Plánuje Twitter zvýšit počet znaků ze 140 na 10 tisíc?

Více zdrojů zaslechlo štěbetání, že by mohl stoupnout limit tweetu ze 140 znaků na 10 tisíc. Této změny se možná dočkáme už koncem března tohoto roku. Mám se těšit anebo naopak bát?

Jestli je na Twitter něco výjimečného, tak právě nutnost zesumarizovat své myšlenky do pouhých 140 znaků. Někdy je to umění a jindy zcela nemožné. Ovšem v tom je podle mě právě krása této sociální sítě. Odpadají sáhodlouhé monology, není prostor na zbytečnou omáčku kolem. Prostě napíšete hlavní myšlenku a pustíte jí do světa. Ve většině případů má tweet prostě formu, toho co vám právě teď proletělo hlavou. Možná i díky tomu je Twitter jedničkou ve sdílení informací.

Když píšete za sebe je to super, ale u komerčních účtů je to náročné. Někomu probleskne myšlenka postěžovat si a vy teď máte 140 znaků na krizovou komunikaci. Navíc Twitter je z pohledu komerční komunikace úplně někde jinde. Pochlubit se na Facebooku úspěchem není nic těžkého, zkuste to ale ve 140 znacích, tak aby to vypadalo k světu. Zatímco příspěvky z Google plus se dají kopírovat na Facebook (obráceně to vzhledem k formátování nedoporučuji), tak na Twitter musíte mít právě tu myšlenku, aby byl tweet náležitě viděn a zaujal.

Možná právě to je důvod, proč Twitter chce změnit pravidla. Na trhu mu to moc nejde a příjmy klesají. Přírůstek nových uživatelů se zpomaluje.

Twitter přitom nespí

Na druhou stranu Twitter inovuje a nebál bych se říct, že je oproti konkurenci napřed. Jako jeden z prvních pochopil výhody gifových meme  a implementoval je. Přitom počítal s nárůstem jejich velikosti a tak je automaticky převádí do mp4. Další novinkou bylo zavedení emoji. Kdo to s nimi umí tak nejen, že dokáže zvýraznit svoje tweety, ale také ušetří pěkných pár znaků. Podpora různých karet zatraktivní sdílení obsahu atd. Testují se i nové věci na vybraných účtech jako například zajímavé tweety za posledních X hodin.

Možná je problém Twitter někde jinde

Chápu, že chce Twitter vydělávat a mít více uživatelů, ale podle mě na to jde prostě špatně. Místo aby se snažil být blíže uživatelům tak se mění. Například dodnes není možné si vybrat trendy z ČR anebo mého okolí. Co když se v Táboře zrovna bude konat nějaká velká demonstrace a všichni o ní píší, ale já to nevím, protože v trendech nevidím ani ČR natož Jižní Čechy o Táboře nemluvě. Když už je Twitter sociální síť, chtělo by to více té sociálnosti.

Závěr

No uvidíme, kam to Twitter dopracuje. Doufejme, že se alespoň vývojáři postarají, aby se do těch 10 tisíc znaků nedalo nacpat označení 200 účtů. Spamovací roboti rozhodně budou mít na pilno.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Plánuje Twitter zvýšit počet znaků ze 140 na 10 tisíc?”

  1. Mně sociálnost (co to vlastně je?) tak moc nechybí. Co mi vadí postatně více, je nerelevantnost informací, které mi Twitter předkládá.

    Například: Sleduji x účtů, které sledovat chci. Jsou to lidé, kteří mají pro mne relevantní příspěvky. Bohužel mi Twitter ve feedu ukazuje miliardu různých retweetů, které jsou mnohdy zcela mimo téma, o kterém daný člověk většinou tweetuje a proč ho já nejspíš sleduji.

    Vím, že to je problém autora. Ne sociální sítě. Nicméně více „důležitých věcí“ najdu na Facebooku než na Twitteru, kde vidím jen samé retweety apod.

    Líbilo by se mi, kdyby Twitter zapracoval více na relevantnosti informací a třeba zmíněné retweety mi ukazoval pouze tehdy, pokud by byly relevantní vůči tomu, o čem daný účet píše, nebo byly oblíbené ostatními followery toho účtu. Stejně tak by se mi líbilo, kdyby sám filtroval irelevantní příspěvky mimo běžné téma toho účtu.

    Jo, já vím. Je to složité a někomu to naopak může vadit + jsem ovlivněn tím, že Twitter beru jako síť pro odborníky, ne pro „kohokoliv“. Akorát je to to, co mně osobně na Twitteru vadí nejvíc a líbilo by se mi, kdyby se to zlepšilo.

    1. Retweety jdou vypnout: Klikni na účet člověka – V pravém rohu na ozubené kolečko – Turn off retweets

      Zbytek co píšeš je v podstatě Facebook, který za tebe volí co máš vidět a co ne. Já se na Twitter dívám spíše jako čtečku zpráv, které jsou řazeny chronologicky a bez zásahu (cenzury). Tedy jsem smířen s tím, že část je myšlenkový šum.

      Jinak Facebook má samozřejmě oproti Twitter výhodu diskuzí k tématu. Prostě je to jiná síť. Buďme rádi že jsou odlišné :)

      1. Vypínat retweety nechci. Mnohé jsou velmi užitečné.

        A cenzurou bych to rozhodně nenazýval. To je pojem, který s tímto vůbec nesouvisí.

        1. Jiri, Twitter je sit pro “odborniky” tak maximalne v Plzni. V US je to pro masu a pouziva to tam kazda okurka.

          Nechci psat za Draga, ale ja jsem tu jeho myslenku s cenzurou pochopil opacne, nez vy. Vyznelo mi to tak, ze na FB toho vidite opravdu malo a to na zaklade milionu uprav ze strany FB. Twitter je surovejsi, ale taky to muze byt pro nekoho zmateny, hlavne kdyz chci jenom konzumovat.

          1. Jasně, Danieli, vím, že v US je situace jiná. Proto jsem psal, že to je složité. Je to jen zamyšlení nad tím, co by pro mě udělalo Twitter lepší.

        2. Cenzura byla možná trochu silné slovo, v podstatě jde o to, že někdo úmyslně filtruje to co máš vidět (rozhoduje za tebe). Zvláště u komerčních stránek, které jsi si výslovně vybral, že je chceš sledovat (vím, lze to řešit listy). FB občas udělá i nějaký experiment, kde ti napíchá na zeď témata a pak sleduje jak na to budeš reagovat.
          U Twitter ti nikdo nic nevybírá, je to prostě log myšlenkových pochodů.

      2. Děkuji za radu. Na twitteru se pohybuji krátce a retweety mi také dost vadí. Takto se jich mohu pohodlně zbavit,

  2. Ty chybějící české trendy mi taky vadí.

    A pak, a to je taky záležitost autora, mi vadí retweety, které posílá autor, když se o něm někdo zmíní. Co je mi po tom, že ho někdo zmínil? Typický příklad je Jan Řezáč (@janrezac). Když vydal knihu, byla jeho zeď plná retweetů jejích kupců… Jenže nesledujte Řezáče, když děláte weby…

  3. O této zprávě jsem už taky četl. Hodně souhlasím s tím, že jak má tweet maximum 140 znaků, odpadne ta omáčka a já jakožto příjemce hned poznám, která zpráva mě osloví a která ne. Pro mě to má fakt kouzlo a pokud by to zvedali, byl bych rád za nějaké menší číslo. Třeba těch 250, které výše zaznělo. Jinak to ztratí svoji jedinečnost.

    Osobně mi přijde 10K znaků přehnaných. Vždyť jedna normostrana má 1800, jestli se nepletu. A ani na Facebook inzercích či žblebtech na Zdi mi nepřijde, že by se statusy tomu číslu nějak moc přibližovaly. Ale jsem laik a do tohohle až tolik nevidím :)

Comments are closed.