Než se pustíte do nového webu dobře zvažte jak vlastně budete pracovat s obsahem

Když rozjíždíte nový web, tak je to úžasný pocit. Jste plní očekávání a energie. Máte spoustu plánů a chcete co nejdříve začít tvořit obsah. Když se jedná o obsahový web, tak spousta lidí prostě nainstaluje WordPress a jde do toho. Většinou to bývá nejlepší začátek. Šablona anebo finální funkce se dají doladit postupně, neztratíte tak dlouhé hodiny výběrem a úpravou šablony anebo laděním loga. Jenomže je jedna věc, kterou byste opravdu měli zvážit a to jak vlastně s obsahem chcete pracovat.

Když jsem začal tvořit web pokestop.cz, bylo to právě takto. Moc jsem to neřešil. Nainstaloval WordPress, hodil tam základní šablonu a pustil se do tvoření obsahu. Měl pomoct hráčům, kteří neumí anglicky. Vzhledem k tomu, že hra nebyla moc rozsáhlá, tak jsem se chtěl soustředit na návody a prolinkovat je přes klíčová slova. Problém byl, že to fungovalo než začal Niantic (tvůrce Pokémon GO) vydávat jednu miniaktualizaci za druhou.

Taková miniaktualizace je třeba vypuštění nového Pokémona do hry anebo úprava seznamu Pokémonů, které můžete potkat v raidech. S tímto jsem nepočítal. Nehodilo se to do konceptu důkladných návodů formou blogpostů. Nakonec jsem to poměrně nevhodně řešil přes titulní stránku v Elementoru (plugin na úpravu vzhledu stránky), kde edituji přidané novinky a seznam plánovaných událostí. Přitom komunita by si ráda o těchto novinkách povídala.

Pokud bych to měl od nuly řešit dnes, tak bych web postavil spíše na diskuzním fóru. Je jedno jestli by to byl bbPress anebo phpBB, záleželo by na šabloně, která by se tvářila něco mezi blogem a diskuzí. Teoreticky by stačil i samotný WordPress, ale pro budování komunity jsou lepší prostředky, které nabízí diskuzní fórum (vlastní avatar, podpisy kde může hráč napsat své úspěchy atd.).

Každý novinka by tedy byl datum, nadpis příspěvku, pár vět které by obsáhly miniaktualizace + statistiky diskuze (počet příspěvků, počet diskutujících, nové příspěvky atd.) s možností prokliku na pohodlnou diskuzi (vlákna, různá řazení, skrývání, palce nahoru …).

Samozřejmě některé větší aktualizace by měly vlastní článek plný grafiky, ale opět s důrazem na diskuze a dělení se o zkušenosti. Návody co jsem původně plánoval bych dal jako samostatné stránky klidně s jiným designem.

Závěr

Než se pustíte tedy do tvorby obsahu, tak zvažte jak s ním pracovat a jaké k tomu existují formy. Nezaškatulkujte – snažte se povznést nad zaběhnuté standardy. Blog nemusí být vždy reprezentován klasickými blogposty. Umím si představit že někdy budou lepší alba s obrázky. Nač se trápit s texty, pokud sdělení má být hlavně vizuální?

Můj web o hře Pokémon GO by si vedl daleko lépe postavený na konceptu diskuzního fóra. Lépe a rychleji by se mi aktualizoval – nic bych nemusel upravovat prostě přidám nový příspěvek a ten se zobrazí na místě kde potřebuji a ve formátu jakém chci. Komunita by měla více možností a prostoru pro komentáře.

Stejně tak se ne vždy hodí klasické diskuzní fórum. Pro uzavřenější komunitu spíše postavit projekt na principu sociální sítě, kde se pracuje se skupinami, anebo když předpokládáte že výsledkem diskuze je jeden správný názor, který se pak bude dále probírat, tak zvolit něco jako Q&A řešení (Question and Answer).

Hodně je to také o šabloně. Nepřemýšlejte o ní jen jako o něčem co má vypadat hezky, moderně a přehledně. Zkuste zvážit jak bude technicky obsah nejlépe předávat uživateli.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Než se pustíte do nového webu dobře zvažte jak vlastně budete pracovat s obsahem”

  1. Jsou šablony na wordpress, které si dovedou velice dobře poradit i s fórem. Obsluha je pohodlná a není třeba nic razantně měnit. Dobrou zkušenost mám třeba s šablonou Avada.

  2. Presne preto som riesil seoforum.com trochu (aspon podla nazoru inych) neobvykle. Pretoze dnes je vyzva postavit web tak, aby daval v zaplave socialnych sieti a velkych obsahovych webov aspon trochu zmysel. Na budovanie klasickeho fora uz dnes asi uplne vhodna doba nie je.

    Na namepros sa sice tento smer niektorym ludom nepaci, vid reakcie https://www.namepros.com/threads/seoforum-com.1053720/ no v dobe, kedy fora skor vymieraju, ide SF pomaly hore…

Comments are closed.