Penguin 2.0 je na cestě

worried-omg-run-maleMatt Cutts dnes na Twitter potvrdil, že do několika týdnů se dočkáme Tučňáka 2.0. bude se jednat o novou generaci algoritmu, která značkuje závadné stránky porušující pokyny pro webmástry.

Přiznám se bez mučení, že jsem už delší dobu situaci kolem Pandy a Tučňáka přestal tak nějak sledovat, protože mi to přišlo až moc nafouknuté. Navíc se domnívám, že u nás v ČR označkované stránky prošli lidé manuálně a také manuálně rozdali penalizace.

Zkusil jsem se poptat na nového Antispam pandu (říkám mu tak, protože jsem si jej pojmenoval dřív, než mu bylo přiděleno jméno tučňák a také jej tak označuji v encyklopedii pand). Většina jsou fámy a neověřené informace. Z těch podloženější, to vypadá že bude cílit hodně na umělé zpětné odkazy, zvláště v textu. Hlavně u nás oblíbený nešvar s klíčovými slovy v anchor textu. Takže PR weby a blogy s větším množství reklamního textu dostanou zřejmě zabrat.

Předpokládám, že případné penalizace za zpětné odkazy u nás by měly být opět manuální, takže podle toho je třeba na to i reagovat. Doporučený postup najdete zde. V případě že nezabere pak zkuste nouzový plán.

Jeden člověk, co jede v zahraničí něco podobného jako naše PR weby, řekl že kvůli nasazení Tučňáka 2.0 hodí na všechny linkjuice shield (všechny odkazy udělá nofollow a doporučil mi WP plugin WP Nofollow Post) a postupně to bude shazovat. Mě to přijde trochu moc okaté, ale zabrat by to mohlo.

Tématem posledního tučňáka byl negativní linkbuilding. Spousta společností tlačila na Google, ať prostě špatné odkazy ignoruje a potrestá ty kdo je mají na stránce, ne ty na koho odkazují. Četl jsem, že právě tohle by mohl tučňák 2.0 řešit. To je podle mě ale nesmysl. Panda, Tučňák a Pirát jsou tu od toho, aby značkovali potenciálně závadné stránky, ne aby určovali míru penalizace. Navíc Google ví, že to pokazil. Narychlo vytvořil nástroj na distancování se od zpětných odkazů, aby ho zřejmě ještě někdo nezažaloval. Pár lidí si i tak na strachu ze zpětných odkazů přišli na pěkné peníze.

Závěr

Rozhodně není třeba podléhat jakékoliv panice, anebo mít strach. Návštěvnost z vyhledávačů jistě stojí za nějaký ten ústupek jako jsou například nofollow atributy na reklamách, ale s výjimkou MFA si myslím, že se vyplatí investovat čas do propagace projektu přes sociální sítě a budování komunity než SEO. Podle mého názoru dříve anebo později se pokusí vyhledávače natlačit komerční projekty do jejich reklamních řešení.

A málem by jsem zapomněl. Víte proč jsou algoritmy Google pojmenovány Panda a Tučňák? Protože jsou obě zvířata černobíle, stejně jako SEO :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Penguin 2.0 je na cestě”

  1. Kdyby měl google penalizovat každou stránku co si někdy uměle zavedla zpětné odkazy tak by ve vyhledávání nebyla žádná stránka!
    De o to aby se hlavně zbavili těch opravdu špatných stránek (link farmy, sprosté MFA atd..)

  2. Ještě jsem neopravil weby z minulého penguina a teď bude další :( Ach jo, ty hrozný odkazy. Ještě, že tu je aspoň seznam a snad nevymyslí svého tučnáka.

  3. Bylo to jen otázkou času, ale snad to nebude tak horké :-) Drago, ten plugin nofollow post udělá nofollow i ve sidebarech? Je tam nějaká možnost korekce? Teda koukal jsem na wp.org a měly by tam dát vyjímky, ale nerad bych přišel o linkjuice na vlastní weby :-) Máš s tím nějaké bližší zkušenosti?

  4. Ono se obecne doporucuje se ridit podle prislovi “Je ten a ten krok dobry pro uzivatele a udelali byste jej i bez vlivu na SEO?” Pokud ano, tak by vse melo byt v poradku.

  5. Jo, tak to jsem zvědav, co to s weby udělá. Dostanou RSS čtečky na prdel? Nebo opět sesune weby, co za něco stojí? Pořád se utvrzuji v tom, že se weby s AdSense umisťují výše. Tak kde je ten náš slavný Google?

  6. ten kto robí prirodzený linkbuilding a nevyužíva rôzne ,,zaručené´´ nástroje sa urite nemá oho obávať. Ale tiež som zvedavý čo tento noví tučniak spraví, či zhodí iba nejaké bullshit link farmy alebo sa to dotkne aj nejakých serióznejších projektov

  7. Já si myslím, že to tak horké opět nebude. Znám spousty špatných webu co jsou dodnes ok.

  8. Já teda nejsem extra závislej na linkách, ale snad radši budu cílit na seznam, než se přetahovat s googlem o každej link…

  9. Drago, dobrý závěr s tou černou a bílou. Tak snad brzy nepřijde i Google Zebra.

  10. Googlí update bych tady u nás bral vždycky trochu s rezervou. V zahraničí se jede trochu jiné black hat SEO než u nás. Naše PR články pak nejsou ještě taková sada, v zahraničí G bojuje se sítěmi autoblogů, mnohem vychytanější spamy atd. Díky tomu, že mají i klasické cz MFA odkazové portfolio z části docela kvalitní není vliv zvířátek tak silný.

  11. At jde Googl do haje se svejma zviratkama. Kdyby to aspon fungovalo tak ze pokud detekuje “spatny” web tak ho tak oznaci a pripadne se da opravit a nechat znovu posoudit. Ale muj web pri nasazeni pandy spadnul v nastevnosti z googlu o 50% a pri nasazeni tucnaka pak prakticky na nulu… jenze ve wmtools neni zadny problem a pri zadosti o znovuposouzeni prisla z googlu zprava ze web je naprosto vporadku a neni nijak penalizovan, presto se ve vyhledavani nezobrazuje ani na bambilionty strance :( Ovsem i tak mi z googlu chodi plno lidi jenze jen na jedno kw url webu to se zobrazi na prvnim miste prekvapive… skoro se tomu az divim! Kdyby to aspon byl nejakej shit web a ne web kterej jsem delal 5 let, web kde to proco na nej lidi prijdou tak tam najdou…

  12. To jsem zvedavý s čím zase Google přijde. Podle zahraničních serverů můžeme očekávat něco velkého, na českém trhu se nemusí novinky uplně správně pochopit a bude spousta webu zbytečně penalizovaná.

Comments are closed.