Petice proti zdražování .com

Ministerstvo obchodu Spojených států amerických v roce 2012 zakázalo společnosti Verisign zdražovat .com domény. Díky tomu jsme si dlouho mohli vychutnávat hezkou cenu 7,85 USD + 0,18 USD poplatek ICANN u registrátorů, kteří prodávají domény bez marže. Jenomže zákaz zdražování končí v listopadu 2018. Jen pro připomenutí za zákaz zdražování lobovala u ministerstva obchodu ICA (Internet Commerce Association), jako zástupce majitelů internetových stránek.

Verisign nemá toto omezení u .net. Proto jí také každý rok zdražuje zhruba o 8 %. V roce 2011 stála 4,95 USD, tento rok 9,02 USD a v roce 2023 se předpokládá cena 14,52 USD bez ICANN poplatku, který je u .net 0,75 USD.

Aby podobný osud nepotkal i .com doménu, tak se objevila online petice opět pod záštitou ICA. Tuto petici chce znovu předložit Ministerstvu obchodu Spojených států amerických. Petici najdete zde. Vše zaštítily stránkami stopthepriceincreaseof.com. Na nich vysvětlují že Verisign má na nejpoužívanější doménu na světě monopol a že se jedná o obrovský stroj na “tištění” peněz. Argumentují velkým růstem akcií a štědrými odměnami pro vedení společnosti.

Osobně si myslím, že by národní domény měly být pod správou neziskových společností pod dohledem komunit a odborné veřejnosti. Měly by se snažit doménu co možná nejvíce propagovat, podporovat zavádění nových technologií (DNSSEC, IDN, SPF, DKIM atd.) a z přebytečných peněz vzdělávat internetové uživatele. No a samozřejmě držet cenu na úrovní, aby si jí mohl dlouhodobě dovolit každý a to včetně studentů. V podstatě to co dělá náš CZ.NIC.

Co se týká domén v soukromém vlastnictví (sTLD/nTLD), tam bych to nechal na soukromých firmách. Jsou to jejich peníze, tak ať si s cenou dělají co chtějí.

Problém jsou gTLD, jako je právě .com. Ty by měly být brány jako součást internetu, který by měl být zdarma. Samozřejmě každému kdo se o něco stará by měla náležet nějaká odměna. Nikdo se nebude starat o něco tak náročného jako je provoz domény zdarma. Mimochodem Verisign .com doménu nevlastní, pouze má od Ministerstvo obchodu Spojených států amerických právo jí provozovat. Právě to byla páka, aby nezdražili. Pokud by to udělali, tak o nejlukrativnější doménu, kterých je registrováno téměř 134M by přišli.

No uvidíme jak to bude pokračovat. Pokud by se sešlo dost podpisů, třeba by ICA opět ministerstvo obchodu přesvědčili.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Petice proti zdražování .com”

  1. Doporucuju nastudovat co vse Verisign dela v ramci internetove komunity :) rozhodne jejich miliardy dolaru nekonci v kapsach manazeru

Comments are closed.