5 tipů na prodej reklamy

neutral-youre-the-man.Přímý prodej reklamy patří mezi důležitý zdroj pro provozovatele webů. Na rozdíl od využívání různých systémů, totiž lze dohodnout lepší podmínky pro obě strany a samozřejmě cena je konečná. V posledních letech navíc vzrůstá poptávka. Možná se to na první pohled nemusí zdát, ale vhodná reklama na stránkách může inzerenta vyjít daleko levněji.

Ve většině případů ale o tom, že si u vás někdo koupí reklamu, záleží na maličkostech a drobnostech. Popravdě vytvořit nějaký všeobecný návod je celkem obtížné. Všude funguje něco trochu jiného.

Upozorněte na reklamní plochy

Základem je ukázat, že reklamní plochy jsou opravdu na prodej. Nějaký pravidelný čtenář anebo fanoušek se může rozhodnout koupit reklamu jen tak z hecu, že je prostě na prodej. Pak zjistí, že se mu vyplatí tam dát affiliate kód a hned máte o pravidelného zákazníka postaráno.

  • Osobně se mi vyplatila reklama na reklamu. Místo prázdné plochy dám “Kupte si reklamu”, “Reklamní plocha k pronájmu” a tak dále.
  • Další variantou je dát pod reklamní plochu textový odkaz směřující na stránku s nabídkou. Ovšem zabírá místo a u některých reklamních ploch jako je 728×90 může dokonce působit rušivě.

Musíte svou reklamu umět prodat

Když někdo začne uvažovat o koupi reklamy většinou se poohlédne po kontaktu na vás, aby se dozvěděl statistiky a orientační cenu. Není nad to už mít všechno připravené na jednom místě. Jednou za čas udělat export z Google Analytics ve formě jednoduše graficky strohé infografiky, neurazí. Je celkem služná poptávka po demografických údajích. Pokud je součástí webu i registrace s profily a uživatelé poctivě vyplňují věk, vzdělaní a zaměstnání rozhodně se to pozitivně promítne do konečné ceny.

Orientační ceník také není na škodu. Usnadní to případné vyjednávání a můžu vás ujistit, že některé firmy, co kupují reklamu přímo jsou schopné opravdu smlouvat. Nesmí chybět samozřejmě různé přepočty, nejdůležitější je cena na tisíc zobrazení (CPT).

Základem by ale mělo být nějaké představení. Říct do začátku něco o webu, pak i o vás a jak to vlastně chodí. Potenciální inzerent by si měl být schopný udělat představu, kde si vlastně reklamu kupuje.

Zaměřte se na relevantní reklamy

Spousta blogerů si své blogy doslova hýčká. Moderují komentáře, volí si specifická témata a rozhodně nepustí na web nekvalitní PR články. Stejně tak by jste se měli chovat i k reklamě. Pokud by měla váš blog poškodit, anebo naštvat komunitu, tak jí tam nesmíte pustit. Platí to hlavně o agresivní grafické reklamě, objemným flash reklamám, anebo nevhodné prezentaci jako jsou popup okna.

Když inzerenti uvidí, jak si pečlivě vybíráte a zvažujete co na web pustíte a co ne, můžete docílit dojmu určité prestiže. Tohle se týká hlavně některých affiliate programů, které slibují velké zisky, ale jsou svou podstatou kontroverzní. Například půjčky s vysokými úroky anebo toliko oblíbené infoprodukty.

Udržujte tematičnost

Tohle je spíše obecné doporučení. Na IT magazínu by jste se měli vyhnout tématům prodeje zubních kartáčků. S rozšiřujícím záběrem sice roste návštěvnost, ale klesá cílení. Inzerenti si rádi kupují reklamu na stránkách, které píší k jejich tématu. Pokud se rozhodnete za týden změnit téma z IT na zubní hygienu, tak je nepotěšíte.

Čas jsou peníze

Obecně platí, čím kratší je cesta od myšlenky k realizaci, tím více lidí je schopno to dotáhnout do konce. Vyřízení všeho kolem reklamy by tak mělo být co možná nejjednodušší. Měli by jste mít připravené poklady a to včetně podmínek. Například pokud vyžadujete, aby grafické bannery byly umístěné u vás, tak je dobré to zmínit na začátku, aby jste se vyhnuli zbytečné výměnně emailů kvůli doladění detailů.

Závěr

Nezapomínejte, že reklama se dá prodávat jako cokoliv jiného. Nebojte se využít následujících obchodních vychytávek:

  • Sleva za delší období
  • Přidaná hodnota – tweetnutí, zmínění v článku, odkaz a podobně
  • Pokud si není klient zcela jistý, tak mu nabídněte třeba jednodenní ochutnávku
  • Výjimečného klienta můžete odměnit více reklamními plochami se slevou anebo neprodávání konkurenci
  • Sezónní výprodej reklamních ploch
  • Speciálních akcí, například pronájem do konce měsíčně
  • Pokud si rozumíte s grafikou můžete udělat klientovi reklamu, tak aby ladila k vašemu webu

Našlo by se toho určitě více. Důležité je, aby se setkala adekvátní poptávka s adekvátní nabídkou ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “5 tipů na prodej reklamy”

  1. Well done. A já bych se nebál ani proaktivního přístupu a než si klient najde vás, najděte si vy jeho. Oslovením potenciálních zadavatelů reklamy s jasným výčtem pozitiv investice právě na vašem webu se určitě také nic nezkazí, ba naopak.

  2. Nejlepší reklama je ta, která si své kupce najde sama. Když je váš web vidět, inzerenta si najde sám, a co hlavně, kupující pak slízne jen smetánku .

  3. Kromě bodů vyjmenovaných v závěru je to celkem rozumný přístup.
    Jen k těm bodům:
    1) Sleva na delší období – od lidí, kdo mi nutí 6 měsíců za cenu třech, nic nekupuju – evidentně vědí, že bych od nich po třech měsících odešel, protože reklama u nich nefunguje. Chtějí tak ze mě vytlouct jen víc peněz.
    2)Sezónní výprodej ploch – nedoporučuji – klient si na tu výprodejovou cenu zvykne a už mu jí za jiné peníze neprodáte ani v nejlepším období
    3)Více reklamních ploch, twítnutí a další přidaná hodnota “zdarma” – nedávat. Klient to okamžitě začne považovat za samozřejmost. Udělal jsem to také. Měl jsem volnou reklamní plochu, tak jsem jí dal zdarma navíc stálému klientovi, který měl u mě jinou plochu. Když jsem mu tu plochu zdarma sebral, byl to velký problém. Chtěl okamžitě slevu, protože předtím platil totéž za 2 a teď to má platit za jednu. To že jsem mu jí dal zdarma jen na čas, o tom nechtěl ani slyšet. A věděl to.
    4) reklama na jeden den – blbost – za jeden den nemá účinnost žádná reklama – konverze se dají změřit až po delším časovém období. Po jednom dni vám inzerent řekne akorát tak to, že se mu u vás inzerovat nevyplatí. Já pokud vím, že se to inzerentovi vyplatí, dávám zdarma mnohem delší časové období než jediný den. Klient na tom vydělá a já získám stálého inzerenta.

  4. To Petr: Aj za jeden deň sa dajú nazbierať vypovedajúce dáta, ale web musí mať vysokú návštevnosť v kombinácii s tým, že publisher je ochotný predávať a meniť reklamné jednotky denne na úkor vyššej ceny.

Comments are closed.