Jak na vaše A/B testování bude reagovat Google?

John Mueller se objevil na Redditu a v sekci TechSEO zodpověděl pár desítek otázek. Mezi nimi byla i jedna týkající se A/B testování, které je stále oblíbenější metodou optimalizace. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vlastně na A/B testování bude reagovat Googlebot? A je správné mu omezit přístup?

A/B testování je metoda, kdy náhodnému anebo vybranému vzorku lidí ukazujete něco jiného. S dostatečným vzorkem pak můžete posoudit zdali bude lepší ponechat variantu A nebo přejít na variantu B. Většinou se testuje hlavně uživatelská přívětivost a efektivita určitých prvků například na konverzní poměr. Pokud máte eshop může být A/B testování zdroje velmi cenných informací. Ty mohou mít až tak velkou váhu, že z nevýdělečného projektu udělají ziskový.

Jenomže ukazovat dvěma skupinám rozdílný obsah by mohlo být klidně vykládání jako black hat technika, zvláště když bude mít Googlebot pocit, že mu podsouváte něco jiného než běžným návštěvníkům. Takže jak na A/B testování pro Google?

John Mueller doporučuje Googlebota nijak neovlivňovat. Rozhodně mu nepodsouvat žádný specifický obsah, protože to opravdu může být považováno za black hat SEO techniku zvanou cloaking. Místo toho se k němu máte chovat jako k běžnému uživateli, tedy buď spadne do testovací skupiny anebo ne.  Když se mezitím dostane na jinou verzi webu, tak to nevadí. Tedy za předpokladu, že zaměření stránky zůstane stejné. Jako příklad problémového zaměření uvádí affiliate na půjčky vs komiksy.

Jak to tedy udělat správně?

Z technického hlediska si Googlebot neukládá mezi návštěvami cookies. Takže to můžete využít k tomu, abyste jej nezařadili do testovací skupiny.

Dále můžete využít toho, že test bude probíhat na jiné URL. Pomocí canonical pak určité, že tato stránka je duplicitní a Googlebot se podle toho zachová.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak na vaše A/B testování bude reagovat Google?”

    1. Neměl by, ale je nutné dodržet ty podmínky v článku. Zvláště pokud by se výrazně měnil obsah (a věřím i rozložení prvků na stránce), tak dvě URL.

Comments are closed.