Nový report PageFair o blokování reklamy ukazuje velký nárůst u mobilů

Blockthrough (dříve PageFair) je společnost, která se zabývá detekcí software na blokování reklam. Jejich studie PageFair Adblock Report od roku 2015 přináší zajímavé statistiky o rozsahu blokování reklamy. A právě teď vyšel report se statistikami za rok 2019.

Technický pokrok

Dříve bylo nutné u internetových prohlížečů nainstalovat rozšíření, které blokování reklam umožňovalo. Mezi nejoblíbenější patří stále Adblock plus, Adblock Ultimate, AdBlock, Adguard a uBlock Origin. Teď už se však stále častěji setkáváme s prohlížeči, které mají přímo v sobě blokování reklam zabudované. Jedná se zejména o Opera, Brave, UC Browser anebo Adblock Bowser. Tyto prohlížeče buď přímo reklamu blokují anebo v případě potřeby tuto možnost uživateli nabídnou (například když zjistí, že reklama zpomaluje prohlížeč). Skrytou schopnost blokovat reklamu však mají i prohlížeče Microsoft Edge, Firefox, Samsung Internet anebo Yandex Browser.  Počet blokátorů reklam formou rozšíření pro stávájící prohlížeče odhaduje Pagefair na stovky.

Nově však na scénu vstupují i služby na ochranu soukromý, které neblokují přímo reklamu ale přenosy. Jedná se zejména o VPN služby – NordVPN, Windscribe, Perfect Privacy, Block This a PrivateInternetAccess. Na úrovni DNS pak Adguard DNS, SecureDNS, AdBlock, Pi-hole, Alternate DNS a Private DNS.

Dalo by se tedy říct, že blokování reklam se stalo součástí odvětví ochrany osobních údajů, které celkem slušně roste.

Blokování reklam na desktopech klesá, na mobilech závratně roste

Celkem překvapující je že počet uživatelů na desktopech, kteří blokují reklamu poklesl o 41M na 236 milionů (Q1 2019 vs Q4 2019). Studie Pagefair to připisuje tomu, že uživatelé tráví více času na mobilech.

Naopak na mobilech je vidět opravdu citelný růst. V 1Q 2019 používalo blokování reklam 469M uživatelů, v 4Q 2019 už 527M. Za tímto výrazným trendem je údajně Asie, kde mají prohlížeče blokování reklamy přednastavené.

Nejpopulárnější je zde UC Browser, který celosvětově používá 405M uživatelů. Velmi silný podíl na blokování mobilní reklamy má i Opera se 123M uživateli. Zajímavý meziroční růst zaznamenal v Evropě a USA prohlížeč Brave a to 89 %. Celkem jej v prosinci 2019 v Evropě a USA používalo 10,4M uživatelů.

Jak se Google brání blokování reklamy

Google Chrome je nejrychleji rostoucí a nejpoužívanější internetový prohlížeč. Velkou zásluhu na tom má Android, kde je jako předinstalovaný prohlížeč. Mobilní telefony s Androidem jsou nejrozšířenější hlavně v rozvojových zemích. Nárůst blokování reklamy v Chrome je téměř stejný jako nárůst všech prohlížečů, které v základu blokování reklamy podporují anebo u nich je blokování reklamy umožněno doplňkem.

Není se tak čemu divit, že Google, který stojí a padá na příjmech z reklamy se snaží házet klacky pod nohy blokování reklamy.

Závěr

Je pravda že pohodlně procházet webové stránky na mobilu je dnes pěkně náročné. Popravdě mi ani tak nevadí reklamy jako spíše otravné dotazy zdali může web posílat push notifikce, sledovat polohu, posílat mi emailový newsletter, zdali souhlasím s koláčkovou lištou anebo zpracováním dat apod. Na desktopu se ty lišty dají ignorovat případně otravná okna zavřít přes ESC/kliknutím mimo, ale na mobilu už je to náročnější. Když se k tomu připojí ještě otravná reklama už to je spíše depresivní. Navíc co si budeme říkat, při posouvání stránky na mobilu si na reklamu neúmyslně kliknete daleko snáze, než na počítači. Takže chápu lidi, kteří na mobilu reklamu blokují. Pokud o možnosti blokování reklamy víte, tak je otázkou kdy narazíte na nějaký velký bordel, který vás donutí začít reklamu blokovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Nový report PageFair o blokování reklamy ukazuje velký nárůst u mobilů”

  1. zajímavý by byl pohled “druhé strany”, tedy těch co reklamu platí k
    Navíc co si budeme říkat, při posouvání stránky na mobilu si na reklamu neúmyslně kliknete daleko snáze …
    Sám omylem kliknu relativně často a okamžitě zavírám, ale někdo nekomu platí, že jsem klikl, ne? Nemusí vždy, to vím, ale přeci jen.
    Není někde zmínka nebo názor na toto?

Comments are closed.