Proč kopírovat od konkurence?

Určitě to znáte. Když se nebude ohlížet a pojedete si jen svůj byznys tak s čistou hlavou a beze stresu vyhrajete. Prostě něco jako, když děláte poctivý obsah, tak k němu začnou sami vznikat odkazy. Nějak…

Popravdě na tom samozřejmě něco je. Třeba u těch odkazů je kvalitní obsah spíše předpokladem, že je můžete získat. Ovšem získáte je teprve, když se pustíte do propagace. Například vytvoříte super návod na řešení aktuálního problému. Všude na sociálních sítích vidíte jak jsou po řešení lidé právě teď hladový. Jenomže když jim ho neukážete, tak jej neuvidí. Prostě jej někdo musí nejdříve nasdílet. Dát jej na sociální sítě, do diskuzních fór, v komentáři pod články které o problému informují ale neřeší jej. Hmm, takže budete čekat na konkurenci, která si nebere servítky a prostě zaspamuje co může anebo tomu prostě pomůžete?

Obdobně je to i u hledání témat a nápadů. Samozřejmě že studování konkurence celé hodiny může být kontraproduktivní. Na druhou stranu když sledujete příběhy těch úspěšných tak zjistíte, že se před svým úspěchem nějakou dobu motali v daném oboru anebo jej alespoň dobře znali. Takže bez studování to prostě nejde.

Příklad. Třeba se rozhodnu, že napíšu na 404M nějaký super článek. Mám dost volného času a jsem ochotný tomu klidně věnovat celé odpoledne. Zajdu na buzzsumo.com a zkusím zadat searchenginejournal.com. Z výsledků pak vyberu jen ty z posledního měsíce. Takže co třeba pročíst a připravit článek na jedno téma z top 5ti článků v počtu sdílení?

  • Google Confirms Penguin 3.0 Update, Here’s The Reaction So Far
  • 8 Proven Methods to Explode Your Social Shares
  • Why Google Isn’t Indexing Your Sit
  • 30% Of Google Ad Conversions Happen On Mobile [STUDY]
  • 5 Ways Social Media Could Hurt Your Business

Nutno podotknout, že na SEJ jsou články velmi kvalitně zpracovány. Což znamená i dost investovaného času to “okopírované” verze. Na druhou stranu ve většině případů se to vyplatí. Navíc pokud píšete třeba jen jeden článek za týden, tak je kvalita a články co jdou do detailu ideálním řešením.

Samozřejmě existují i další metody jak zjistit, který obsah je nejlepší. Mimo počtu sdílení lze sledovat i množství zpětných odkazů. Třeba ahrefs umí vypsat jen ty nejnovější. Anebo jednoduše nechat určit Google, který z článků je nejautoritativnější pomocí site:searchenginejournal.com. Opět přes filtry lze upravit datum. Klíčová slova zase pomohou s lepším výběrem témat.

Možností je prostě spousta. Zvláště v zahraničí.

Ok ale proč?

Tak především je to cesta ke kvalitnímu obsahu. Nemusíte článek slovo od slova překládat. Pokud jste z oboru, tak nebude problém si jej přečíst, nastudovat a přepsat vlastními slovy včetně svého komentáře. Dokonce pokud s problematikou máte osobní zkušenosti není problém přidat nějaké ta multimédia.

Dalším důvodem je experimentování. Různé druhy kopírování přinesou odlišnou reakci čtenářů. Uvidíte co se nejvíce líbí a jaké věci vaší cílové skupině “chutnají”. Možná budete překvapení a do budoucna už budete vědět jakým směrem se ubrat. Prostě jsou to zkušenosti a těch není nikdy dostatek.

Závěr

Samozřejmě nezapomínejte na správné odkazy na zdroj. Jednak je to slušnost a také se vám bude lépe spát ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Proč kopírovat od konkurence?”

  1. Souhlas! Setkal jsem se i s negativními názory, ale podle mě je skvělá metoda. Pokud přidáš nějakou hodnotu, jak píšeš – vlastní komentář, jiný úhel pohledu, více informací z více zdrojů nebo jen to, že to vlastně překládáš pro ty, co nemluví anglicky – tak bych se toho vůbec nebál (a nebojím :P).

  2. Porovnal bych to s fotbalem, který mám rád. Silná mužstva sice říkají, že se soustředí pouze na svůj výkon, ale to prostě nestačí. Kde jinde se naučit něco nového než u hráčů, kteří hrají lépe? Proč nesledovat Messiho a Ronalda a nesnažit se napodobit jejich geniální práci s míčem? Stejné to podle mě je i v byznysu. Takový Apple v podstatě vždy jen dotáhl k dokonalosti již existující nápady.

  3. Jo, ale když pořád budeme jen “dotahovat” konkurenci nikdy nemůžeme myslet na její překonání. Ať dříve, nebo později je prostě potřeba vymyslet něco vlastního.

  4. Tento postup je samozrejme veľmi platný a účinný. A paradoxne ide podľa mňa o dôležitý krok – rozširovanie informácií. Načo vymýšľať koleso, ktoré už vymyslené bolo?

    Bohužiaľ, podľa mňa je tento spôsob hľadania návštevnosti (pretože o tú v konečnom dôsledku ide) vhodný najmä pre obsahové weby – nedá sa úplne aplikovať napríklad na e-shopy.

    Aj tu existuje zrejme kompromisná cesta – vytvoriť informačný web o predávanom tovare – konečný efekt je však neporovnateľný slabší.

  5. Pri takom kopírovaní/prekladaní zahraničných článkov nie je nutný (písomný) súhlas daného portálu?? resp. pri uvádzaní zdroja stačí len napísať textovo odkiaľ je daný článok, alebo je nutné uviesť zdroj vo forme spätného odkazu?

Comments are closed.