Zonky začali rozesílat celkem povedený přehled portfólia

Dnes mi ze Zonky přišel email “Vaše portfolio na Zonky”. Jedná se o přehled toho jak si vedete v porovnání s ostatními, jednoduchá analýza portfólia v porovnání s ostatními, souhrn kolik máte k investování s call to action tlačítkem a statistiky Zonky. Musím uznat, že to nejen hezky vypadá, ale také určitě dobře funguje jako marketingový nástroj pro připomenutí se méně aktivním uživatelům. Rozhodně by se z tohoto newslettru dalo inspirovat ;)

Začátek emailu je personalizované oslovení. To funguje daleko lépe než obecné oslovení – zákazníku, uživateli atd. Následuje výzva k akci – pojďme se společně podívat na analýzu a přehled Vašeho portfólia k …. Vynechat obvyklé fráze a přejít rovnou ke call to action je dobrý začátek. Jednak zaujme i lidi, kteří rychle prochází poštu, ale také ve spoustě emailových klientů je náhled prvních pár vět.

Následuje souhrn analýzy, která je rozvedená v další části.

Jak je psáno v emailu diverzifikace portfólia je dobrá pro statistiku. Pokud celý koncept Zonky bude fungovat, tak v průměru díky diverzifikaci vyděláte. Nutno podotknout, že těch 625 aktivních investic jsem skládal už od začátku Zonky. Celkem jsem za celou dobu investoval do 825 půjček. Většinou investuji minimum 200 CZK, s takovou částkou prostor na diverzifikaci je.

Většinu peněz mám rozinvestovanou mezi bezpečnými půjčkami A++, A+ a A s relativně nízkým úročením. Na zkoušku mám i pár ostatních. Jednalo se prostě o zajímavé příběhy. Po zvýšení poplatků, jsem se zaměřil na A++ a A, které mi dávaly v poměru riziko a úročení největší smysl. V posledních měsících jsem zkusil přihodit i na několik B.

Roční očekávaný výnos portfólia mám 5,3 %, aktuální je však 7,4 %. Pro srovnání na dividendách z akcií mám 7,18 % po odečtení srážkové daně.

V další části je srovnání s ostatními investory. S proinvestovanými 5,8K patřím mezi horních 50 % :) Ohledně zmíněné slevy na poplatcích. Záleží kolik máte celkově proinvestováno. Nad 150K je to 5%, nad 200K 10%, nad 500K 15% a nad 1M získáte slevu 20 %. Kdo investuje do rizikovějších půjček, kde jsou poplatky vyšší tak může zvýšit svůj zisk.

S investovanými 105K patřím do top 20 % :) Jen dodám, že jsem si dal strop 100K a zbytek už jen točím.

Za květen jsem investoval do 29 půjček, což mě také řadí do top 20 %. Přiznám se, že se na Zonky přihlásím zhruba jednou za týden, projdu příběhy a “rozhodím” investice. Měsíčně se mi má vrátit zhruba 3K, ale zákazníci Zonky často využívají bezplatnou možnost navýšit splátku a ušetřit tak peníze za úroky. Například v květnu se vrátilo cca 4K, v dubnu dokonce 5,5K. Je tedy nutné reinvestovat. V současné době o žádosti nouze není.

625 aktivních investic mě řadí do top 5 %. Je to hlavně tím, že jsem se Zonky už od začátku a investuji minimum.

Souhrn profilu s call to action tlačítkem. Velmi dobrý nápad, zvláště pro uživatele, co zapomněli, že mají ještě nějaké peníze u Zonky.

Superinvestor je marketingové lákadlo Zonky. Vyžaduje po 3 měsíce pravidelně investovat do 5 půjček a poslat na Zonky alespoň 1K CZK. Za to jdete do slosování o 50K CZK. Není to špatný nápad a podle mě by se vyplatilo do toho jít. Osobně jsem posílal po 5K CZK jednou za čas, ale přizpůsobit se tomuto by nebyl problém. Osobně jsem však prozatím skončil na investovaných 100K a jen reinvestuji.

Těsně před koncem jsou statistiky Zonky. 258M CZK rozpůjčovaných pro 1.831 zákazníků. 564 nových investorů a 10.681 aktivních stávajících.

Vychází to na 61 půjček/den, což je rozhodně o dost víc, než když se projekt rozjížděl. V průměru 141K CZK na půjčku, to je dost prostoru pro investory.

Poslední část je Další informace pro investory. Nebudu sem dávat screenshoty, ale celý text včetně odkazů bez UTM parametrů.

Pro zpřehlednění vývoje risku na Zonky jsme obvyklou tabulku přesunuli na web. Prohlédnout si ji můžete zde, pravidelně ji aktualizujeme.
Na blogu Zonky Times přinášíme pravidelné novinky a zajímavosti ze světa investic. Přečtěte si naše články pro investory nebo rozhovory se zajímavými zákazníky Zonky.

Zonky PR tlačí fakt silně, což je vidět na sociálních sítích i projektu Zonky Times. V půjčkách se dobré PR určitě hodí. Ostatně ale kde ne? :)

Závěr

Jsem rád že jsem před pár lety do Zonky šel. Pamatuji se, jak jsem pročítal smlouvy a byl na vážkách jestli fakt nafotit občanku anebo se na to vykašlat. Njn s tím rozhoupáním se a riskováním mi to i dnes nejde :)

Ještě se přiznám, že poslední měsíce mám trochu obavu, jak se popere Zonky s případnou ekonomickou krizí. Když padají akcie, tak stále mají nějakou hodnotu, ale půjčky se stávají rizikové, protože v krizi lidé často ztrácí příjmy. Jasně ideální by bylo se tím nestresovat a vyvážit něčím portfólio, co naopak půjde nahoru. Na druhou stranu když jdou akcie dolů tak ideální je mít hotovost ne?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Zonky začali rozesílat celkem povedený přehled portfólia”

  1. Vieš odporučiť (skúšal si) aj nejaké iné zahraničné platformy na P2P půjčky, kde to nie je lichva a netreba občianku? Zonky v poslednom čase valí riadne do PR, platforma sa zjavne solídne rozbehla a ročný výnos vyzerá byť veľmi solídny v porovnaní s bežnými bankami na terminovaných vkladoch. Pri rozumnom rozložení portfólia to môže byť z dlhodobého hľadiska zaujímavé.

  2. Drago, máš skúsenosti ako je to s vymáhaním pohľadávok v Zonky z pohľadu investora? Ide mi o to, že Zonky určite nejakým spôsobom pohľadávky od neplatičov vymáha (či už mimosúdne, alebo súdne), stále ide o zmluvný vzťah medzi investorom ako veriteľom a dlžníkom. Prípadným žalobcom by mal byť teda samotný investor, ale neviem si predstaviť, že by investor musel vystupovať v desiatkach súdnych sporoch o zaplatenie pár korún. Zonky teda uzatvorí zmluvu o postúpení pohľadávky s investorom a následne to už vymáha vo svojej réžii?

    1. O všechno se postará Zonky. Po zesplatnění půjčky to podstoupí soudu. Z toho co vymohou si vezmou náklady (max 30%) a zbytek dají investorům.

Comments are closed.