Zonky zvedá razantně poplatky

Na Facebookové skupině pro investory v Zonky se objevila informace, že od 1.9.2017 se mění poplatky pro investory. Měl dorazit i informační email, ale nějak jsem ho nedohledal.

Já a Zonky

Zonky využívám jako alternativu k dividendovým akciím. Vyberu si zajímavou žádost o půjčku a přihodím minimální částku, což je momentálně 200 CZK (maximum je 5K CZK). Má strategie je vybírat si žádosti, kde je malé riziko a také malé úrokové zhodnocení (4,99% – 9,99%). Osobně mi to vyhovuje. V současné době mám aktuální čistý výnos 8 %. Více se o mých pokusech investovat do Zonky dozvíte zde.

Změna investorských poplatků

Doposud byl investorský poplatek, který si Zonky účtoval 1 % z realizovaných investic ročně. Nedělal se rozdíl mezi jednotlivými rizikovými kategoriemi, což celkem znevýhodňovalo ty nejnižší A** a A*, kde je úročení 3,99 % a 4,99 %. Po odečtení poplatků tedy 2,99 % resp. 3,99 %. Ostatně moc o ně ze strany investorů ani nebyl zájem, často je doinvestoval sám Zonky.

Zonky se rozhodl že investorský poplatek navýší u těch nejžádanějších půjček. To jsou takové, které zmizí z trhu v řádech minut, či někdy i desítek vteřin.

Přehled poplatků a výnosů:

Rating Úročení Starý Pro investora Nový Pro investora
A** 3,99% 1,00% 2,99% 0,25% 3,74%
A* 4,99% 1,00% 3,99% 0,50% 4,49%
A++ 5,99% 1,00% 4,99% 1,00% 4,99%
A+ 8,49% 1,00% 7,49% 2,50% 5,99%
A 10,99% 1,00% 9,99% 3,00% 7,99%
B 13,49% 1,00% 12,49% 3,50% 9,99%
C 15,49% 1,00% 14,49% 4,00% 11,49%
D 19,99% 1,00% 18,99% 5,00% 14,99%

Samozřejmě takovéto navýšení zvedlo vlnu nevole. Začalo se přepočítávat a porovnávat.

Jak to změní moji strategii

Předně se přiznám, že v současné době nejsem schopen posoudit výhodnost či nevýhodnost zisku pro investora. Důvod je ten, že z 555 investic nemám žádnou v kolonce ztraceno. Jasně pár jich je po splatnosti, ale u žádné není dlouhodobý problém. Nedokážu tak započítat ztrátu do procent výnosnosti.

Může za to i to, že jsem prostě “konzerva”. 56 % investované částky mám v ratingu A++, 25 % v A+ a 10 % v A. Těch zbylých 9 % je v B a C, malá část pak v A*.

Pokud by platily nové poplatky dnes, tak se u mě zvednou náklady na investorské poplatky o 77,4 %. Což zní trochu hrozivě, ale 27 % z toho nárůstu jsou jen poplatky z těch 9 % (B, C), které jsem vzal jen jako test. Zbytek je A+ a A, do kterých investuji pravidelně. Věřím že některé investory, kteří si schválně vybírají rizikovější půjčky to může odradit. Ovšem těžko říct, nevím nakolik jsou B, C a D rizikové. Jde o to si to spočítat.

Takže teď je načase zvážit mou strategii. Momentálně chci mít zisk kolem 6 % bez většího rizika. To se mi dařilo. Jenomže jak to udělat od září to bude otázka.

Nejjednodušší varianta je cílit na půjčky A+, ovšem těch moc není, takže je třeba namixovat je vhodně s A++ a A (1:1). Opět je otázkou zdali bude dostatek A, aby vyvážily A++, těch je zase přebytek. Navyšovat částku nechci, vyhovuje mi mít stovky menších investic. B se mi zdají už rizikové.

Závěr

Samozřejmě se nabízí varianta, že pokud nedokáží Zonky poskytnout dostatek A+ a A, tak by se hodilo rozšířit působení i ke konkurenci. Problém je, že mě zatím žádná zaběhnutá moc nezaujala. Všechno mi přijde moc rizikové. Jako podmínku si také kladu mít licenci a dohled ČNB.

Jediná alternativa je momentálně novinka bondster.com, ale moc jsem toho o nich zatím nedohledal.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Zonky zvedá razantně poplatky”

  1. Jediný, kdo na tomhle konceptu vydělává, je Homecredit.

    Pomocí Zonky krásně zprivatizoval riziko mezi stovky blbečků a sám už jen hrabe a hrabe a hrabe. Geniální podnikání.

    1. To víte, v tomhle státě je 99% obyvatelstva finančně negramotná a vůbec si to neuvědomuje, proto jsme taky po 25 letech na úrovni rozvojové země a i Vietnamci se nám smějou.

  2. Ahoj, děkuji za update a velmi kvalitní uvažování nad tématem investování přes Zonky. Jsem čerstvým investorem a rád bych se zeptal, jaká je Vaše průměrná investovaná částka? Držím palce a budu rád za další postřehy ze světa investic. Děkuji a úspěšný den.

    1. Ze začátku 600:400:200 (A++,A+,A) To ale bylo málo půjček. Teď jedu 200 Kč a za měsíc se dá konzervativně proinvestovat bez problémů 5K CZK.

  3. To mi teda moc radost neudělali, zrovna jsem se před nedávnem dostal na řadu a konečně aktivoval účet :)

  4. Ahoj, co se týče toho mailu, tak mě např. dorazil 15.6. 2017 (předpokládám, že to šlo všem naráz). Co se týče nové poplatkové strategie, tak “je to hnus velebnosti!”. Asi radši budu sunout ve větší míře investice na mintos.com se kterým, mám zatím dobré zkušenosti (cca půl roku – vím, není to moc), ale na primárním trhu nemají poplatky vůbec a berou jen 1% ze sekundárního trhu (https://www.mintos.com/en/invest/price-list/)

  5. Od 1.9.2017 na zonky.cz taky koncim. Je mnoho svetovych platforem, kde je mozne dosahnout podstatne vyssiho zhodnoceni nez u Kellnerovych zonky.cz a to i ted pred zvysenim poplatku, natoz pak. Navic s nizsim rizikem (tj. kratsi doba pujcek). Zacinam mit obavy, jak to s ceskymi platformami bude, kdyz jich posledni dobou hodne ukoncilo nebo utlumilo cinnost…

  6. Mnoho lidí říká “končím” nebo se jen egoisticky povyšuje jako Martin a Karel, ale až na zmínky o Mintos jsem neslyšel, kam lépe finance přesunout při stejném riziku, výnosnosti, náročnosti na správu atp.

  7. Dobrý den, investuje nadále do Zonky a hodláte v brzké době napsat další recenzi? :)

    1. Po změně poplatků nejen můj zájem výrazně opadl. Nějak se mi nedaří už v tom najít ideální systém. Dávají mi smysl jen A++ a A, ale už to prostě není ono. Na tržiště teď také není zrovna ideální pohled – vypadá to tam mrtvě (investoři neinvestují). Podle statistik, tak většinu půjček zainvestuje rovnou Zonky – https://donky.cz/Statistics/Investments

      1. Souhlasím. Zájem hodně opadl. Už jen točím to, co se mi vrátí a většinou už kratší půjčky aby se mi půjčené peníze vrátily do 7 let. Dle mého to hodně opadlo. Navíc ani roboti už nejsou potřeba. Je to takové až moc klidné.

Comments are closed.