Vkládání odkazů do starších článků

Nedávno jsem psal článek o zodpovědnosti majitele stránek za externí odkazy. V jednom odstavci bylo zmíněno, že stojí za to nahrazovat nefunkční odkazy novými, které jsou aktuální. Jeden ze čtenářů se mě zeptal jestli z toho nemůže být nějaký problém. Přeci jen měnit odkazy v starých článcích by mohlo zavánět nějakým prodejem. Mimochodem právě na tomto principu funguje například systém Backlinks genius.


Předně je nutné si uvědomit, že za každým odkazem nemusíme hned hledat SEO problém. Matt Cutts to občas trochu přehání. S jeho přístupem má člověk pocit, že přirozený odkaz je nějaký mýtus, tedy něco o čem se všude mluví, ale nikdo jej nikdy neviděl.

Teď vážně. Odkazy se mění na webu běžně. Mění je wikipedie, eshopy a dokonce i blogy. Spousta stránek má různé dynamické části, které se aktualizují podle potřeby. Například pod článkem v magazínu skript generuje tématicky podobné články. Občas je nutné do článku vložit pokračování, anebo část upravit aby odpovídala aktuálnímu stavu. Oblíbené jsou i různé infoboxy, které podobně jako obrázky doprovází text.

Prostě o SEO není dobré moc do hloubky přemýšlet, protože pak budete mít pocit, že je nutné všechno předělávat a když se vám to konečně podaří udělát, tak za každou změnou uvidíte penalizaci. Tady se přidávám k white hat komunitě a preferuju radost uživatele nad spokojeným vyhledávačem.

Ještě se ale vrátíme ke vkládání odkazů do starších článků. Zvláště jedná li se o monetizaci. Spousta článků se po čase dobře umístí v SERP a proudí na něj desítky i stovky lidí za den. Takovéto články jsou pak pěkně výnosné, když se do nich správně vloží affiliate odkaz. Otázkou na tělo je, zdali do něj vložit reklamu se vší SEO náležitostí (nofollow) anebo jí tam prostě dát naférovku. Přiznám se, že jsem zkoušel obě varianty a markantní rozdíl jsem nezaznamenal. Takže tady neporadím. Ovšem jsou známy případy, kdy affiliate odkaz měl negativní vliv na pozice stránky. Tuším jednalo se o affil Invia a Seznam. V budoucnu zřejmě budou stránky s affiliate odkazy hodnoceny jako reklamní, ovšem jak to bude s reklamními stránkami v SERP těžko soudit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Vkládání odkazů do starších článků”

  1. Pokud se nepletu, tak se nakonec neprokázalo, že problém byl v affiliate odkazech Invie, ale šlo o něco jiného. Já vkládám odkazy na affily jako dofollow, tak nofollow (ve větší míře) a taky jsem žádné rozdíly nezaznamenal.

  2. Souhlasím s tím, že všechny tyhle rady je potřeba brát s mírou a je potřeba si dát pozor, aby člověk nebyl paranoidní. To už se mi taky stalo a když na to tak zpětně koukám, tak to bylo úplně zbytečný.

  3. Taky nemám moc v oblibě varování typu “nenene, tohle nedělej, vyhledávači se to nebude líbit” – přesně Matt Cutts neustále lidi straší až jsou neskutečně zmatení a řeší ptákoviny, místo toho, aby vytvářeli kvalitní obsah, který si své čtenáře najde.

    Ale pro nachytání přirozených odkazů to chce trochu provokovat, využít kontroverznosti, trochu bulvárku a hnedka to jde:)

Comments are closed.