Soutěž o .eu domény: IDN

Dnešní soutěž o 10 kódů na .eu doménu zdarma je na téma IDN, tedy internationalized domain name. Její historie sahá do roku 1996, kde se začalo uvažovat o doménách s jinými znaky než základních 27 znaků (26 písmen a pomlčka). Na první IDN doménu si však musel svět počkat až do roku 2003, kdy je umožnil registrovat správce národní domény .jp (Japonska). O rok později umožnila registraci IDN domén i gTLD .info.

Se zavedením IDN ovšem měly největší potíže internetové prohlížeče. Například Internet Explorer 6 potřeboval speciální plugin. Konkurence se přizpůsobila rychleji. Ostatně v těchto dobách Microsoft internet silně podcenil, což se snaží dohnat ještě dnes.

IDN domény se nijak zvlášť nedařilo dlouhou dobu protlačit. Většina internetové populace je považovala za zbytečnost. Ovšem to bylo v dobách, kdy internet patřil spíše na západ. V roce 2009 se začalo uvažovat o IDN doménách prvního řádu. O rok později přišla na svět doména IDN varianta .ru .рф. Dalo by se říct, že nastartovala naprosto nová éra. Ať chceme či ne, na východ od nás internet posiluje a lidé se tam nechtějí přizpůsobovat. Dávají přednost pohodlí. To co bylo před deseti lety naprosto nemyslitelné bude za dalších deset běžné.

U nás je IDN dlouhodobě odmítanou záležitosti. CZ NIC se schovává za průzkumy veřejnosti. Nehodlají tak velký krok učinit sami. Popravdě čím déle se to bude odkládat tím to bude horší. I když jednu dobu jsem si myslel, že se chce CZ NIC posunout dál. Bylo to po spuštění projektu háčkyčárky.cz.

Soutěžní otázky

  1. Které TLD si na regzone.cz ve formátu IDN můžete registrovat.
  2. Který z čtyř našich pohraničních sousedů nemá registraci IDN domén.
  3. Uveďte jeden důvod proč by jste IDN .cz domény chtěli a jeden proč ne.

 

Správné odpovědi, včetně validního emailu, na který vám zašlu případnou výhru pište do komentářů. Pravidla soutěže najdete zde. Vyhrává 10 nejrychlejší.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Soutěž o .eu domény: IDN”

  1. 1. .eu
    2. Rakousko, Něměcko, Polsko, Slovensko
    3. Pokud musím zvolit důvod proč ano, tak protože je to přirozené pro náš jazyk. Nechtěl bych je, protože je to jen business pro registrátory.

  2. 1.) V současné době lze u registrátora ZONER Software, a.s. objednat IDN domény s těmito koncovkami:
    .EU .COM .NET .PL .INFO .ORG .BIZ .DE .CC .WS .AT
    2.) Slovenská republika (.sk)
    3.) Chtěl bych kvůli přirozenosti vzhledem k naší abeceďe. Nechtěl bych, protože se na tom nejvíce nabalí registrátoři.

    OK

  3. Ach jak já se stydím :(
    A ta druhá otázka je ještě přímo na jednotné číslo :D
    Pokud je možná ješte oprava tak:

    1. .eu .com .net .pl .info .org .biz .de .cc .ws .at
    2. Slovensko
    3. Pokud musím zvolit důvod proč ano, tak protože je to přirozené pro náš jazyk. Nechtěl bych je, protože je to jen business pro registrátory.

    OK

  4. 1. .eu
    2. Slovensko (chvala bohu)
    3. som zasadne proti IDN v krajinach s latinskou abecedou – bordel a roztriestenost ceskeho internetu

    btw: z clanku som pochopil, ze ty Drago by si bol rad keby IDN spustili i v Cesku …ja osobne som proti (ako som uz pisal vyssie) a som rad ze nas SK-NIC je v tomto neaktivny a neriesi to, aspon jedna vyhoda je v tom ze SK-NIC je zaostaly, lahostajny a neinovativny

  5. “než základních 27 znaků (26 písmen a pomlčka)” – zapomnel si na cisla :)

  6. 1. eu, com, org, info, net, ………..
    2. slovensko
    3. + náš jazyk používá diakritiku – bylo by spousta MFAček přiživujících se na podobných doménách

Comments are closed.