(Ne)Tradiční odkazování

Mezi původními SEO šamany se traduje, že jednou ze součástí komplexního linkbuildingu by mělo být i budování neaktivních zpětných odkazů. V dobách, kdy ještě CMS nedělaly automaticky z kusu URL aktivní odkaz, to byl poměrně oblíbený způsob jak podpořit svou citaci, anebo jen sdělit, kde může ležet zajímavý obsah. Osobně si myslím, že to platí i dnes, jen se na to už tak trochu zapomnělo.

Google a myslím si, že i Seznam s touto metodou nemá nejmenší problém. Není to pro ně totiž nic těžkého rozeznat v kusu textu odkaz, který je neaktivní. Ostatně formát je vždy stejný. Dokonce nemusí přímo začínat ani http://.

Když by jsem to měl zkrátit tak stačí vzít kus textu. Například citaci, anebo jen vlastní názor a přihodit pod něj odkaz, který jej podporuje. Takhle nějak by měl vypadat efektivní využití odkazu.

Slunce svítí protože obsahuje vodík, který se postupně “spaluje”. Tím vytváří velké množství světla. Vše je postaveno na termojaderné fúzi. Každou sekundu se údajně spotřebuje až 700 milionů tun vodíku.Viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/Slunce

Odkaz je neaktivní, ale myslíte si, že nemá vůbec žádnou váhu? To by byla přece škoda. Google i Seznam by přišli o super tip na článek o Slunci. Pokud chcete servírovat svým uživatelům ti nejlepší výsledky vyhledávání, musíte tipy nejdříve najít na internetu. Čím více doporučení tím lépe. Ostatně na tom byl postaven původní Google. Celý linkbuilding je v podstatě o tom dávat tipy.

Takže pokud mají původní SEO šamani pravdu a tento druh linkbuildingu opravdu funguje, tak se vám otevírají úplně nové možnosti jak posílit váš web. Samozřejmě je rozdíl mezi výpisem adres a skutečnou citací obohacenou o zdroj. Nějaké spamování URL jsou jen vyhozené lidské zdroje.

Osobně vidím potenciál:

  • V aktivních a často navštěvovaných diskuzích u tématických článků využívajících na komentování Facebook
  • Klasických diskuzních fórech, kde neaktivní odkaz nepřitáhne tolik pozornosti.
  • Při zasílání sponzorských darů na otevřené účty. Podle mě není nic špatného na tom, do poznámky pro příjemce přidat Sponzorský dar od domena.tld/kontakt/ apod.
  • Neaktivní podpisy pod jakékoliv příspěvky. Je slušné se přece podepisovat.
  • Přidejte občas URL na začátek článku. Často vám obsah přebírají různé čtečky anebo automatické blogy.
  • Přímo do popisu článku v linkovacích službách.
  • Do svého profilu (o mě, bio) v různých službách.
  • Podpisy na diskuzních fórech, které nepodporují aktivní odkazy.
  • Neaktivní odkaz může být součástí různých virálních zpráv. I když zde se lépe zamaskují spíše samotné domény, jako různé druhy překlepů. Dávejte si pozor na úseku do Teplákova na silnici E55 na 4tém kilometru je most a za ním přistálo UFO. Od mostu zhruba 404m.com eback E.Tého se tetnokrát nekoná. Dobře tohle je až moc (ne)nápadné :)
  • Málem by jsem zapomněl na diskuze pod cokoliv, kde nefungují aktivní odkazy.

Závěr

Nezapomínejte všeho moc škodí a samozřejmě na to, že nejlépe se budují zpětné odkazy na kvalitní obsah. Těším se na vaše komentáře a postřehy :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “(Ne)Tradiční odkazování”

  1. Ak by to malo mať na vyhľadávače (znateľný) vplyv, neaktívne odkazy by sa využívali vo väčšej miere. A to na úkor nofollow odkazov, resp.: Prečo si dávať ako podpis do fóra nofollow odkaz, keď si tam môžem dať neaktívny odkaz.

  2. Tohle tema me docela zajimalo, tak jsem to trosku postudoval na zahranicnich zdrojich a ty tvrdi, ze urcitou (i kdyz ne prilis velkou) vahy tyto “odkazy” maji.

  3. Ja jsem presveceny ze minimalne google povazuje za odkaz i textove adresy. Minimalne ty, na ktere kdyz kliknete pravym tlacitkem v Chrome tak vam kontextove menu nabidne Prejit na adresu ….

    Ostatne bylo by to proti samotnemu principu dnesniho fungovani vyhledavacu, kdyby za zminku o strance tyto neaktivni odkazy nepovazovali – kdyz je umi rozeznat.

    Sam proto textove odkazy (nejen hypertextove) pri likbuildingu pouzivam. U nekterych TLD ale pridavam i www, ktere jinak nepouzivam. Tzn. nezminim chorvatsko.tv ale http://www.chorvatsko.tv

    1. Michello: o nepatrném vlivu jsem slyšel taky. Možná by stálo za to nějak zkusit ověřit.
      Petr: to s tím www je dobrý tip.
      Ján Januška: samozřejmě že se to používá, jen se o tom moc nemluví. Spousta dnešních SEOlogů spíše jde směrem co se nedá změřit to nefunguje anebo nemá cenu se tím zabývat.

  4. Myslim, ze je chyba se porad pitvat ve vlivu jednotlivych faktoru na pozice v serpu. Kdyz se nekde objevi “dira” tak ji stejne admini vyhledavaci zazaplatujou a jste tam kde jste byly na zacatku…

    Co se tyce neaktivnich odkazu tak ty imho.patri ke copywritingu. Ja je pouzivam pro posileni brandu kvalitni odkazovane stranky napr. “Produkt jmeno naleznete v obchod.cz.” Dalsi priklad je napr. televizni “Najdete na Tn.cz”…

  5. Maki: A môžete moje tvrdenie aj nejakým argumentom vyvrátiť?

    O tom, či majú zmienky o URL (alebo značke) nejaký vplyv na vyhľadávače, sa už špekuluje veľmi dlho. Selský rozum jasne hovorí, že by ho mali mať. Veď ak sa na mnohých miestach o mojom webe píše, zaslúži si viac priestoru vo výsledkoch vyhľadávania. Ale má to jeden háčik. Zmienky nie je zložité dostať na stovky či tisíce webov, vrátane tých autoritatívnych ako napr. Youtube.
    Tak ako sa testuje prínos klasických odkazov, nofollow odkazov, testované bolo už aj toto. Skúste nájsť nejaký vierohodný test, ktorý vplyv zmienok potvrdí. Mne sa to bohužiaľ nepodarilo. Ani vlastný malý testík nevyšiel pozitívne. Každopádne to čo platilo včera, dnes už platiť nemusí.

    Admin: Ja tým smerom nejdem, i keď zrovna zmienky URL patria k faktorom, ktorých vplyv by mal byť bez väčších problémov zmerateľný. Spamovanie neaktívnymi URL je jedna najjednoduchších možností black hat SEO a ak začne fungovať (o čom dosť pochybujem), tak sa to rýchlo dozvieme.

  6. Klidně by to mohlo být i tak, že (ne)tradiční odkazy se považují za součást zdravého odkazového profilu, protože i tak na web BFU odkazují.

  7. ak majú tieto odkazy nejaký vplyp tak je to dobré, podľa mňa aj majú len je veľmi malý

  8. Logicky vzato – určitou váhu by mít měly. A opravdu by mě zajímalo, jak moc velkou. Osobně jsem zatím tento prvek linkbuildingu opomíjel, takže díky za připomenutí.

Comments are closed.