimalizaci.

No a jak dneska můžeme vidět, tak se i stalo. Nové vyhledávání obrázků na desktopech zobrazuje téměř to samé. I když chybí například funkce pro hledání produktů. To však časem může přibýt. Pojďme se ale podívat co se vlastně mění.

Pod každým obrázkem je text odpovídající značce title na stránce a doména druhého anebo třetího řádu. To znamená, že pokud jsou Google obrázky zdrojem vaší důležité návštěvnosti, tak byste na to měli při přípravě textů myslet.

Předně zapomeňte na titulky jako: domena.tld: nadpis článku anebo název webu – nadpis článku. Na to není prostor. Můžete to udělat jako to mám já a dát název webu až na konec titulky anebo jej tam nedat vůbec.

Délka nadpisu se mění podle velikosti obrázku. Největší co jsem našel (panoramatické fotky) zabíraly obdélníky v poměru velikosti 2:1 a bylo pod nimi 50 znaků, následovaných mezerou a třemi tečkami. Tedy jestliže budete chtít vyniknout se svým produktem tak dominantní fotka by měla mít poměr stran 2:1 a titulek stránky říct vše důležité do 50 znaků. Ideálně značka, název produktu, emoji (fungují) a sleva :D

Co se týká dalšího řádku s doménou, tak kdo má lepší doménu, tak bude více vidět. IDN domény se prozatím zobrazují jako puny code. Teoreticky by vizuálně šla získat nějaká ta pozornost třeba subdoménou.

Ještě se vrátím k obrázku nahoře. Červeně jsem označil nevhodně použité title, které se objevuje u štítků (kategorií, rubrik) – obrázek k nim byl špatně přiřazen. Zeleně je pak označen správný kratší nadpis. Pro magazíny to asi moc nebude, protože delší nadpisy lépe zaujmou. Dále jsou zeleně označeny i rozšiřující hledání. To mohou být témata pro další články (obrázky).

Další novinkou jsou Informace o autorech obrázku. Pokud má obrázek vyplněná IPTC metadata Creator a Credit, tak se zobrazí při rozkliknutí obrázku, pod ním Informace o autorech obrázku. Jedná se o odkaz, který zobrazí obsah metadat.

Tato metadata si můžete prohlédnout i ve Windows. Stačí na obrázek kliknout pravým tlačítkem a vybrat Podrobnosti.

 

Samozřejmě jdou i přidávat, mazat a editovat. Můžete si tak označit své vlastní produktové fotky. Sice konkurenci nic nebrání si metadata upravit, ale pokud se jim to nepovede, tak budou mít minimálně ostudu.

Závěr

Máme tu pár novinek, které mohou opět pomoct získat nějakou tu návštěvnost navíc. Stačí jen nepodceňovat onpage optimalizaci :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup