Někteří blogeři na stránkách reklamu prostě nechtějí

NoPo dlouhé době jsem se zase jednou setkal s případem, kdy bloger po nasazení reklamy prostě řekl, že to ruší návštěvníky a za mizerný jeden dolar na den se to nevyplatí. No jo no, když člověk tráví tolik času vyděláváním peněz, tak vám to prostě přijde na první pohled divné.

Když se ale zamyslíte, tak ani ne. Vždyť jsou tu stále lidé, kteří si píší blog jen tak pro sebe. Jó zní to neuvěřitelně, ale v dávných dobách to bylo celkem běžné. Dnes už je to hodně vzácné.Možná i podezřelé :)

Tyto lidi nezbývá než obdivovat. Podělit se s celým světem a nic za to nechtít. Dokonce ani peníze na prodloužení domény či provoz webhostingu. Přitom existují různé formy formy nevlezlé reklamy. Například vhodně označený a umístěný tématický affiliate anebo takové ty firmy, co nabízejí hrníčky s motivem webu. Obojí poslouží ku prospěchu všem.

Zábava ovšem začíná v momentě, kdy se blogerovi daří, má slušnou komunitu a počet pravidelných čtenářů se přehoupne přes tisícovku. To už je v našich končinách celkem vzácnost. Dobrý tématických blogů moc není. Zvláště těch s velkou komunitou. No a vy by jste k němu potřebovali umístit reklamu. Najít si svého blogera a podchytit si u něj exkluzivitu zatím sice není in jako souboj o sportovce firem Adidas a Nike, ale podle mě se to blíží. Jenomže jste odmítnuti, protože o reklamu nemá zájem. To teprve začíná zajímavé vyjednávání.

Peníze. Kdo je dneska nechce? Nabídnout mu hezký balík za reklamu na půl roku. Jakmile se částka přehoupne přes deset tisíc, na většinu lidí to spolehlivě zabere. Pak to chce rychle zjistit návštěvnost a jestli to za to bude stát. I když prosazování brandu vždy stojí něco navíc.

Další možností je jít na to pěkně od lesa. Nabídnout například zboží k zrecenzování, anebo zákulisní informace. Jak ty jsou lákavé pro blogera, který by jednou rád publikoval něco exkluzivního. Na oplátku stačí zapůjčil, fotky dodal anebo zdroj. Samozřejmě vše se sladkým odkazem, který budou následovat desítky či stovky lidí.

Ukecávání lidí, aby vám pronajali místo k reklamě je někdy na dlouho. Dokonce to někdy ani nevyjde a vy ztratíte spoustu drahocenného času. Jenomže tam venku jsou stále potenciální zákazníci, kteří se třeba nikdy s vaší značkou nepotkali. Máte ošéfované top pozice ve vyhledávačích, investujete do AdWords, sklik, na sociálních sítích snad není nikdo kdo by vás neznal a přeci o vás všichni nevědí.

Jó začarovaný kruh nejen internetové reklamy. Spousta lidí se motá kolem stránek mimo dosah reklamy. Možná proto, že právě od té vaší chtějí mít pokoj.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Někteří blogeři na stránkách reklamu prostě nechtějí”

  1. Domnívám se, že se stále na internetu vyskytuje nemalé množství webů, na kterých autoři píší velmi zajímavě a bez jakéhokoliv záměru na tomto toku informací vydělat. Možná jsou to ti, co patří ještě do staré školy… a nebo tak činí někdo, koho daná oblast baví a přijde mu prostě škoda se o to nepodělit s ostatními (náklady na provoz domény bych v tomto případě shledával jako velmi nepodstatný faktor pro získávání zdrojů). A nebo to může být všechno prvoplánové a jít např. jen o lacinou „politickou“ agitku, která vlastně ve své podstatě cíl má, ba dokonce velmi výdělečný, ač si to čtenář zprvu vůbec neuvědomí…celý tématický blog tak může být defacto reklamou (na cokoliv). Bylo by určitě zajímavé vysledovat, jaké blogy jsou vlastně ty nejčtenější a jaká témata jsou v tomto případě v centru zájmu – politika, cestování, rodina…? A propos, jak by asi v žebříčku skončil 404m.com?;-) Pokud někdo odmítne reklamní „obdelník“ na své stránce, respect, ale moc té „rušivosti“ nerozumím. Trefou do černého jsou právě ty na konci zmiňované informace, ale pozor, tady se už autor vystavuje nebezpečí onoho nepřímého ovlivnění ze strany toho, kdo mu je poskytuje a co jejich distribucí zamýšlí. Jen se podívejte, kdo vlastní největší česká média…až z toho jde mráz po zádech.

  2. ja mam na blogu jenom banner maxbounty ktery tam slouzi jako ozdoba, necekam ze bych tim neco vydelal. Na vydelavani penez mam jine veci, blog je pro zabavu.

  3. Drago: Také mám kamaráda, který má blog o programování a docela čtený a taky mu firmy nabízeli barter nebo peníze za reklamu, ptal jsem se ho na to a řekl mi, že s jeho platem (40 000,-) mu to za ty “problémy” (hlídaní, kdy reklamu stáhnout, komunikace s klietem atd.) prostě nestojí a že to bere jen jako čistě fun projekt, který až na to nebude čas prostě zabalí nebo předá někomu kdo to vezme za něj.

  4. Souhlasím, je lepší najednou více zainvestovat, odpadnou další starosti. Uživatelské recenze jsou také výhodnější jak klasické PR články. Jako čtenář raději ocením dobře umístěnou reklamu než všemožné články, které s webem nesouvisí. Když se mi blog líbí, ocením práci autora a na reklamu kliknu.

  5. podľa mňa ak má niekto zopár webstránok, ktoré slušne zarábajú, tak si založí aj blog, ktorý chce mať bez reklamy aby mohol povedať svetu o svojich názoroch

  6. To ze nekdo na webu nechce reklamu, jeste neznamena, ze web dela jen pro ctenarovy modre oci. Klasika jsou podpurne weby projektu, nekdo dela web pro testovani (treba jak urcity okruh cteneru reaguje na ruzna temata, postoje)hodne takzvanych “webu pro sebe” jsou delany za ucelem self presentation – casto takto tvori prave ta “stara skola”. Ja treba provozuji bez reklamy katalog webu abych sledoval jake jsou trendy v delani MFA webu.

Comments are closed.