Sitewide odkazy už nejsou tak zajímavé?

Dneska mám na vás spíše takovou prosbu. Během prázdnin jsem dělal několik experimentů se sitewide odkazy. Jednalo se o poměrně detailní pozorování vlivu na web autoritativní a úplně nový. Původně to mělo cílit na Seznam a prokázat jednu teorii. Bohužel se mezitím nějak Seznam rozjel s úpravami. Ať už se jednalo o “přepis dotazů”, “změnu algoritmu k lepšímu” anebo marketingovou aukci “zvedneme čísla na sklik”, tak to mělo za následek slušný chaos a vyhodnocení experimentu je prakticky nemožné. Jenomže jsem si všiml zajímavé věci u Google.

V rámci experimentu bylo využito postupně několik webů s pravidelnou aktualizací, které Seznam dobře indexuje. Ty pak postupně nahodili Sitewide odkaz. Každý byl jiný a směřoval na titulní stránku. Já vím absolutní linkbuilding noob technika *facepalm*. Ale funguje.

Tedy měla by fungovat. Tento týden přišla Panda 4.1 a já procházel weby a jejich pozice na Google. Až na 3 weby, kde se z části generuje obsah, jde Panda úplně mimo mě, protože dělám čistě obsahové projekty. A troufám si říct, že ty jsou naprosto mimo zorné pole tohoto algoritmu. Samozřejmě jsem procházel i testovací projekt a jak si vede. No a tady mě trochu zamrazilo. Zatímco autoritativní web, na který směřovaly sitewide odkazy, se mírně posunul, tak nový web se jen víceméně dostal do indexu. Sitewide odkazy mu přinesly naprosté minimum síly. Jako by se ucpala linkjuice trubka :)

Takže tady je můj dotaz. Pokud si někdo z vás koupil/vyměnil nějaké sitewide odkazy, ideálně někde v postranní liště, můžete se prosím podělit o výsledky? Vím že to je náročné určit, ale určitě se tu najde někdo lenivější, kdo jen nakoupil odkazy a dál se o projekt nestará :) Zvedli vám takovéto nové odkazy pozice v SERP na Google? Stačí odhady a krátký komentář. Fakt mi to vrtá hlavou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Sitewide odkazy už nejsou tak zajímavé?”

  1. Vše to asi začalo slovem patička, každý se bál, že to nepřináší džus. Pak jsou tu sidewide odkazy. Víceméně je to to samé, odkaz se zobrazuje na všech článcích webu. Podle mě jde pořád o to, jakým způsobem je vyměníte. Přece jen, když máte partnerské weby, vyhledávač ví, že se jedná o kvalitní výměnu, reálnou výměnu, džus by to mělo přenášet. Má to potenciál tématičnosti? Pokud ano, je reálná šance na výsledek.

  2. Ano, na jeden web, celkem konkureční téma, mám z 90% jen tematické sitewide odkazy a na googlu jsem na 1. pozici.

    Na seznamu jsem byl také první, ale po tom jejich slavnym updatu algoritmu, mi místo HP indexujou nějakou podstránku, ale i tak jsem s tou podstránkou na 1. straně úplně dole.

    Návštěvnost je kolem 5000 UIP / den.

    Takže za mě, sitewide odkazy, pokud jsou tematické, pořád váhu mají.

  3. Na jeden projekt mám nasmerovaných cca z 5tich webov odkazy. su to len patickove odkazy. ale nezaznamenal som nejaku zmenu. pri tých malých navštevnostiach čo tam su to ani neviem vyhodnotit.

  4. Ja tým sitewide odkazom moc nechápem, pretože už veľa krát som videl weby, na ktoré viedlo iba zopár tisíc sitewide odkazov a dané weby mali veľmi pekné pozície v serpe.

Comments are closed.