VeriSign chce 12 nových TLD

I správce domén .com a .net, chce využít nového projektu na vlastní TLD. Rád by se o ně ucházel už tento rok. Těchto dvanáct nových TLD ale nebudou jen další slova. Chtějí se pustit do hodně kontroverzního plánu. Rádi by totiž zažádali o IDN verzi jejich .com domény.

.com doména je v současnosti nejrozšířenější doménou na světě, která nemá prakticky konkurenci. VeriSign by jí proto rádi viděli v IDN verzi. Plánují si zažádat o japonskou, hangulskou (korejské písmo), čínskou, cyrilickou, arabskou a hebrejskou verzi. Je tak možné, že by se objevily domény jako Пример.ком.

Když jsem to četl napadlo, mě že to bude ráj pro typosquatting. Verisign ale v rozhovoru pro idnblog.com uvádí, že mají připravená nová pravidla. Pokud si někdo zaregistruje priklad.com, nikdo už si nebude moct zaregistrovat priklad.ком. A naopak pokud budete mít Пример.ком, nikdo nebude moct parazitovat pomocí Пример.com.

Celkem zajímavý systém že?

Zdroje:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “VeriSign chce 12 nových TLD”

  1. Normálně s tím nerejpu, ale “Když jsem to četl napadlo, mě že to bude” ..myslíš s tou interpunkcí vážně? :-)

  2. Tak jaký to potom má smysl? K čemu IDN doména, když si ji nebude moct nikdo zaregistrovat? Pokud mám doménu *.com, tak si IDN nemůže nikdo zaregistrovat kromě mě? Tak proč bych si ji teda měl registrovat já? Nějak tomu nerozumím…

  3. To Honza: Jak říkáš, pak to nemá moc smyslu…pak zavedou, že když mám něco.cz tak už si nikdo na světě nesmí zaregistrovat žádnou TLD s něco…fakt divný…

  4. honza:

    pokud budes rusak tak pro nejmladsi generaci internetu (nemyslim vekove, ale casem pripojeni do sveta online) bude IDN varianta com pri IDN variante domeny velmi zajimava. Naopak mi prijde divny mit domeny typu Пример.com.

  5. v tom případě bysme si měli zažádat taky i české *.kom

    samozřejmě že rusáci a všichni co nepoužívají klasické latinské znaky budou vždy fňukat… polovina lidí to pak nebude ani umět napsat…

  6. hloupý honza: tak určitě, do marketingu se schová kdejaká chujovina

    Gransy: tak určitě, spatlanina dohromady je blbost, ale nechápu tu povinnost mít k tomu *.com doménu. A taky: když bude jeden, co bude mít doménu chochol.com, druhý khokhol.com a třetí hohol.com, kdo z nich by získal doménu хохол.ком? ;)

  7. honza: ale o tom nebyla rec .. problem je tady ten, ze .COM ma povolene IDN.

    Takze, pokud mas khokhol.com, kdokoliv muze mit хохол.ком. Pokud mas ale хохол.com, znemozni registraci хохол.ком a obracene.

    Tomas: neplet si jazyky “com/kom” s pismem “com/ком”. Pokud maji byt IDN domeny tak by meli byt i IDN TLD.

  8. Na otázku proč IDN domény když stejně půjdou jen jako kopie COM je jednoduchá. Verisign si to nechá posvětit a časem tohle pravidlo vyšumí – podobně jako to dělá naše vláda třeba s DPH…

  9. Gransy: aha, tak už tomu konečně rozumím :) Díky! To je ještě větší chaos, než jsem myslel…

Comments are closed.