Znáte Google Web Light?

Do nové verze Google Search Console byl zahrnut filtr, díky kterému se můžete podívat kolik lidí vidělo ve vyhledávání a kliklo na odkaz na váš web, přes službu Google Web Light. Prozatím se dala takováto návštěvnost pouze detekovat přes měření návštěvnosti. Imprese na Google však zjistit nešly.

Co je Google Web Light?

Jedná se o službu Google, která si stáhne vaši webovou stránku a překóduje jí, tak aby se zobrazila i lidem, kteří mají extrémně pomalé internetové připojení. Bavíme se tady o rychlostech v desítka kbps. Tedy rychlosti, s kterou by se dnešní průměrná stránka (přes 1 MB) se vším všudy stahovala i v řádech minut. Google tvrdí, že Web Light dokáže stránku překódovat tak, že bude o 4x rychlejší a spotřebuje o 80 % méně dat. Díky tomu údajně vzroste návštěvnost až o 50 %.

Na následujícím videu uvidíte srovnání načtení běžné stránky a překódované přes Web Light, pokud návštěvník má připojení 2G (35 kbps).

Samozřejmě tak hezky jako na videu to vždy nevypadá :)

Ze stránky se osekají styly, odstraní většina javascriptu a všechny obrázky proženou celkem brutální kompresí. Což má za následek, že responzivní šablony mohou přestat fungovat. Samozřejmě technologie jako lazy loading nefungují.

Ostatně jak si vede váš web můžete vyzkoušet zde (stačí přepsat URL):

https://googleweblight.com/?lite_url=https://404m.com

Jak vidíte není to rozhodně hezký pohled, ale svou roli to plní. Lidé s velmi pomalým internetem si mohou prohlédnout obsah vašeho webu a dostat se k informacím.

Samozřejmě není to jen tak. Většina reklamních systémů nefunguje. Podle nápovědy Google fungují jen reklamní sítě Sovrn, Zedo a AdSense. Ovšem nemusíte se bát, pokud má někdo tak pomalé připojení, že se mu zobrazuje web přes Web Light, tak by žádný banner stejně neviděl :)

Závěr

Co jsem koukal do statistik, tak na mých webech za poslední 3 měsíce prakticky nikdo Web Light nevyužil. Na druhou stranu impresí byly desítky. Věřím že pro některé části světa, kde je internet přes mobil anebo wi-fi opravdu pomalý může být nárůst přístupů přes Web Light signálem více optimalizovat web. Přitlačit na kompresi obrázků, případně zvážit zdali jsou vůbec nezbytné. U reklam zase přejít na textovou formu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup