Penguin 2.1

Gas_al_RhulJak funguje Penguin 2.0 podle Ga’s al Rhula, profesora v oboru Mastery in dark art of SEO. Velitele výzkumného týmu Legie stínů SEO křečků. Pro čtení je doporučena maximální obezřetnost.

Napovídalo se už hodně zbytečného o tomto algoritmu. Mnoho lidí má strach z božské síly Penguina, další si zase přejí, aby jí skutečně měl. Matt by si přát mít nás na kolenou a smát se našim zničeným sítím. Jenomže to co spravujeme je větší než si jen umí představit. Disponujeme sítěmi tak rozsáhlými a provázanými, že dokážeme vycítit i nejmenší záchvěv algoritmu. A pocítili jsme i Penguina 2.1.

Možná nastal čas uvést některá fakta na pravou míru. Ať i lidé mohou poznat, co se vlastně všechno stalo.

Penguin je na rozdíl od všech předchozích algoritmů jiný.  Výsledkem není penalizace stránky jako takové, která se pak počítá při generování SERP jako negativní faktor pro všechna klíčová slova. Penalizace na základě Penguina probíhá také při generování SERP, ale jen pro určitá klíčová slova. Google váš web diskriminuje jen podle klíčových slov nikoliv jako celek. Pokud nepoužíváte Google nástroj pro webmástry, nikdy se o penalizaci nemusíte dozvědět. Všechny primární znaky jsou totiž v pořádku. To je oficiální verze, kterou se všude dočtete.

Při testování na našich linkfarmách složených z desítek tisíc podstránek, jsme však vypozorovali, že jednotlivé podstránky sebou nesou i nepatrný vzorek další penalizace dále. Toto pozorování je novinkou, kterou přisuzujeme verzi 2.0. Původně jsme se domnívali, že se jedná o zrcadlový efekt. Stránka která posílá otrávený odkaz, nemusela být zasažena na rozdíl od jejího cíle, což znesnadňovalo identifikaci. Zrcadlový efekt by tak jen byl pokračováním. Ovšem z největší pravděpodobností to tak není.

Algoritmus Penguin 2.0 má schopnost šířit se, ze zasažených podstránek. Jednotlivé podstránky linfarem s klesající intenzitou přenášejí tento zvláštní druh penalizace. Dokonce to platí i mezi jednotlivými weby. Naše testy poukazují na snahu zasáhnout složitější odkazové struktury jako jsou vícerozměrné linkwheel anebo pyramidy. Což by odpovídalo i nepatrné zmínce v jednom z videii Matta.

Zasažení struktur však není příliš nebezpečné. Za cenu 500 se dá vytvořit 1000. Není proto problém část linkjuice směřovat na náhodné cíle a neztratit přitom sílu. Technologicky vzato, každým rokem jsme schopni budovat větší a větší struktury postavené na mnohem složitější hierarchii. Už teď máme automatické blogery, kteří produkují obsah na základě aktuálních témat, dělí se o ně na sociálních sítích. Ovšem je nepříjemné vědět, že Google dokáže nakazit jeden cíl a ten pak rozšíří nákazu do celé struktury.

Našim momentálně největším problémem je pomalost celého procesu. Penalizace se projevuje se zpožděním měsíce. To znamená, že musíme čekat se zařazením webu do struktury příliš dlouho. Není také jasné, odkud se nákaza přesně šíří.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Penguin 2.1”

  1. s týmto už mám celkom rozsiahle skúsenosti, že web nedostane penalizáciu celý, ale iba jednoducho na niektoré kľúčové slová sa prestane zobrazovať v serpe, len s tým mesačním oneskorením (kedy naskoči penalizácia) akosi nesúhlasím, je to oveľa skôr, táto doba je medzi jednym až dvoma týždňami kým naskoči penalizácia

  2. A uz nekdo vyzkousel v praxi jesli lze nemocnejma linkfarmama a pyramidama nakazit web konkurence? A jak moc musej bejt nemocny aby se nemoc prenesla v plne sile?

    1. tom: něco se mi doneslo, ale vždy šlo o novou doménu, tedy web bez historie. Útočilo se weby penalizované Pandou.

  3. Nám nový penguin 2.1 způsobil vrásky na čele…
    Jsem zvědavý na další vývoj.

Comments are closed.