Vkládání obrázků z jiných zdrojů nebere Google jako odkazy

Jednu dobu se hodně diskutovalo o tom, zdali vkládání obrázků z jiného zdroje se považuje za odkaz anebo ne. Bylo to v souvislosti s infografikami, které některé společnosti publikují za účelem propragace a právě získáním zpětného odkazu. Otázka zdali je vložení obrázku považováno za odkaz padla i v rámci Google Webmaster Hangout z 24. srpna 2018, kde odpovídal John Mueller, ze švýcarské pobočky Google.

Odpověď je jednoduchá – vložený obrázek není považován za odkaz. Je tedy jedno zdali jej máte na stejné doméně anebo na nějaké CDN. A to dokonce i pokud je obrázek součástí odkazu. Google jej prostě bere jen jako obrázek, bez přínosu pro doménu na které se nachází.

Pokud tedy chcete něco z infografiky vytěžit je důležité, aby vložený kód obsahoval i nějaký text s odkazem.

Samozřejmě obrázek má také svou autoritu na internetu a pokud je na něj odkazováno hodně s určitým textem okolo, tak se může výrazně zlepšit jeho pozice v Google Images. Tohle jsem před pár lety vyzkoušel a šlo to poměrně dobře, ovšem velkou roli sehrály další technické faktory.

Závěr

Není třeba se tedy bát vkládat obrázky z dalších zdrojů. Na druhou stranu zvažte i technické věcí. Pokud se obrázek nachází na serveru v USA, může nějakou dobu trvat jeho stažení. V Asii se to protáhne ještě o pár vteřin. Osobně obrázky, které chci sdílet radši stáhnu a nahraji na web. Tak máte navíc nad obrázkem i kontrolu – někdo jej může smazat anebo nahradit. Samozřejmě je nutné brát ohledy i na licenci.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup