Jak asi vnímá cílené reklamy veřejnost?

determined-questioning-ponderingKdyž jsem dělal minisite postupoval jsem podle určitých šablon, či spíše části šablon, které jsem měl naučené, že dobře fungují. Popravdě ve většině případů jde o to návštěvníka “oblafnout” a dostat jej ze stránky pryč přes reklamu. Výjimkou jsou affiliate weby, kde se nejdříve návštěvník musí správně zpracovat, aby se zvýšila šance, že koupí.

S tím jak se AdSense vyvíjel a přibývalo inzerentů bylo stále snadnější uživit minisite i když měly třeba sezonní výkyv, anebo je vyhledávače popostrčily níže. I když pomineme vypnuté cílení podle zájmů stejně AdSense musí celkem slušně vybírat reklamu. Od snahy maskovat reklamu se začíná vyplácet nechat jí vidět, pěkně cílenou. Přemýšleli jste někdy nad tím jak to vnímají BFU?

Diskutoval jsem na toto téma s pár lidmi, kteří mají s PPC anebo reklamou pro BFU slušné zkušenosti. Většina z nich tvrdí, že nemá cenu se tím zabývat. Protože převážná část BFU je hloupá či spíše internetově negramotná. Nevědí co se vlastně s nimi děje. Snadno je moderní reklamní systémy prokouknou a servírují jim přesně to co je ideální. Ono to většině lidem nedojde ani časem. I když přestanou věřit, že like může zachraňovat životy anebo v Nigérii s nimi nikdo nechce sdílet pohádkové miliony. Popřípadě jejich technologické znalosti stoupnou natolik, že dokáží vypnout reklamu, anebo si lépe budou chránit soukromí. Většinou ale vše jen z pohodlnosti (AdBlock a CTRL + SHIFT + N). Takže si nikdy nepoloží správné otázky. Internet a všechno na něm je pro ně jen “spotřební službou” netouží jej pochopit jen využívat.

I tak mě ale dnes na 9gag.com překvapil následující Kačer rádce (advice mallard)

kacer-radce

Tedy hodně mě potěšilo, že si toho někdo z BFU všiml. To je základ k pokládání otázek.

Jak tedy veřejnost vnímá reklamy?

Reklama je zlo. Otravuje lidi při návštěvě stránky. Bliká, vyrušuje a lže. Když člověk přijde do světa internetu, tak si musí projít zklamáním z toho že opravdu není miliontým návštěvníkem, nevyhrál drahou elektroniku, anebo nepatří mezi elitu národa, protože vyřešil banální matematický příklad. Což ho poznamená s různou intenzitou.

Obecně tak vyhrává formát obchodní nabídky nad klasickou reklamou. Inzerenti se musí umět prodat. Udělat nabídku potenciálnímu zájemci. Je rozdíl mezi “Připravek na hubnutí” a “Zkuste tentokrát zhubnou zdravě”. Lepší nabídka se dá udělat pokud víte co člověk chce. Takže všechno je opět u sběru dat a poznávání člověka.

Zkusme se zamyslet

  • V USA se vědci zhrozili když zjistili, že jedno dítě vidí za rok 40 tisíc reklam. Což je skoro 110 za den. Kolik jste viděli reklam za hodinu na internetu?
  • Opět jedna zajímavost z USA. Vědci testovali nové cool věci pro děti ve věku 12 – 17 let. Reklama je zpracovala natolik, že po věci toužili. V průměru rodiče vzdorovali 9x, než dětem věc koupili. Takže pokud něco prodáváte mladistvým, musí se alespoň 9x zeptat rodičů. Tzn. devětkrát se jim musí produkt připomenout.
  • Základem grafické reklamy je postavit produkt vedle pozitivního dojmu. Proto se produkt objevuje vedle roztomilých dětí, květin, slunečního světla atd. Takže mít reklamu vedle pozitivního článku s pozitivním obrázkem je lepší než vedle našich politiků :)
  • Když už jsme u těch dojmů. Existují výjimky. Základní vjemy jako strach anebo vnímání autority se mohou hodit. Článek kde zkrachovalí majitel eshopů popisuje otřesné zážitky svého hacknutého  webu dobře postraší a otevřou prostor pro nabídky auditu.
  • To že někdo nekliknul na banner neznamená, že jej nevnímá. Bannerová slepota vás neuchrání od vnímání grafické reklamy. Různé studie dokazují, že podvědomě vnímáme bannery do té míry, že nám může přijít stránka bez stále se opakujícího banneru jako nekompletní.
  • Znáte reklamy, kde si dítě hraje s hračkou pro třeba osmileté? Herec je většinou 3 až 4 roky starší. Důvod? Děti mají vzory ve starších dětech. Stejně to funguje i u věcí pro dospělé. Kravata k saku bude vypadat “dražší” na starším úspěšném manažerovi, než na mladém. Zkuste se nad tím zamyslet až budete fotit třeba ilustrační fotky ;)

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Jak asi vnímá cílené reklamy veřejnost?”

  1. Presne nad posledným bodom som nedávno rozmýšľal. V TV som videl reklamu na hračku (nejakú plastovú svietiacu blbosť). Herci v reklame museli mať minimálne 15-16 rokov a mňa hneď napadlo, že ako zle je tá reklama spravená. Predsa žiaden teenager by si takú hlúposť nekúpil.
    To, že tá reklama bola vlastne úmyselne spravená takým spôsobom a cielená na deti z dôvodu vzoru v starších ma absolútne nenapadlo. Zrejme deti to naozaj vidia avnímajú inak :)

    P.S. Inak pozerám, že si si nejako obľúbil meme a máš prehľad aj o nových (viz.mallard) :D

  2. klasická reklama nemá do budoucnosti na růžích ustláno, takže vytáhnout nože a vidličky a hurá na e-shopy.

  3. Psychologie je krásná věc :). Bohužel mě mrzí, že uživatelé blokují reklamu. Menší blogy, minisites (nemyslím teď MFA) mají menší a menší příjmy. Když si otevřu nějaký větší internetové noviny, tak je reklama všude – lidem se už pomalu nedivím. Bohužel se tím postupně ochuzují o kvalitu na internetu.

  4. Unreal to docela vystihl.

    Malé (no všechno co má pod 100m obratu je pro google malé) reklamní agentury se snaží vyrovnat obrům tím, že nasazují naprosto šílené formáty. Už sem zažil i celostránkové bez “křížku”, nebo rovnou se řvoucím zvukem.

    Tak 50-70% lidí je na tom jak popisuje Drago a reklamy si blokovat neumějí.

    No jo, co když ale cílíte na těch zbylejch 25-30% třeba mladších? Ti si zajdou na csfd kde na ně vybafne řvoucí megaflash, zeptaj se co s tim, nainstalujou adblock a pak jdou vesele na různé blogy atd. a tam se jim nezobrazí ani malej čtvereček s reklamou co by zaplatil server.

    Takže vlastně čím hůř, tím lépe… .

  5. Pre tých, ktorý nemajú veľa času čítať knihy o marketingu ale predsa by chceli dačo vedieť odporúčam knihu 1001 reklamních tipu od LUCa DUPONTa. Je to jednoduché a prehľadne čítanie.

  6. na nete som videl už veľa stránok, kde reklama rušila a bola veľmi nesprávne umiestnená, naopak sú aj stránky, kde reklama výborne zapadne a v podstate tvorí aj obsah webu
    možno poznáte ten pocit, ked vytvoríte nejaký web a umiestnite tam reklamu, ktorá dokonale zapadá :)

  7. Keď sa človek zamyslí nad pointami v Tvojej sekcii “skuste sa zamyslet” tak si naozaj začne všímať tieto veci a uvedomí si, že koľko účelovosti v tých reklamách je. Aj úplné detali, ako to, že sa reklamovaný produkt nachádza pri slnku etc, má svoj zmysel na psychológiu uživateľa internetu a posvedome ho spracúva na to, že ten produkt súrne potrebuje. Som rád, že som na tento Tvoj článok narazil, a myslím, že si budem tieto veci od teraz trošku viac uvedomovať a tým sa oddelím od “bežného (ovplyvniteľného) užívateľa internetu” :)

  8. Perfektní článek, to se staršími dětmi mě nikdy nenapadlo :). Ale jinak mě taky mrzí ty příšerné reklamní formáty velkých agentur, jejich efekt není ten, že web přestanou návštěvníci navštěvovat, ale že ti chytřejší začnou blokovat všechny reklamy, no a já mám pak minisite s produktem pro řekněme “vzdělanější” publikum (třeba vedení účetnictví), tam mám už i docela hezké a hlavně skvěle cílené kontextové AdSense a bum 0,3% CTR :(. Možná i webová reklama by snesla nějaký standard, spousta z vás to bude brát jako omezení svobody na netu, ale televizní reklama má taky určitý standard a nezdá se mně, že by to trh zničilo.

  9. To s kravatou bude asi pravda, ale nejde to zevšeobecňovat. Představ si třeba reklamu na dámské plavky. Minimálně pánskou část PPC publika by výměna modelek za strší kusy od kliknutí odradila.

Comments are closed.