Google zřejmě v Iránu skončí

Írán minulý týden zablokoval službu Gmail, pro obyvatele své země a to i přes nevoli mnoha lidí, kteří službu pravidelně aktivně využívali. Jako důvod uvedl nábožensky nekorektní film, který teď koluje na internetu. Ovšem to je pouze začátek. Následovat bude i služba Google. Ten prozatím stále funguje.

Írán má 75 milionů obyvatel, z toho 32 milionů jsou lidé, kteří aktivně využívají internet. Alespoň tak to tvrdí oficiální íránské statistiky. Což jsou poměrně zajímavá čísla.

V Íránů má ban krom YouTube i Facebook. Ovšem na rozdíl od emailové služby a vyhledávače se tyto služby dají oželet. Právě proto uvažuje íránská vláda o spuštění svých vlastních alternativ. Nový vyhledávač by se měl jmenovat Fakhr (hrdost) a emailová služba Fajr (úsvit).

Zatímco humanisté poukazují na snahu omezovat svobodu slova pomocí vládních nástrojů, odborníci na technická řešení mají pochybnosti zdali něco takového vůbec íránská vláda dokáže zajistit. Vytvoření vyhledávače a emailové služby pro 32 milionů lidí je totiž nejen technicky ale i finančně velice náročné a to i pro soukromé firmy, které si umí obecně výdaje ohlídat lépe, než státní správa. Pak tu máme ještě ekonomy, kteří se obávají, že zabanváním Google může dojít k nejistotě v regionu.

Osobně jsem zvědaví jak si s tím Írán poradí.

Zdroj

  • Iran seeks alternatives to Google, Gmail; plans its own search engine

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Google zřejmě v Iránu skončí”

  1. vôbec ma nenapadá akým spôsobom sa dá zakázať používať na internete google, podľa mňa to je nezrealizovateľné teda aspoň v Iráne nie

  2. Jestli se jim ten Fajr vůbec rozhoří, respektive když už, tak aby jim pak zase rychle nezhasnul.

  3. A co potom Bing a Outlook.com? Na ty asi přijde řada později. Íránští vědci jsou zřejmě schopni vytvořit vlastní vyhledávač, ale všechno zřejmě půjde přes určitý “filtr”.

  4. Niekto z Iranu podla ip logu nedavno skusal hackovat zdanlivo bezvyznamnu krestansku stranku. Ocividne utocia na vsetkych frontach :)

    Mozno bude nieco pravdy na tom, ze si film vytvorili sami aby popohnali cenzuru vo svojich krajinach…

  5. Ono je to celé tak trochu “na hlavu”. Když se na to podíváš, tak na sebe politici chrlí nenávistné fráze, armády jsou téměř na pochodu a přitom běžní lidé pijí Colu, vyhledávají na Google a co mají za operační systémy na počítačích, to si těžko domýšlet.

    Tak nevím…

  6. Hrdost bude zcela jistě vyhledávat samé relevantní odkazy…a Oheň určitě nebude pod neustálou kontrolou. Ale ono na tom nesejde. Zbytek světa není svobodný o nic víc. Všechno je jen falešná iluze. A ban “nějakého” vyhledávače nebo mailu je v porovnání s ostatními záležitostmi nepodstatný…

  7. Já tam bydlet, tak už dávno emigruji a zkouším štěstí jinde. I když ta naše banánová republika má taky své mouchy.

  8. Z takové země bych raketovou rychlostí vypadl. To si snad dělají srandu… a nemají tam náhodou i zákony, které uvádí seznam povolených potravin, které mohou sníst aniž by je někdo zavřel?

Comments are closed.