Mají vůbec smysl hodnocení na Facebooku?

Dneska jsem si přečetl článek Fatty Pillow vs. Restaurace Podolka? Trapné ve všech ohledech. Je to krásná ukázka toho, jak může být hodnocení na Facebooku zavádějící, či v konečném důsledku vlastně zbytečné. Prostě seženete pár set irelevantních hodnocení a můžete významně posunout průměrnou známku. Má takové hodnocení vůbec ještě smysl? Samozřejmě že nemá.

Hodnocení produktu či služby je pro mnoho lidí důležité. Sám pokud zvažuji nákup, tak se sháním nějaké informace. Jenomže nějaké hvězdičky mě nezajímají, protože se z nich nic relevantního nedozvím. To co hledám jsou recenze, které psal někdo z oboru. Člověk, který když narazí na první problém, tak produkt ihned nezatratí. Někdo kdo už má zkušenosti s podobnými produkty a může je srovnávat. No a to nejdůležitější – ví podle jakých kritérií.

No a teď to srovnejte s tím dát anonymně hvězdičky a vůbec to dál neřešit. Jakou to vlastně má vypovídající hodnotu. Pro další uživatele prakticky žádnou, ovšem jsme na demokratické sociální síti, kde jsou si všichni rovní a každý může klikat kam chce a psát co chce, tedy pokud v tom nejsou třeba bradavky. Ty na FB na rozdíl od zbraní rozhodně nepatří. Ale to je jiný příběh.

Co se s tím vším vlastně dá dělat?

Pro jednotlivé stránky prostě vypnout hodnocení a odstranit box ze stránek (Nastavení – Upravit Stránku – Hodnoceni – Nastavení – Recenze jsou povolené – Vypnout). Vaše stránka na sociálních sítích má sloužit ke komunikaci s fanoušky. Relevantní hodnocení působí určitě hezky ať už je dobré anebo špatné. Dobré je prostě fajn reklama, zlé zase můžete pomocí vhodné komunikace proměnit v pozitivní PR, zvláště když zákazníka přesvědčíte. Snaha zlepšovat se, zdokonalovat anebo řešit problémy je známkou aktivity a vstřícné komunikace. Ovšem pokud dostanete jednu hvězdičku bez textu od někoho koho neznáte a který nereagujete tak s tím moc dělat nemůžete. Máte z toho jen blbí pocit.

A jak to celé zastavit? No nejjednodušší způsob jak jakoukoliv statistiku bezpečně zlikvidovat je zaplavit jí nerelevantními daty. Prostě nakoupit si stovky anebo tisíce pozitivních či negativních hodnocení. Efekt průměrné známky bude stejně vypovídající jako na začátku uvedeném článku. Pokud to udělá každá stránka, tak hodnocení přestanou mít nějaký význam. Stanou se naprosto nic neříkajícím. Za skutečně relevantní zapadnou v davu.

Btw. mohl by to být zajímavý sociální experiment postavit nějakou sarkasticky laděnou službu na “negativních” hodnoceních. Přeci jen většina služeb je hodnocena velmi vysoko, pokud vám konkurence nenakoupí negativní recenze. Takové jednohvězdičkové služby by určitě zaujaly :)

Závěr

Na sociálních sítích to chce brát všechno s rezervou. Hlavně pokud nějakou stránku spravujete. Říká se že do obsahu máte dát srdce a dělat jej naplno. Podle mě to na sociálních sítích neplatí. Postavil bych je na úroveň dalšího komunikačního kanálu.

Srdce dejte do tvorby obsahu, který můžete kompletně ovládat. Věnujte čas fanouškům kteří jej komentují a pomáhají vám jej rozvíjet. Určitě k tomu patří i trochu adrenalinové diskuze, které prověří vaše znalosti z oboru, ale rozhodně ne trolům a haterům. Ty prostě na svém obsahu jedním klikem zablokujte a neřešte. Tohle na sociálních sítích udělat nemůžete. Tam poděkujte za příspěvek a neřešte to. Čím dříve ukončíte diskuzi tím lépe. Zbytečně to bude deptat vás i další fanoušky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup